TARGU NEAMT-FILE DE ISTORIE LOCALA!….

Cu multi,multi ani in urma, prin deceniul sase al secolului trecut, orasul de sub cetate, Târgu Neamt,se afla în plin avânt al dezvoltarii urbanistice.In acea vreme ,in care urmele razboiului de anvergura mondiala erau inca vizibile,cand amintirile unei aproape ne mai intalnite foamete secatuisera nu numai pamanturile dar si populatia intregii Romanii ,nevoie si de munca patriotica, de lucrari realizate de catre locuitorii urbei ( o actiune ce ,cred eu,ar trebui si în ziua de astazi implementata).

În ‘971,spre exemplu, planul prevedea o valoare a muncii patriotice de 3,1 milioane lei, dar pâna în septembrie a aceluias an au fost deja efectuate lucrari de peste 6 milioane de lei!
Au fost astfel intreprinse importante etape de amenajare a parcului cultural-sportiv(actuamente in paragina) de la poalele Cetatii, finalizarea lucrarilor de la strandul olimpic(acum,doar o jalnica…groapa cu gunoaie si ..amintiri), s-au dat in folosinta un bazin de inot pentru copii, un teren de baschet si altul de volei, s-a construit o cladire ( vestiare, biblioteca, terasa pentru lectura , bar si grup sanitar). De asemenea o baza sportiva a fost amenajata si la Liceul „Stefan cel Mare”,cat si pe un amplasament pe care se afla acum restaurantu ,,Central” si un super(fara a fi chiar asa!)magazin. O a doua zona de agrement a orasului se realizase si pe fostul teren al U.M.T.F.-ului,acolo unde se conturase si un frumos parc.In plus ,au fost taluzate malurile Ozanei, asa cum titra,laudaros,la acea vreme,cotidianul judetean ,,Ceahlaul” ,organ al comitetului judetean Neamt al pcr.

Dar buchetul exemplelor de lucrari efectuate prin munca voluntara,este mult mai bogat si diversificat.Este suficient sa va mai spun doar ca locuitori acestui pitoresc orasel au participat în numar mare si la constructia a 5.600 m.p. trotuare, la repararea a 162.000 m.p. strazi, la construirea a 1,8 km. de drum,cat si la amenajarea si extinderea a 4,2 ha zone verzi , întretinerea a 96 ha parcuri si gradini, plantari de pomi si arbori decorativi etc.
Tinerii,multi la numar, au lucrat cu spor,organizati într-un santier al muncii patriotice. Cum s-au implicat acestia, aflam tot dintr-un material publicat in acelasi cotidian local,mai sus amintit. Printre lucrarile cele mai insemnate trebuie retinut ca: pe santierul de canalizare a orasului au lucrat peste100 de elevi de la Liceul „Stefan cel Mare”, în timp ce tinerii utc-isti de la intreprinderea textila ,,Volvatir”,acum falimentara,si-au amenajat o baza sportiva, iar altii au strâns cca.500 de kilograme de plante medicinale ?i au colectat ambalaje din sticla în valoare de peste 18.000 de lei. Planul de munca patriotica pe acel an,1974, prevedea o valoare de 3 milioane de lei, din care s-au realizat aprope 2 milioane de lei.
Care este situatia acum,in anii ce-i traim?Lesnte de aflat ,dar si de comentat!
Din pacate, astfel de munci organizate pe atunci ,în anii regimului de trista amintire ,de catre cetateni si pentru cetateni ,astazi nu mai sunt posibile, pentru ca , vorba multora: e democratie!…O democratie,ca sa fie!Una de tip,dambovitean,romanesc.Dar i se spune-europeana.O fi,cine mai stie,dar sigur-doar pe hartie!Si iata de ce.Facand exceptie de tot ce se intampla ,imi aduc aminte ca in acei ani ,secatuiti de pe urma razboiului,mergeam cu prietenii si colegii mei, pionieri sau utecisti,duminica ,la munca patriotica.Amenajam spatiile verzi de pe marginea soselei pe fosta V.I.Lenin cam prin dreptul actualului Colegiu National ,,Stefan cel Mare”,terenuri de sport,rondouri cu flor,spatii verzi etc..Pentru mine ca adolescent sau tinerel,era o placere.Cei mari, dupa ce-si terminau activitatea ce nu dura mai mult de 2
-3ore, mergeau la o sticla cu bere.Bineinteles, aveam si eu,at si colegii. parte de un sirop si cate un pachet de biscuiti.Au fost vremuri frumoase si in acelas timp si educative.Azi nu mai pastram nimic din ce a fost candva!.

Chiar se intamplau lucruri frumoase.Si nu sunt un nostalgic.Acum totul se degradeaza sau se ruineaza.Din ce s-a mai facut si inca se mai face,multe se fura,se vandalizeaza si dispar sub ochii mult prea ingaduitori ai politistilor sau ai altor organe si institutii cu raspunderi ferme,precise ,de stoparea sau eradicare a acestor porniri si fapte barbare. ,, Din păcate, distrugerea bunurilor de pe domeniul public este în continuare o mare problemă, generând cheltuieli mari din bugetul local. De această dată, cei care au vandalizat azi-noapte Parcul Central vor fi trași la răspundere, pentru că numărul de camere de luat vederi…”,Spune dl .Daniel Harpa,primarul orasului….

Oamenilor onesti,anonimi si grijulii le este frica sa intervina.De ce?De ce tot vad ca se intampla in aceasta urbe,ca dealtfel in mai toata Romania,aici unde dezbinarea,furtul si coruptia sunt la ele acasa.Pacat,mare pacat de ce se petrece si s-a intamplat ,dar mai ales si de ce ,candva, s-a mai realizat!..

(Sursa:Ziar de Tg.Neamt)

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.