Romanul si aruncatul monezilor in orice balta

De cand au aflat romanii de Fontana din Trevi, ca tot s-au dus in Italia la sters de fund… munca, au auzit ei ca exista o fantana in jurul careia troneaza o legenda. Anume ca daca arunci un banut in apa, ti se va indeplini o dorinta. O legenda frumoasa, dar cam atat. Eu n-am ajuns acolo sa arunc cu banii in balta sa-mi pun vreo dorinta sa va spun daca mi s-a indeplinit sau nu.

Insa de la legenda din Roma pana la obiceiul romanului de-a arunca cu monezi sau chiar bancnote in orice balta, n-a fost decat un singur pas. Au inceput ai nostri sa foloseasca orice fantana, apa curgatoare, piscina, ba chiar acvariu de pesti exotici, ca sa arunce monezi, si sa-si puna cu ocazia asta cate-o dorinta, in speranta ca aceasta se va indeplini.

Banii sunt unele dintre cele mai murdare si mai pline de bacterii chestii pe care punem mana, pe langa telefonul mobil si tastatura. Banii trec din mana in mana, nu stii cine-a avut banii aia inainte sa-i capeti tu rest la un kil de rosii. Poate a fost un aurolac cu 2 lei sa-si ia o bere. Sau a fost cineva cu un fisic de monezi de 50 de bani pe care le-a folosit in prealabil intr-un joc sexual dubios. Pestii exotici mor de la banii aruncati in apa.

Am vazut la Castelul Peles bani aruncati in fantana arteziana. Pe vremea lui Ceausescu, acum 27 de ani nu am vazut asa ceva. Acum, cred ca sunt vreo 2-3 kilograme de monede plus ceva bancnote, inclusiv straine.

Ar trebui sa intelegem ca nu orice balta este “magica” si-ti indeplineste dorintele daca arunci cu bani in ele. La mormantul lui Arsenie Boca, pluteau bancnote intr-o veselie pe apa care curgea pe acolo. In pestera Dambovitei era afis mare cu “APA POTABILA. NU ARUNCATI MONEDE IN APA“. se dadeau cu bani acolo in apa intr-o veselie. Ba si-un grup de minoritari indieni au tras cateva flegme in apa. Apa care curgea frumos pana afara, la cismea, din care lumea bea si-si umplea sticlele, ca e apa sfintita, ca doar e acolo o biserica construita. Oare cu ce drept s-a facut acolo biserica?

Ma rog, trecem de asta. Dar problema ramane. Romanul arunca in orice balta cu un banut, punandu-si o dorinta. Chiar sunt curios cati bani s-or strange anual din baltile astea “magice” in care se arunca gramezi de monede. Ca in mod clar banii aia nu se doneaza nicaieri, ci sunt bagati in buzunarele celor care patroneaza locul respectiv.

Asadar, nimic nu se pierde, totul se transforma. Si-asa viata e tracatoare, omul traieste pana moare si ce-ar fi sa-l ajutam nitel, chiar in mod indirect?

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.