STIUTE SI MAI PUTIN STIUTE DESPRE… CREIER!

V- ati intrebat vreodata, ce se petrece in corpul dumneavoastra? Cum a ctioneaza si reactioneaza organele interne, mai ales cele absolut vitale vietii? Daca da si ati aflat, este f. bine. Pentru cei care inca n- o stiu, voi reproduce intocmai de pe un e- mail primit de la un alt internaut o discutie, de fapt un interviu, cu un renumit medic neurolog , referitor la modul de functionare a creierului indeosebi la persoanele trecute de 70 de ani. Sincer va spun ca ceva, ceva- mi era cunoscut. Am ştiut- o! Am simţit- o( la varsta pe care o am), dar nu știam cum s- o spun! De aceasta data insa, iata ,sa zic asa,o dezlegare a …misterului:

,, Pe baza ultimelor cercetări în domeniul neurologiei, gerontologul american Gene Cohen, directorul Centrului de cercetări în domeniul Îmbătrînirii şi Sănătăţii din cadrul Universităţii George Washington, susţine că creierul unei persoane în etate este mult mai elastic decât se consideră a fi. Pe parcursul întregii vieţi creierul nostru codează gândurile şi amintirile, formând astfel noi legături neuronale. Mai mult ca atât,interacțiunea dintre emisfera dreaptă şi stângă ale creierului devine mai integrată, ceea ce duce la îmbunătățirea posibilităților noastre creative.Creierul unei persoane sănătoase înaintate în vârstă nu mai este atât de rapid ca în tinereţe, dar în schimb este foarte elastic. S- ar putea ca aceasta să fie una din cauzele pentru care la bătrâneţe oamenii trag concluzii mai precise şi iau decizii înţelepte. În afară de aceasta s-a dovedit că odată cu înaintarea în vârstă creierul reacţionează mai calm la emoţiile negative. De fapt el începe să funcţioneze la capacitate maximă la vârsta de 60- 80 de ani. Apogeul activităţii intelectuale a omului are loc în jurul vârstei de 70 de ani. Cu timpul în creierul uman creşte cantitatea de mielină – substanţă datorită căreia semnalul neuronal se transmite mai rapid. Din această cauză capacitatea intelectuală generală a creierului creşte cu până la 3000 % în comparaţie cu valoarea medie în categoriile de vârstă inferioare..Apogeul producţiei de mielină are loc în acelaşi interval de vârstă: 60- 80 de ani.”

Cum explca insa doctorul sus amintit faptul ca toate marile descoperiri stiintifice se produc inaintea varstei de 26 ani si nu dupa? Insusi Einstein a publicat teoria relativitatii in 1905 la 26 ani,nu?!!!

,,Dacă până la 60 de ani între cele două emisfere cerebrale există o separare strictă a funcţiilor, după această vârstă omul poate folosi ambele emisfere concomitent, reglând activarea lor prin înclinări uşoare ale capului într-o parte sau alta. În acest fel se pot rezolva probleme mult mai complexe.Cercetătorii au selectat voluntari din diferite categorii de vârstă şi i-au rugat să răspundă la un şir de teste de diferite grade de dificultate. S-a dovedit că oamenii din categoria de vârstă 60-75 de ani rezolvă mult mai simplu şi mai rapid cele mai dificile probleme. Participanţii mai tineri în situaţii critice, când aveau de rezolvat probleme dificile, mergeau pe calea calculului tuturor variantelor posibile, ceea ce, într-un final, crea o mare confuzie. Întretimp oamenii trecuţi de 60 de ani alegeau cu o exactitate uimitoare 2- 3 variante alternative, cu ajutorul cărora găseau uşor soluţia corectă.
Profesorul Monchi Oury din Universitatea din Montreal afirmă: “Creierul unui om în etate alege calea cea mai ergonomică, excluzând variantele inutile şi luând în calcul doar variantele corecte ale rezolvării problemei”. În afară de aceasta îşi spune cuvântul şi experienţa de viaţă pe care au acumulat-o oamenii în vârstă de-a lungul anilor. Ei sunt expuşi într-o măsură mult mai mică decât tinerii la confuzii şi tulburări datorate unor informaţii cu încărcătură emoţională.”

Sper ca cele scrise si spuse de o personalitate in vastul domenu al neurologiei va vor fi de folos. Indiferent de varsta pe care o aveti! Sanatate,va doresc!

https://www.ted.com/talks/anil_seth_how_your_brain_hallucinates_your_conscious

Marc Ciubotaru

Marc Ciubotaru

Comments

comments

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.