STANCA TARPEIANA-LOCUL DE PE CARE ERAU ARUNCATI BORFASII SI TRADATORII ROMANI!

 

Ati auzit până acum de aceasta Stânca Tarpeiană?! Romanii foloseau o varietate de metode îngrozitoare in scopul executa pe cei condamnați la moarte pentru infracțiuni care variau de la viol ,furt și crimă până la adulter și trădare.O metodă numită,, poena cuelli “sau pedeapsa sacului presupunea coaserea condamnatului – bătut, dar încă viu – într-un sac de piele alături de câteva animale vii, printre care un cocoș,un câine, o maimuță și un șarpe, și apoi aruncarea sacului în apă.O altă metodă barbara de execuție,rezervată pentru cei mai înrăiți criminali, pentru sclavii fugari și pentru creștini era aruncarea condamnatului într-o groapă în care era devorat de animale. Colosseum-ul era adeseori folosit pentru acest tip de execuție,cunoscut ca,, damnatio ad bestias” sau condamnarea la bestii.Alte asemenea forme de pedeapsă cu moartea (cum ar fi îngropatul de viu) erau rezervate pe atunci si pentru anumite infracțiuni, precum în cazul Fecioarelor Vestale care,se spune,ca încălcau jurământul de castitate. Crucificarea, în schimb, era considerată o formă de a muri atât de dureroasă și de umilitoare, încât pana si cetățenii romani erau în general cruțați de această formă brutală de pedeapsă.

O metodă de execuție rezervată pentru ucigași și trădători era aruncarea lor de pe un vârf înalt. Stânca de la capătul sudic al dealului Capitoliului, de deasupra forumului Romei antice, era ideală pentru astfel de acte barbare, potrivit ,,AmusingPlanet.”Acest loc, numit Stânca Tarpeiană(din sudul Capitoliului), a fost botezat după o trădătoare celebră, care a încercat să vândă Roma dușmanilor pentru aur, însă a fost trădată chiar de acei inamici ai Romei. Numele trădătoarei este Tarpeia și era fiica lui Spurius Tarpeius, comandantul însărcinat cu apărarea Capitoliului.Potrivit unei versiuni a legendei, Tarpeia l-a abordat pe regele sabin Titus Tatius când acesta a atacat Roma, în secolul VIII î.e.n. Ea s-a oferit să-i deschidă porțile citadelei în schimbul brățărilor de aur pe care sabinii le purtau pe brațe.În alte versiuni, regele sabin a fost cel care, văzând lăcomia din ochii ei, a mituit-o ca să deschidă porțile citadelei. După ce Tarpeia le-a permis sabinilor accesul în oraș, în loc s-o acopere de aur, sabinii au lovit-o cu scuturile și au zdrobit-o, ucigând-o. Legenda ne mai spune că trupul Tarpeiei a fost îngropat sub locul care îi poartă numele.Timp de veacuri, toți trădătorii erau aruncați de pe aceasta renumita Stânca Tarpeiană, o soartă considerată mai rea decât moartea, deoarece purta stigmatul rușinii. Execuțiile prin aruncarea de pe Stânca Tarpeiană au continuat,spun documentele vremii, până în secolul I, când au fost interzise prin lege.

Acum,dupa ce am aflat(si,probabil,cutremurat)de toate aceste barbarii,nascociri ale mintii umane(de pe atunci),ma-si va- intreb:se stie ca tortura cat si barbaria sunt specifice omului. La animale ele nu exista ! Si atunci ,cine este mai superior(daca se poate spune asa)omul, sau animalul?!Eu spun ca OMUL! Omul rational,civilizat si creator de bunuri materiale si spirituale.Omul anonim si constient de menire sa pe acest pamant.Dar cum nimic pe lumea asta nu poate fi infailibil si intre noi,oamenii ,sunt inca multe exceptii,nu?Dovezi intalnim cu duiumul si peste tot in lume.Referindu-ne insa doar la tara noastra,la societatea corupta incare traim,la tot ce auzim,aflam si vedem,la sporirea alarmanta a crimelor,a jafurilor si furturilor de valori apreciabile,ca sa nu mai amintim si de unele tradari,iarasi simt nevoia sa intreb:autorii faradelegilor succint enumerate mai sus,ce patesc?Care le e pedeapsa?Sau,oare chiar sunt pedepsiti,ori mereu amanati cu sentinta,gratiati iar,nu putini,culmea!,chiar….recompensati(inclusiv,banesc!),,pentru conditiile improprii din unele penitenciare”!?Doresc sa fiu bine inteles,eu nu fac,Doamne fereste, apologia sau trimiterea la acele pedepse barbare din vremuri scurse-n negura timpului,la aruncare infractorilor in saci de pe acea Stanca Tarapeiana! Nu pot insa fi indiferent si ne pasator fata de eludare vizibila( si pentru un nevazator)a legilor tarii,la continua modificare a acestora numai si numai in interesul unei anume persoane ,ale unui anumit grup de ajunsi si-ai unor transfugi ce s-au trezit peste noapte ,din hoti si borfasi,basma curata!Ba chiar -de ne crezut!-acuzator la adresa celor care au avut …tupeul si curajul sa-i condamne candva!Romania de azi colcaie de infractori de toate genurile si categoriile,sunt in libertate(asa zisa,conditionata)sau sub control judiciar!Multi ,din zecile de mii,comit fapte si mai grave.

Unii-s depistati(si se reintorc in puscarii pt…o proxima rercompensare!),altii inca-s liberi, participanti la,,jocul”de-a…. pisica cu soaricele!Trist ,dar adevarat! Oare ce va spune posteritatea despre noi?! Vom fi oare acuzati ca n-am folosit(precum ramanii!)sacul si aruncatul acestuia de pe o straveche ,,Stanca Tarpeiana”modernizata si dotata cu net si camera video de depistat borfasii!?Dar,ca o presupusa consolare,sunt atat de multi incat nu cred ar fi putut intra cu totii in cadru!…Mai bine ,asa,pe sest!

Marc Ciubotaru

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Dilema bunului samaritean

După atâtea dileme am ajuns la dilema bunului samaritean. După cum am mai zis, am fost zilele trecute la un...

SuperBingo de birou

Dacă nu cu toţii, majoritatea am fost la o şedinţă. Cu şefii, cu colegii, cu Ghiţă de la contabilitate, care...

Ceva schimbări

Nu știu cum să pornesc postul acesta. Cu "Salut" sau cu "Salutări flăcăi și flăcăuașe". Dau binețe tuturor cititorilor, chit...

Close