“România, trezește-te!” – și culcă-te la loc!

Vorbeam cu Marc pe tema lipsei de buna crestere în rândul românilor. Bună creștere care s-a diminuat începând cu democrația din ’90 încoace, culminând cu lipsa totală a acesteia în vremurile actuale.

Românul nu aruncă la coș, ci pe jos. E mai simplu, doar nu se plimbă cu învelitoarea în mână, ca milogul. Și coșul de gunoi e hăt-departe, la 30 de metri. E mai simplu sa lase să-i curgă din mână învelitoarea.

Asta cu aruncatul neglijent am vazut-o prima data la varu-meu, in 94. A lasat sa-i cada invelitoarea de la croissant pe jos.
– Bai, ai aruncat aia pe jos?
– Nu, mi-a scapat.

Si n-a ridicat-o. Fiind mai mare cu 3 ani, aproape major, l-am privit cu alti ochi. Era om mare, nu-i pasa de regulile aiurea, care-s clar facute pentru a fi incalcate. Era un rebel impotriva sistemului. Si voiam sa fiu ca el.

Si pentru a-mi demonstra “smecheria” si “spriritul rebel” am facut si eu asta cu aruncatul pe jos vreo 2 ani mai tarziu, cu 2 colegi de liceu. Cei mai buni prieteni ai mei. Ce credeti ca au facut acestia?
– Ce faci ma, ai aruncat pe jos?
– Nu, mi-a scapat…
am zambit eu prosteste.
– Iei de jos si arunci la cos. Ca nu curata altul dupa tine.
buna crestere
Ramasesem blocat. Cum naibii sa-mi faca asta cei mai buni prieteni? Cum sa nu ma admire pentru acesta fapta demna de urmat?
– Hai bai, ma luati la misto?
– Deloc. Acum iei hartia de pe jos si o arunci la cos. Uite-l ca e la 2 metri de tine!

Mi s-a facut o rusine imensa. Am ridicat hartia de jos si-am aruncat-o la cos. Si de atunci nu am mai aruncat nimic pe jos. Doar guma de mestecat la canal. Dar nu mi-a mai “scapat” nicio invelitoare de croissant, nicio hartie, nicio sticla de suc, nimic.

Si-n mintea mea cred ca daca asa s-ar face in fiecare “bisericuta“, sa fie unul mai “smecher” si sa nu respecte legile nescriese ale bunei cresteri, iar ceilalti sa-i dea peste mana/ gura, Romania ar fi mai frumoasa.

Dar, din pacate, la noi, acele “bisericute” sunt invers. Dintr-un grup de 3-5 prieteni, doar unul mai e simtit, si e luat la misto de ceilalti pentru respectarea celor 7 ani de acasa. Si incet-incet si acela va deveni un nesimtit.

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
PRIMA ZI DE IARNA DAR SI PRIMUL CENTENAR!

Fericita si placuta coincidenta! Desi in aceasta dimineata soarele a stralucit atat in Capitala cat si pe cerul mai multor...

Informatii despre camerele de supraveghere

Exista mai multe tipuri de sisteme de supraveghere in functie de nevoile fiecarei persoane. Ceea ce variaza foarte mult este...

Close