Top 4 tulburari comportamentale la copii

Copilaria este o etapa foarte importanta pentru dezvoltarea unei persoane si pentru felul in care aceasta reuseste sa se integreze in societate. In randul celor mici sunt anumite tulburari de comportament care se regasesc cu o frecventa mai mare. In cele ce urmeaza iti voi prezenta care sunt acestea si cum se manifesta.

  1. Ticurile nervoase

Cu siguranta ai vazut cel putin o data persoane care au ticuri nervoase sau poate chiar si tu ai avut. Acestea reprezinta practic actiuni involuntare si care se desfasoara in mod repetat, fiind deprinse in aceasta perioada a copilariei.

Unele dintre ticuri pot disparea de la sine, in timp ce altele ajung sa faca parte din comportament un timp indelungat. Exemple de astfel de ticuri nervoase pot fi balbaiala, clipitul in exces, rosul unghiilor, scrasnitul degetelor sau al dintilor, precum si multe altele.

In aceste situatii, daca vei apela la un psiholog pentru copii, problema poate fi rezolvata cu usurinta.

  1. Tulburarea obsesiv compulsiva

O alta situatie in care cei mici ar trebui sa consulte un psiholog copii este in cazul unor tulburari obsesiv compulsive care par incapabile de a fi controlate si care afecteaza activitatea de zi cu zi.

Din randul obsesiilor des intalnite putem enumera ipohondria, care este practic frica de boli, apoi teama exagerata de germeni sau bacterii, precum si o preocupare excesiva legata de igiena, ordine sau curatenie.

De asemenea, exemple de astfel de comportamente pot fi considerate tot felul de ritualuri executate cu strictete si in mod uzual, precum folosirea in exces a sapunului, nevoia de a realiza anumite lucruri perfect, punerea si repunerea hainelor in dulap sau multe alte situatii asemanatoare.

Ei bine, in cazul acestei tulburari psihoterapia este solutia cea mai indicata.

  1. ADHD, care mai este denumit si deficit de atentie

In aceasta situatie, copilul nu reuseste sa se concentreze atunci cand are de executat o anumita sarcina sau activitate, reactionand gresit in foarte multe situatii si prezentand un caracter antisocial.

Daca cel mic nu este atent la detalii, este foarte usor de distras si prezinta hiperactivitate, atunci este indicat sa te gandesti la posibilitatea de a prezenta acest dificit de atentie si sa iei in considerare vizita la un psiholog copii.

  1. Tulburarea bipolara

Asa cum ii spune si denumirea, aceasta tulburare reprezinta practic o tranzitie intre doua stari complet diferite, mai exact treacerea dintr-o stare depresiva spre una maniacala. Ce caracterizeaza aceste stari se observa in cele ce urmeaza:

Starea de depresie:

  • ­plans din senin
  • incapacitate de concentrare
  • sentimente de vinovatie
  • insomnii sau somn prelungit
  • lipsa de energie

Starea maniacala:

  • stare de irascibilitate
  • lipsa de inhibitie
  • hiperactivitate
  • vorbire rapida
  • nevoie scazuta de somn

Cauzele se considera a fi genetice, insa factorii emotionali se presupune ca ar fi cei declansatori. Ca metoda de tratament se recomanda medicatia si psihoterapia, care pune un accent pe echilibrarea vietii si imbunatatirea calitatii acesteia.

Acestea sunt, asadar, cele mai intalnite tulburari comportamentale pe care copilul tau le poate avea. In fiecare situatie se recomanda vizita la o persoana specializata, mai exact la un psiholog de copii, iar fiecare dintre aceste probleme isi va gasi o rezolvare.
psihologie-copii

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.