Tarzan sare pe liană în cinematografele din țară

Cine nu și-l amintește pe Tarzan, eroul copilăriei noastre? Și când zic “noastre” mă gândesc la mai orice om care a trăit între 1940 și prezent. Deoarece primul film cu Tarzan a apărut în 1932. Asta după ce, inițial apăruse în benzi desenate în 1912 și carte în 1914.
Povestea e simplă, deși au apărut diverse variațiuni ale acesteia. Părinții lui Tarzan, în unele povestiri fiind oameni de vază englezi, în altele pur cercetători, ajung naufragiați în jungla congoleză. Aceștia mor, atacați de fiarele sălbatice, însă Tarzan este salvat de-o gorilă, proaspăt mămică. Aceasta îl crește pe micul copil din leagăn ca pe fiul ei. Un fel de poveste a lui Romulus și Remus modernă, doar că aici mama ocrotitoare e o femelă gorilă, nu o lupoaică.

Tarzan crește și devine un tânăr, foarte agil în copaci, cățărându-se pe liane ca o veritabilă maimuță. Apoi, apare Jane în viața lui. Aceasta era fiica unui profesor care preda la o școală îndepărtată, unor copii congolezi, departe de civilizație, lângă jungla în care trăia Tarzan. Jane și Tarzan se îndrăgostesc și încep o frumoasă poveste de dragoste. În mare, asta e povestea lui Tarzan până în prezent.

În filmul Legenda lui Tarzan, care va intra în cinematografele din țară de vineri, grație Freeman Entertainment, povestea se petrece la 8 ani după ceea ce știam.
Tarzan, ajuns la casa părintească din Anglia, ca unic moștenitor al numelui și averii Clayton, împreună cu Jane Porter, soția sa. Aceștia abia au pierdut un copil, iar Jane este depresivă, încercând orice să scape de gândurile negre. Așa că, atunci când aude că John (numele real al lui Tarzan) este chemat în Congo ca și ambasador al regelui Leopold al II-lea al Belgiei, nu-și poate stăpâni bucuria și s-apucă de împachetat.
John inițial refuză atât călătoria lui, deci implicit și-a soției, apoi își dă seama că o schimbare de peisaj îi va face bine. Numai că aceasta va trebui să rămână tot timpul alături de tribul în care crescuse cînd era mică.

Filmul este bun. Nu extraordinar, însă nici de umplutură, după cum credeam inițial. Credeam asta pur și simplu din cauza actorului principal. Chiar trailerul oficial ne prezintă prea puțin pe Tarzan, un rol prea mare (după părerea mea) pentru Alexander Skarsgård.

Pe Tarzan îl știam un veritabil rege al junglei, iubit de animale. Însă aici este doar un prieten al animalelor, fără nimic să-mi amintească de imaginea pe care o aveam în minte despre Tarzan. Actorul e doar înalt și atât. Musculatura ca și inexistentă, picioarele subțiri ca de cocostârc. Plus că acesta purta pantaloni pescărești, strânși sub genunchi.
Nu mi-l doream pe The Rock, de exemplu, în rolul lui Tarzan, însă pe un Jason Momoa da. Sau, orice actor mai bine clădit. Nu neapărat pălugă de 1,94, ci mai musculos.

Cu toate acestea, filmul curge frumos, deloc tras de păr, iar efectele vizuale sunt exact cât trebuie. Nu doar animație CGI care plictisește la un moment dat. Avem un Christoph Waltz atât de natural în rolul lui Leon Rom, încât nu-ți vine să crezi că-n “Django Unchained” a fost băiatul bun. Mai pune-l și pe Samuel L. Jackson într-un rol secundar de excepție, adaug-o pe madam Margot Robbie (bunăciunea din Focus) în rolul Domniței în pericol/ scorpie veninoasă și ai o echipă de actori pe cinste. Apoi condimentează totul cu câteva secvențe comice deloc nelalocul lor și-ți va fi imposibil să nu faci din asta un film pe care să-l revezi cu plăcere.

Vă invit pe această cale să urmăriți Legenda lui Tarzan, de mâine. Vizionare plăcută!

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.