SOCIETATEA ROMANEASCA- I DOMINATA DE VIOLENTA SI AGRESIVITATE?!

Cam asa se tot spune, inclusiv de d-na Suzana Gras, contributor in articolul publicat pe platforma “Republica”, asa se vede si se crede peste tot acolo unde ne aflam si traim! O violenta si agresivitate despre care nu odata am tot scris si comentat si care, fara exagerare isi arata tot mai mult multiplele- i fatete. Ce ne opreste oare sa ne purtam ca niste oameni, nu ca niste monstri? De ce nu vor sa inteleaga cei ,, tari si mari”, scandalagii,ne educatii, badaranii si marlanii , puscariasii eliberati din inchisori pentru,, buna purtare”, ca intr- o societate ce se vrea civilizata, oamenii trebuie sa traiasca tot civilizat, decent si cu respect reciproc.

Nu cu amenintari si frica, nu cu emotii si scene grotesti, penibile! Acum a devenit tot mai cunoscut faptul ca reactia instinctuala la pericol este de flight or fight, adica de a fugi sau de a lupta. Mai este si varianta de a face pe mortul sau de a eschiva. Ceea ce , sa recunoastem, este mai putin cunoscut si la

indemana chiar pentru toata lumea.

Trebuie sa spun ca, uneori, ma surprind fiind agresiv nu numai exteriorizat dar si interiorizat, ceea ce mi se pare mai grav. Dar tonul general de astazi al discursului public, politic si social, prezent în mass media române incitant, provocator. Ba si violent! Provocator de reactii emotionale, nu rationale! Adaugati la acestea si comportamentul agresiv pe care îl vedem, mai zi de zi, în traficul rutier: furia, precipitarea si presiunea care domina stilul românesc de sofat.Fiecare-n felul sau se crede …stapanul soselei,a tot ce- i in jur!
(https://www.youtube.com/watch?v=ZOGjN5kewz4 )Aflu ca un studiu realizat de PsihoTrafiQ arata ca 88 % dintre barbatii de 18- 25 de ani si 70 % dintre barbatii de 25- 40 ani sunt de parere ca riscul de accident este minim daca au o masina buna si peste 65 % dintre barbatii de 18- 40 de ani recunosc ca se enerveaza atunci când traficul e aglomerat si ca depasesc fara sa stea pe gânduri coloane de masini. Apoi, daca ne referim la alt domeniu, nu omiteti nici adevarul ca principala atitudine pedagogica în învatamântul de stat romanesc ,este cea autoritara, care ucide independenta gândirii si produce pagube.

Mai reamintiti- va ca la noi bataia e rupta din Rai, atât pentru copii, cât si pentru nevasta sau…iubita, iar violenta verbala nu e privita ca violenta. Gânditi- va deasemenea, la cum se dialogheaza sau cum suntem fiecare dintre noi capabili sa dialogam cu cineva: în majoritatea cazurilor este un dialog al surzilor care se finalizeaza cu atacuri la persoana.Inclusiv in presa dar chiar pana si pe blogurile noastre!In aproape orice fel de imprejurare parerea ta,a celui agresat, nu conteaza ! Iar daca nu te- ai potolit nici daca ai fost umilit, urmeaza voles- nolens ….argumentul bâtei!

. Daca eventual nu esti de acord , mai primesti, spre amintire, doua – trei! Cam asa arata societatea noastra romaneasca acum, in anul mult – amintitului Centenar: o adunatura pestrita de bande cu batausi si hoti,cu ,, smecheri ” si corupti ce- i umileste si- i domina pe toti! Multi oamenii (daca pot fi numiti asa!)aleg o functionare primitiva deoarece asa se simt bine. Au vazut ca asa le merge si asa isi pot impune punctul de vedere si pot face ce vor.

Si totusi ,, Romania este considerata drept una dintre cele mai sigure tari din lume, spune deunazi cineva. Du- te in SUA daca vrei sa vezi agresivitate reala.” O fi, nu spun,nu! Dar aici e tara mea,aici unde m- am nascut si traiesc(indiferent cum). Recunosc insa ca atata timp cat legile nu se aplica sau cat timp nu exista anumite legi clare, nu se poate face mai nimic benefic, insprijinul omului pasnic,al fiecarui traitor din arealul Romaniei…

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.