ROMANIA LUATA DE APE

Este genericul, alarmant si exagerat, prezent in aceste zile in sumarele emisiunilor de stiri ale unor televiziuni! Da, a plouat si ploua probabil si acum prin unele zone ale tarii, pe alocuri chiar in exces (cantitativ si ca durata), dar nicicum sa ai impresia si sa spui ca, gata, “Romania-i luata de ape!” Cui folosesc aceste exagerari?! Si de ce?!

Nimeni nu neaga sau bagatelizeaza faptul ca din cauza acestor precipitatii abundente, multi conationali au suferit si sufera mari pierderi materiale, chiar si pierderi de vieti omenesti. In ajutorul acestora, acolo, in locuri sinistrate, au venit si sunt de zile bune, sute de ajutoare de tot felul. Dar de aici si pana sa spui ca intreaga Romanie este (sau a fost) luata de ape, drumu-i foarte lung. Exagerat!

Si apoi, aceste nenorociri – inundatiile si pierderile provocate de multe cursuri de apa, in fapt, mici paraie devenite (in unele locuri) involburate rauri, au fost provocate de efectele naturii, nu? Alarmati de stirile “bomba” ale unor TV- uri, ne tot plangem si vaitam. Uitam insa, sau le ignoram, pe celelalte pierderi si nenorociri provocate, de ani buni, de mana omului: coruptia, minciuna, dezbinarea, starea precara a sistemului medico-sanitar si a celui educational, ura si vorbele goale acoperite doar de promisiuni desarte, nicicand realizate.

Pe acestea, cand si cum le vom mai recupera sau diminua urmarile nefaste?! Hai s-o recunoastem, de la un timp, noi, romanii, am devenit un popor de plangareti si, ce-i mai rau, cu greu ne vom mai dezobisnui! Ne-am obisnuit si, cu dezinvoltura, acceptam sa fim mereu mintiti si amenintati cu “benefice” masuri de modificare a legilor justitiei, domeniul de care (de atata vorbarie!) stiu acum pana si copiii! In rest, stam si batem pasul pe loc, in timp ce multe alte tari (unele candva cu mult in urma noastra) progreseaza evident. Tin pasul cu lumea civilizata, cea care pe langa (sau in urma vorbelor), mai si face! Din presa aflu, bunaoara, ca-n Slovenia, tara apartinatoare, cu ani in urma, spatiului Iugoslav.

Deci o tara care a trecut prin multe convulsii etnico- sociale, inclusiv razboi civil, dar care iata, acum are, pe langa multe altele, si o impresionanta retea de autostrazi ce, realmente, cuprind si orasele, innoite sau modernizate! Pana si Bulgaria ne-a luat- o inainte! Ca sa nu mai vorbesc de Rusia, despre care reporterii acreditati la Campionatul Mondial de fotbal, ne povestesc in reportajele lor, ca-i “o mostra de modernism, cu impresionante ritmuri de constructii de tot felul si cu metrouri ca- n filme”, in care trenurile sosesc si pleaca continu, in cca 2-3 minute!

Cum e pe la noi! ? O stiti prea bine! Suficient sa va mai reamintesc doar ca mult mediatizatul metrou din Drumul Taberii, inceput in urma cu peste 7 ani, nici acum nu-i gata! In schimb se promit, pentru a mai drege busuiocul (cum se spune), noi linii si statii pe cuprinsul Capitalei, programate cica a fi realizate in 10 ani! De asemenea, noi spitale si autostrazi, cele din urma ramase amortite cam de mult, iar primele (adica  spitalele) afland-se la stadiul de proiect!

Asa stand lucrurile (o mica parte din ele), oare mai merita sa ne plangem de ploi?! Este adevarat, am mai spus-o ceva mai sus, nimic ce-i in exces nu-i  si benefic. Dar nici nu-i  cazul sa te cantonezi si sa exagerezi (tot in exces!) numai la un singur (dar regretabil) aspect, uitandu-le pe multe celelalte!

Pacat, spun eu, ca aceste ploi care s-au abatut, de zile bune, asupra Romaniei (si nu numai) n-au “spalat” si celelalte nenorciri care, din pacate, inca mai dainuie de cca trei decenii! Asupra acestora, meteorologii nu pot sa ne ofere niciun fel de prognoza. Dar, sa fim optimisti! Atat ne-a mai ramas!

 

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
ASTAZI ESTE BUNA VESTIRE, CEA MAI VECHE SARBATOARE A MAICII DOMNULUI!…

  Buna Vestire este praznuita de Biserica,in fiecare an, pe 25 martie, este prima sarbatoare confirmata in documente, dintre sarbatorile...

Sunt acumulatorii telefoanelor “consumabile”?

Ar trebui să avem în vedere ceva, de fiecare dată când ne gândim să achiziționăm o imprimantă. Anume, faptul că,...

Ce tipuri de seminee pot achizitiona pentru locuinta mea

Atunci cand construiesti o locuinta trebuie sa iei in calcul si posibilitatile de relaxare. Daca tot ai posibilitatea, construieste totul...

Close