TARGU – NEAMT, ORASUL COPILARIEI MELE, CU BUNE SI MAI ALES CU RELE!

De mai multa vreme, relele s-au cam inmultit! Au devenit predominante. Daca zicala binecunoscuta spune ca “cele bune sa se adune, iar cele rele sa se spele”, in urbea de pe malurile Ozanei realitatea-i cu totul alta. Este inversa! “Bunele”, sub aspect edilitar-gospodaresc, au fost candva, inclusiv in legislatiile fostului primar.

Acum, “relele” se tot aduna sub ochii nepasatori ai edililor si, din pacate, nimeni nu le mai spala! Nu le-au spalat nici vicisitudinile iernii, nici ploile care au tot fost, dar nici pasivitatea de ne explicat a celor investiti s-o faca. Adica sa le “spele”, eliminandu-le. De ce atata nepasare? Intrebati-i si dumneavoastra, cei care le-ati dat votul, manati cu naivitate de promisiunile si vorbele goale ca alegandu-i totul va fi, OK!

Ca nu-i deloc asa, lesne se poate vedea. Am semnalat acest adevar in dese ori. Efectul? Zero! Nimeni dintre cei direct raspunzatori de situatia actuala a acestei pitoresti localitati moldave n-a catadicit sa raspunda practic, prin dovezi concrete! Ca n-o zic numai eu, stau marturie si spusele multor locuitoriai urbei. Iata doar cateva:

Florin Olaru Cosmin: “Cand cel mai mare angajator al orasului, este Primaria, iar mare parte a persoanelor active, sunt angajate, in sectoare controlate politic (sanatate, invatamant, politie etc.), cam cate persoane nemultumite pot sa apara, intr-un spatiu vizibil ca acesta ?! “

Doru Beldiman: “Primarul nostru e ocupat cu probleme importante, probabil cum sa faca bani cum alti primari au putut sa faca orase frumoase, cu multe locuri de munca, orase curate, care atrag turisti, orase prospere? La noi de ce nu se poate? Eu cred ca nici nu se vrea, nici nu poate sa faca alesii de la Primarie, nu au oameni competenti!”

Maria Cocolea : “Vorbim la pereti, cu bugetarii din administratie, cu cei carora li s-au marit salariile si cu asistatii social, au voturile necesare pentru a câstiga alt mandat !”

Da, la pereti sau, pur si simplu, de pomana! Sau mai stii?, poate ca dumnealor, de atata multe alte probleme, fie ca nu prea stiu despre ce este vorba, fie ca neajunsurile des semnalate nici nu le cunosc (sau n-au timp sa le cunoasca) si, de ce nu?, le place asa! Mai exista, cred eu, si o alta “explicatie”. Aceea de a se multumi cu ce-au facut (sau n-au facut!) si fac! Pai nu fac festivaluri medievale sub Cetate, exista drifturi in fata bisericii, mese festive pentru pensionarii obedienti, Zile festive (ale orasului, ale Cetatii, alte asemenea actiuni pur populiste dar, iata ca eram sa uit, au fost asfaltate si mai toate ulitele de la periferie!)

Toate acestea implica multa, multa treaba, mult efort si oboseala ca doar nimic nu-i pe gratis si cat ai bate din palme, nu?

Cu riscul de a ma repeta, le reamintesc (din nou) doar cateva dintre “micile” deficiente pe care cred ca macar de aceasta data o sa si le noteze si eventual (daca-si termina “treburile”) sa le si rezolve. Spre binele orasului si locuitorilor acestuia. Chiar si spre mandria si satisfactia (daca exista, desigur!) dumnealor. Pentru orice eventualitate, am postat (spre o mai sigura vedere) mai multe imagini-foto cat si video, unele provenite chiar de la platitorii de impozite (adica de la cetateni). Intre acestea sunt si cateva ceva mai vechi dar isi pastraza in totalitate actualitatea! Sunt in totalitatea lor, tot atatea dovezi peremptorii (de necontestat) ale neputintei unor edili ajunsi, intamplator sau nu, in scaunul puterii locale…

– Va plac cum arata trotuarele, devenite spontan piste pentru biciclistii dornici de teribilisme si pasibili in orice moment sa genereze grave accidente?! Dar squarul in care-i amplasata statuia (cu soclul aproape deteriorat) lui Ion Creanga?! Chiar si asa zisele straturi cu flori (fara flori), dar cu zidurile din piatra daramate de ani buni? Dar aleea aia, “a milogilor,”ramasa cu foarte multe pavele lipsa dar, in schimb, ocupata mai tot timpul de cohorte de cersetori? Tot pe acolo au fost candva si mai multe lampioane care treptat au disparut, iar fantana arteziana a ramas de doi ani doar o amintire! Florile plantatate pe alocuri, cu cateva saptamani in urma, s-au ofilit pentru ca nu au fost udate! Bataie de joc, din partea Primariei, fata de banii publici! Noroc totusi de ploile care au cazut mai de curand si care, oadata cu ele (sau dupa) au declansat, pe unele stradute, “plombarea” gropilor din asfaltul care mai era. Halal gospodari! Sa stiti domnilor edili ca, pe vremuri, atunci cand strazile nu erau inca modernizate (pietruite sau asfaltate), erau totusi stropite manual sau cu sacalele. Chiar si-n anii din legislatura fostului primar, D. Arnautu (caruia departe de mine intentia de a-i face apologie), vara, strazile erau udate nu numai de ploaie dar si de cei de la salubritate iar city – managerul V. Luculescu (asa mi se pare), era mereu o prezenta activa, nu decorativa, in mai toate zonele orasului.

– Dvs. d-le primar, ati trecut vreo data (asa, macar de curiozitate), mai ales dupa ploaie, pe glorioasa Alee a Gloriei? V-as sugera s-o faceti, chiar impreuna si cu d-na care zice-se ca-i city-manager (o sa uitam probabil sa mai vorbim si romaneste!) chiar si cu riscul detereorarii incaltamintei! Daca totusi aceasta rusine nu va pica cum trebuie, situata chiar la doi pasi de centrul centrului, schimbati-i macar denumirea! In zona (si nu numai) o sa va mai capteze probabil atentia chiar si maldarele de gunoaie de tot felul, aleile pline de gropi si pietris mai ceva ca-n albia Ozanei, iar nitel mai incolo, alaturi de noul “Profi”, o sa va apara si fosta cladire a autogarii, aflata acum in transformare intr-o alta proxima unitate comerciala! Odata cu aceasta, sa stiti, a disparut (fara macar a fi anuntati si cetatenii) unul din reperele de traditie ale Targului (fara a mai vorbi de utilitatea sa)! Precis ca nu stiti, dar va spun tot eu, care am copilarit in acest orasel, ca tot timpul, chiar si inante de 1944, autogara s-a aflat in zona centrala! Acum, odata de “innoiri”, a disparut, pe langa multe altele, si acest adevarat simbol urbanistic foarte necesar Targului Neamt. Pacat!

Un alt cetatean (A .Ba.) isi spune acum parerea: “In curand Primaria Tg. Neamt nu va mai putea repara soclul statuii lui Ion Creanga pentru ca nu va mai avea ce sa reconditioneze, acesta dazintegrandu-se sau fiind vandalizat! Probabil ca asta se doreste !” Cam asa ceva!.

– Apropo. Ce parere aveti domnilor edili de cum arata in prezent asa zisul “Parc de sub Cetate”? Fostul bazin de inot, din incinta parcului, construit pe vremuri prin munca voluntara a noastra, a elevilor din nou infiintatul Liceu teoretic (se numea pe atunci: Scoala Medie de 10 ani!) si dat in folosinta prin anii comunismului, a devenit acum o imensa groapa de gunoaie! Asa cum sunt si unele maluri ale Ozanei (rau ce si-a pierdut pana si limpezimea descrisa cu atata maiestrie de marele nostru povestitor, Ion Creanga!) precum si numeroase strazi si alei urbane. “Felul in care arata Parcul va face ca turistii si localnicii care il viziteaza sa ramana “cracanati” de “admiratie”, fapt care va umple de mandrie inimile celor din conducerea Primariei, dansii contribuind, din plin, la starea si aspectul actual al Parcului !”

(Amadeus Bac.) -I. m. si A. Bach: “Strada Sf. Lazar din orasul turistic Tg. Neamt. Aceasta strada este situata central, in zona Policlinicii si isi “varsa”gropile si gunoiul in strada Marasesti, in fata bisericii Sfantul Ilie. Iar starea “glorioasa” a strazii Gloriei este blestemata sa ramana in halul asta de degradare pentru totdeauna! Multumiri domnului Harpa pentru “glorioasele” sale mandate la Primaria orasului !”;

– Antoneta Virtea: “Un orasel asa mic poate sa fie o bijuterie dar la noi este un wc public chiar si in fata magazinelor alimentare unde o parte din tigani isi fac veacul si nevoile pe spatiul verde”!;

– Maria Cocolea: “Din pacate de acest peisaj am parte în fiecare zi, locuind in vecinatatea acestui restaurant. De cele mai multe ori gunoaiele sunt lasate vraiste, în plus tiganii si câinii le împrastie peste tot” ;


– Doru Beldiman: “Civilizatia e departe de Tagu Neamt. Vad mereu aruncate cutii de bere, sticle, gunoaie in toate partile! Ma intreb ce parinti au, ce invata la scoala? Ca sa nu mai spun de autoritati, cate amenzi au dat pentru asa ceva? Politia si Primaria cu ce se ocupa oare? (n.n.- va spun tot eu: intre altele, si cu amendarea unor pietoni avertizati de politisti zice-se pentru traversarea ilegala a unei strazi pustii, amedati mai apoi, cu aprobarea sau la sugestia primarului, cu 300 lei, suma necesara bugetului Primariei!).

Ce sa vada oamenii in acest orasel, carute prin centru, cersetori, drumuri pline de gropi, dughene de tot felul, neglijenta totala! Ce face primarul cu fondurile, pe ce a cheltuit banii comunitatii in toti acesti ani?!”;

– Amadeus Bac: “Mai multe minti luminate din Primaria orasului turistic Tg. Neamt s-au intalnit, intr-o sedinta de brainstorming si au “rezolvat” problema jardinierelor din oras . Dupa implementarea “inteligentei solutii”, jardinierele au un aspect, cel putin, caraghios ! Asteptam, cu deosebit interes, urmatoarea emanatie intelectuala a gospodarilor-ganditori din cadrul administratiei urbei !”

– Mihaela Voda: “Din ce în ce mai trist. Mizerie, maidanezi la tot pasul, cersetoria-i în floare, gropi adânci în asfalt, capace de canalizare lipsa si multe, multe nereguli. Oare chiar nimeni, nu-i capabil sa ia atitudine?!”;

– Doru Beldiman: “Trebuie intrebat Harpa ce a facut cu banii? A avut fonduri in fiecare an si nu se vede decat jaf, haos, mizerie. Harpa e tipic PSD-ist, nu se stie ce face cu fondurile, dar ne alimenteaza cu promisiuni!”

Aceasta este, in toata splendorea, actuala imagine, stiuta sau nestiuta, (dar precis, ignorata tocmai de cei ce-l pastoresc) a orasul Tg.Neamt! Din felul in care arata se poate trage concluzia ca viitorul “suna” bine! Sunt pareri sincere, deschise(exprimate si postate pe pagina de Facebook apartinatoare internautului, Amadeus Bach) ale doar catorva locuitori ai acestei pitoresti localitati putrnic incarcata de o zbuciumata istorie legendara. Opinii si pareri ce pot si ar trebui sa fie de fapt o riguroasa si permanenta agenda de lucru pentru toti cei ce raspund (un fel a spune) de prezentul si viitorul urbanistic al orasului in care am copilarit si l-am redescoperit acum, in anii de pensie!

 

Marc Ciubotaru

Comments

comments

9 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.