Review Everest

Everest a apărut de vineri în cinematografele din România. Poate nu veți urca niciodată pe Everest, însă să pierdeți filmul este de neconceput. Pelicula prezintă povestea expediției din 1996, în urma căreia 15 persoane și-au pierdut viața.
O expediție începută ca oricare alta. Plăteai zeci de mii de dolari ca să poți ajunge pe acoperișul lumii. Așa era atunci, acum am înțeles că poți ajunge sus și cu 10.000 de dolari. Sunt câteva firme de specialitate care te urcă sus. Ba chiar au șerpași specializați în a urca pe oriucine sus. Mai mult tras, însă te duc acolo.

Expediția din 1996 a făcut ca-n aceeași zi în care se dorea să se urce să se întâlnească mai multe echipe. Firme diferite, modalități diferite de-a urca. Și toți s-au găsit să urce sus pe data de 10. Numai că, dintre toate echipele, s-a convenit ca doar două să urce în aceeași zi. Au făcut echipă comună și hai să mergem.

Chiar dacă sunteți alpiniști experimentați, tot vă veți teme de crevasele din Himalaya. Crevase care trebuiesc traversate pe scări metalice, legate câte 2 sau chiar câte 3 cu sfori. A, da. Nu vă uitați în jos, căci vă paște necazul. Adâncimi de peste 100 de metri, în care, în mod sigur, îți vei găsi sfârșitul.

Cel mai des întâlnit factor al morții este lipsa oxigenului și istovirea. Acolo dacă zici că stai 3 minute să te odihnești, ai 99% sanse să mori. De multe ori lipsa oxigenului la peste 8000 de metri a ucis destui alpiniști de renume. Aici mi-a plăcut de Anatoli, un alpinist kazah care se urca pe munte fără mască de oxigen. A urcat de 5 ori pe vârful Everest.

A urcat de 14 ori la înălțimi peste 8000 de metri, iar în 10 dintre cazuri nu a folosit deloc masca de oxigen. Spunea întotdeauna “Nu folosesc tuburi de oxigen. Pe munte e foarte periculos. Dacă ți s-a terminat oxigenul sus, ești mort!

Ca să vedeți exact ce înseamă viața la 5000 de metri altitudine și urcatul pe Everest, ar fi cazul să vedeți urgent filmul. E una dintre peliculele pe care le-am așteptat cu nerăbdare. Din 18 septembrie este disponibil în cinematografele din România, mulțumită Ro Image 2000. Din distribuție fac parte Josh Brolin, Sam Worthington, Keira Knightley, Emily Watson și Jake Gyllenhaal.

După aceea am început și eu să mă interesez de urcatul la înălțimi din acestea uimitoare. Mi-am făcut planul ca, într-un viitor apropiat (în 2016 cred), să urc pe Vârful Moldoveanu, cel mai înalt din România (2544 metri). Iar despre everest, va aopărea cât de curânt un nou articol, în care voi relata câteva cazuri excepționale.
everest

Comments

comments

11 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Leapşa online

E prima leapşă creată de mine, aşa că aveţi oţâră indulgenţă. Dacă n-aveţi, are la magazin, 3 kile 10 mii....

ZIUA INDRAGOSTITILOR!….

Ziua Îndrăgostiților, numită si Ziua Sfântului Valentin sau Sărbătoarea Sfântului Valentin, este sărbătorită anual pe 14 februarie.Inițial a fost sărbătorită...

Shmoo, Momax si cu Feng shui

Fix draci-laci! Cam asta insemna pentru mine acest concept de feng shui. Dar am auzit azi, maine, raspoimaine... Incepusem sa...

Close