STIUTE SI MAI PUTIN STIUTE DESPRE REPUBLICA BANATEANA – EPISODUL 2

La intalnirea amintita a participat, cum spuneam, si Otto Roth, care sa urcat la tribuna si de acolo s-a adresat participantilor. Din cele scrise de istoricul Vasile Dudas, rezulta ca Roth a comunicat ca “potrivit informatiilor sosite de la Budapesta, revolutia a izbucnit pretutindeni, regele Carol al 4-lea a abdicat, iar comanda militara locala va trece in mainile locotenentului Bartha“. El a mai explicat apoi necesitatea infiintarii unui Sfat al Poporului, care urma sa cuprinda reprezentanti ai tuturor nationalitatilor existente in zona. Si-a incheiat alocutiunea cu “Traiasca Republica!“… Printre participantii de la Cazinoul Militar (asa cum precizeaza sursa: ziar Adevarul) s-a aflat si fruntasul roman Aurel Cosma care, la randul sau, a facut cunoscut faptul ca militarii romani din garnizoana se vor conforma intocmai dispozitiilor primite si se vor constitui in Consiliul Militar National Roman.

La cca. 10 ani de la aceste episoade, Otto Roth a spus pentru ziarul “Temessvarer Zeitung, din 25 Septembrie 1927: “Da, dl. Cosma, evident ca a asezat idealul cel mai inalt al fiecarui om politic roman: Romania Mare. Si a facut-o intr-un timp, intr-un loc, intr-un mod foarte riscant. Eu m-am jucat cu viata mea proclamand republica in conferinta aceea a ofiterilor din 31 Octombrie 1918, si numai dupa consumarea faptei mi-am dat seama ca atunci, din cei 700 de ofiteri prezenti, nu s-a gasit niciunul, care sa fi tras sabia pentru Hasburgi, fie pentru contele Tisza. Dar tot asa, puteau sa-l taie bucati acolo si pe Cosma, deoarece el a fost singuru, care sarind pe tribuna scenei din sala Cazinoului Militar a tunat: Traiasca Sfatul National Roman“.

Intr-adevar, si atunci, ca si acum (zic eu), au fost vremuri grele, zbuciumate, ba chiar riscante pentru unii dintre romanii care si-au dorit un ideal, o vrere! Toate care au fost au ramas acum, istorie. O istorie,  ca multe altele,  poate mai putin stiuta, asa cum vor fi (si asta, sigur) si cele care vor urma. In viata, totu-i trecator!

Marc Ciubotaru

 

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
OARE CUM, CAND SI UNDE VOM AJUNGE CANDVA?

Pun aceste firesti intrebari, aprioric convins ca cele scrise (ca si altele) pe aceasta pagina de blog sunt, pentru unii, doar...

MOSTRA DE IUBIRE ,DAR SI…. OMENIE!

  Peste tot in lumea asta mai intalnesti rare ori si oameni buni,cu suflet mare.Actiunile si gesturile ,intregul lor comportament...

Să facem o faptă bună!

Haideți să facem o faptă bună. Acum o săptămână, România a fost aruncată în haos, odată cu drama de la...

Close