Riding shotgun

Ați văzut cu toții prin filme când, la urcarea într-o mașină, cei ce voiau să se suie în față, lângă șofer ziceau “shotgun” sau “riding shotgun“. De unde vine chestia asta?

shotgunÎn vestul sălbatic, diligențele aveau 2 “angajați“. Unul mâna caii, iar celălalt, de lângă el, era acolo de paznic, cu pușca pregătită de foc. Asta deoarece diligențele atacate erau la ordinea zilei. Acest obicei era apărut încă de când apărusele primele trăsuri care aveau de parcurs un drum mai mare și aveau o încărcătură prețioasă (fie acte, bani, nestemate sau chiar persoane importante). Cel de lângă vizitiu era mereu înarmat, ca în cazul unui atac să-i poată goni pe atacatori.

Însă termenul de “riding shotgun” nu a fost inventat decât târziu, în mai 1919, în ziarul “The Odgen Examiner” – Utah: “Ross Will Again Ride Shotgun on Old Stage Coach“. Apoi termenul a prins la public prin filmele western turnate în 3-4 zile.

Azi termenul a rămas în vorbire, însă nu pentru faptul că pasagerul de lângă șofer ar fi neapărat înarmat, ci deoarece dorește să stea în față. Motivele sunt variate, de la senzația de leșin când călătorești pe locuri din spate la locul restrâns pentru picioare.

Comments

comments

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.