Steaua vs. gazele de șist

De câteva zile toată mass-media vuiește pe un subiect anume. Steaua.
Aia e la modă. Ce-o să se întâmple cu Steluța noastră? Vai Doamne, va mai participa ea la campionatul european, va fi aruncată-n B, atâta timp cât e încă condusă de un pușcăriaș?

Nu mai zic nimic de Becali. Numai că de Steaua se leagă inevitabil și numele lui. Și de aici tot felul de întrebări existențialiste, de care nu mai putem dormi noaptea și ne dăm cu capul de pereți.
– Steaua a fost oare cumpărată cu bani furați statului de Becali, în fel de fel de afaceri cu terenuri?
– Va mai exista Steaua sau va lua calea Craiovei?
– Este Becali un nou Mititelu?
– Va mai fi ea oare în Liga I?

Și na, fel de fel de discuții, emisiuni întregi, pe toate posturile de televiziune. Asta cu Steaua ocupă cam 60% din știri. 10% ocupă probleme uzuale, cum ar fi situația autostrăzilor din țară, mulțimea de câini vagabonzi, spitalele insalubre pline de bătrâni cu pensii derizorii, chestii d-astea inutile.
Alți 30% din spațiu alocat știrilor e subiectul gazele de șist.
steaua-gaze

Eu sincer n-am idee ce-i cu gazele astea. Ale cui sunt și cu ce se mănâncă. Nu m-am documentat. Însă printre atâtea stele și Steluțe. Mi-au sărit în ochi din vreo 3 locuri. Așa că după o documentare sumară am ajuns aici.
Unde nuș ce Mihai Răzvan Ungureanu zice că-i de acord cu exploatarea.
Ăsta cică a fost prim ministru o bucată de vreme? Din ce-mi aduc eu aminte. Și na, dacă un fost prim ministru zice că e de acord, înseamnă că e de bine.

Numai că treaba nu e așa simplă.
Unii susțin că dacă se începe exploatarea, se distug nuș câțe hectare de teren arabil, de cernoziom de calitate. Care acum oricum zace, deoarece agricultura e-n pom și pomul la pământ. Trecem peste asta. Că se distuge ceva. Am distrus toată industria în 20 de ani, ce-ar mai conta câteva hectare de cernoziom nefolosit?

Faza tare e alta. Că nu România ar face săpăturile după gaze. Neah, niște americani. Și noi românii primim un 10-18% (parcă) din gazele pe care le scot ăia. Din pământul nostru. Iar restul de 82% ce scot americanii este de vânzare. Pentru România preț prietenesc: de 4 ori mai scum decât ar costa dacă l-am scoate noi.

Nimic în neregulă aici, nu? Că oricum în 90 a semnat Aliescu un contract cu rușii, de la care luăm gazul la prețul cel mai mare din Europa. Chestii d-astea normale care ne lovesc.

Așa că să nu aud pe careva peste câțiva ani, când vor fi întreținerile de zeci de milioane și țara într-un rahat mai mare ca acum.
– Păi ce se facem noi nene? Când s-a dezbătut asta cu gazele de șist? A, pe data de…? Păi atunci eram cu Steluța, încercam s-o salvăm sărăcuța…

Ce-a făcut mă nene Steaua pentru România? Nu vorbesc de clubul Steaua care a dat sportivi de valoare, vorbesc de echipa de fotbal. Ce-a făcut pentru țară?
A câștigat un trofeu acum 26 de ani! ATÂT!

Comments

comments

4 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.