România, țara contrastelor

Circula anul trecut o poză prin care vedeam contrastul între lux și sărăcie lucie din Brazilia. Cum se vede stadionul luminos, extravagant, din mijlocul mahalalelor cu cocioabe și pline de gunoi.
favela
Ziceam noi atunci ce țară a contrastelor este Brazilia asta. Însă nu ne gândeam la România. Și tărișoara noastră e plină de contraste. Puteți vedea și voi la coadă la McDonalds sau la spălătorie auto. Logan lângă Dodge SRT8.
Probabil cea mai cunoscută poză este a cocioabei cu antenă parabolică:
cocioaba

Și pe cuvânt, chiar așa e! Stăm în cocioabe, dar ne uităm la TV luat în rate, ne jucăm la tabletă și avem WC-ul în fundul curții! Chiar și-n capitală mai există zone foarte nasoale, aproape de fostele mahalale, unde trebuie să chemi servicii de vidanjare bucuresti ca să poți trece pe străzile alea.
Nu mă credeți că mai există asemenea zone? Uitați, strada Pângărați, de exemplu: Ce ne arată pe Google street view?
Iar la conțul străzii, unde face curuce cu Șoseaua Humulești, avem capătul autobuzului 117. Care din chirpici, dar la 10 metri avem capăt de autobuz modern, cu aer condiționat. Da, ajunge tocmai la Unirii!

Aceeași poveste e și în zona rurală. Avem tehnologie, televizoare, DVD-playere, antenă prin satelit, iPhone 6 în buzunar, dar nu suntem în stare să reparăm gardul ăla pe care l-a făcut bunicul, prin anii 50.
– Lasă-l bă, că nu cade el, când o cădea îi pun un stâlp, îi bat două cuie și gata!

Și dacă-i întrebi pe țărani de situația lor, îți vor spune negreșit că n-au bani, n-au locuri de muncă, n-au nimic. Și dacă vine vreo firmă și le dă de muncă, nu merge nimeni pe 1500 lei în mână să facă șaibe sau cabluri de frână.
Aici este lenea de vină. LENEA NU ZONA SĂRACĂ!

Însă până să scoți lenea din sufletul românului, mai e cale lungă. Din păcate, ne-am puturoșit imediat cum am dat de “democrație”. Am înțeles exact pe dos. am înțeles că putem face ce vrem. Nu știu cum naiba asta a însemnat NIMIC. Nu facem nimic!

S-au creat câteva locuri de muncă, dar mai nimeni nu vrea să se apuce. Le-o fi greu, după 25 de ani de învățat să stea să le pice din cer bani de la stat, acum le e greu să-și facă prin casă ceva. De aia WC-ul înseamnă tot o groapă mare în pământ. De lene! Nu-mi spuneți mie că e greu să iei un om să-ți zică “uite bă, sapă aici” și să dai de apă. Și așa ai apă curentă. E greu să faci un WC. Costă extrem de mult un vas și un rezervos. 150 RON? Îți dai seama câtă bere iau de banii ăia?
Și uite așa, din cauza lenei, ne asemănăm mult cu Brazilia. Nu suntem așa săraci ca ăia, însă dacp nu facem nimic și continuăm pe aceeași linie proastă, în 20-25 de ani nu se va mai alege nimic de țara asta.
Deja se dau legi idioate care-ți îngrădesc dreptul constituțional la opinie, minoritarii încep să aibă mai multe drepturi decât majoritarii. Iar noi, dacă îndrăznim să spunem ceva (că de făcut nimic, suntem leneși), ni se dă peste bot că suntem și rasiști, xenofobi, sau Doamne-ferește, naționaliști.
Mda, e la modă să-ți urăști țara dar nici în halul ăsta!

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Afla totul despre ceaiul rosu

Un ceai foarte bogat in antioxidanti, care a fost dintotdeauana apreciat si pentru celelate proprietati ale sale, este ceaiul rosu....

ASA A FOST SA FIE – AMINTIRI DIN TINERETE SI COPILARIE! – EPISODUL 2

Reluand amintirile si, cum va spuneam (scriam) in precedentul articol, Televiziunea Romana nou infiintata, a adus in Romania comunista a...

Samsung va pierde bătălia finală?

Acum 10 ani dacă îmi spuneai că Nokia va dispărea de pe piața telefoanelor mobile, ți-aș fi râs în nas,...

Close