Resigilatele – o investiție bună?

De multe ori suntem atrași de prețul redus al resigilatelor. Însă, este un produs resigilat o investiție viabilă?
Acum, majoritatea magazinelor on-line care se respectă au de la câteva până la chiar zeci de mii de produse resigilate. Telefoane, tablete, televizoare, frigidere sau aparate de cafea.

Nu demult am văzut pusă întrebarea dacă ai cumpăra un frigider la jumătate de preț, doar pentru că e lovit (și îndoit) într-o parte. Atâta vreme cât nu-i afectează cu nimic funcționalitatea, nu e îndoit și în interior, i se închide ușa ermetic și am garanție 2 ani, ba bine că nu. De multe ori un frigider ai și unde să-l pui, lângă un perete, deci rareori nu-i vezi altceva decât fața. Rar am văzut “nebuni” care să aibă frigiderul în mijlocul bucătăriei (eu fac parte din ăștia).
Dar și-n cazul meu, frigiderul este lângă un dulap, partea stângă este acoperită jumătate de un bufet. Avem bucătăriile mici, majoritatea românilor. Iar cei ce trăiesc în vile cu bucătării cât jumătate de apartament, nu prea-i văd stând cu ochii geană pe resigilate, după frigidere.

Aceeași situație cu apartamentele mici am întâlnit-o și când mi-am luat sistemul audio 5.1. Apartament mic, dar plin de mobilă. Îți trebuie un pat, un șifonier, un birou… Și uite așa, observi că nu-ți ajung cei 3 metri de cablu pe care-l au boxele din spate. Degeaba îți prezintă o schemă cu poziționarea celor 5 boxe într-o cameră goală. În realitate, până treci firele pe sub șifonier, pe lângă pat, pe după dulap etc., constați că-ți mai trebuiau 2 metri de cablu. Sau dacă vrei să le pui sus, la tavan, observi că la absolut toate ai nevoie de cel puțin 2 metri în plus.

La telefoane resigilate vedem cele mai multe oferte. Lumea le ia, umblă cu ele o lună, apoi le dă înapoi. Atâta vreme cât magazinul acceptă “testarea” asta, nu observ care e problema că-l înapoiezi. Aici de multe ori vedem “produs cu zgârieturi fine“. Personal, aceste zgârieturi fine erau inexistente, nu insesizabile. Oi avea eu ochelari, însă cred că pot vedea o zgârietură fină pe el. Nu, au fost perfecte ambele telefoane resigilate.

Credeam că voi rămâne cu iOcean Rock, însă după câteva zile am zis că trebuie dus îndărăt. Telefon mare, ecran luminos, specificații de top. În realitate, aplicația standard de cameră foto era slabă. După 2 săptămâni și alte 4 aplicații descărcate am putut să selectez 5 mpx și filmare HD la camera frontală. Cât de curând va veni și review-ul la acest telefon. Un sistem plin de bloatware și incapacitatea de-a rula Antutu 6 m-au determinat să renunț la el.

Și la tablete resigilate am văzut mare interes. Personal nu mă interesează să schimb tableta lunar. Am una de 3 ani. După un an îi apăruse un pixel mort (stătea tot timpul aprins). Am lăsat tableta de izbeliște vreo jumătate de an, lângă un perete plin de igrasie (avem așa ceva în România, mai mult decât ați crede). Se pusese praful pe ea și umezeala. Am luat-o, am șters-o și-am încercat s-o aprind. Cum nu funcționa am zis că s-a stricat. După 5 minute de stat la curent a pornit bateria moartă din ea. Surpriză, pixelul blocat a dispărut, acum funcționează bine-merci.
resigilate

La televizoare nu m-am uitat niciodată la resigilate. Pentru că, din ce-am văzut (repet, fără să mă interesez despre ele), multe erau cu probleme. Zgârieturi pe ecrane, stricată o mufă USB, telecomanda lipsă etc. Iar o telecomandă compatibilă pe deplin cu un TV nou, e cam 70-100 lei. Plus alte problemuțe ale televizorului, nu-i văd rostul resigilatului cu ecranul zgârit. Și ziua aia pe lună când mă uit la TV dar vreau să văd ecranul complet, nu cu zgârieturi.

Alte produse care m-au atras, au fost plăcile video (unde văd acum niște reduceri extrem de atractive – o treime din preț). Așa mi-am luat placă video de top. Am luat una la 300 lei. Slabă, dar decât nimic, a mers o lună. Cu placa veche și 150 lei în plus, am luat alta, apoi după încă o lună, alta. După 3 luni am avut bani strânși lunar și mi-am luat una pe care o am și acum, după 2 ani și jumătate. Dacă trebuia să strâng eu lunar 100-150 lei, nu-i strângeam îi dădeam pe te miri ce. Așa, fiind banii băgați într-un produs, nu-i aveam.

Personal nu sunt adeptul tehnologiei de ultimă generație. Nu mă dau cu capul de pereți că am încă i3. Mulți nici Core 2 duo nu au. Mi-am luat produse resigilate când am avut nevoie de ele. Însă există și oameni care le iau doar pentru a testa ce-a mai apărut nou. Sau pentru a face reviewuri, de ce nu.

Revenind la întrebarea inițială, răspunsul meu este DA! Resigilatele prezintă de multe ori o soluție bună pentru un produs. Ai garanție la el? Funcționează și arată bine? Perfect, ia-l. Că e îndoit puțin lateralul, că a mai fost folosit telefonul înainte, nu-i problemă. Atâta vreme cât ai acea garanție de 2 sau chiar mai mulți ani, să-l stăpânești sănătos!

Sursă foto: Playtech

Comments

comments

8 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.