TRADITII SI OBICEIURI IN PRIMA ZI DE PASTE!…

Astazi creștinii sărbătoresc Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.De acesta data insa slujbele Paște se vor desfășura în condiții speciale, fără enoriași în biserici, din cauza crizei noului coronavirus și a restricțiilor(unele stupide1) impuse de autorități.Totusi au fost si inca mai sunt o mulțime de tradiții și obiceiuri specifice primei zi de Paște pe care multi românii continua sa le respecte.Cateva dintre ele vi le voi prezentăm mai jos.
-Bunaoara,tradiţia spune că de Paște trebuie să îți înnoiești garderoba. Purtarea unor haine noi în duminica Învierii semnifică purificarea corpului şi a sufletului. Fetele şi flăcăii obişnuiesc în dimineaţa primei zile de Paşte, înainte de răsăritul soarelui şi fără să fie văzuţi de nimeni, să se scalde într-o apă curgătoare, pentru a fi iuţi, sprinteni, sănătoşi, harnici şi iubiţi. Duminică dimineaţa, există tradiţia ca toţi membrii familiei să se spele pe faţă cu apă neîncepută, luată dintr-un izvor, în sensul în care curge, în care se pune un ou roşu şi un ban de argint. Se spală cu apa pentru a fi sănătoşi şi cu faţa frumoasă, argintul simbolizând, de asemenea, şi noroc la bani. Conform tradiției, în anumite zone ale țării, la miezul nopții dintre zilele de sâmbătă și duminică, oamenii se trezesc din somn atunci când bat clopotele, se spală cu apă curată, își pun haine noi, iau o lumânare și merg spre biserică.

-Tot in aceasta prima zi de Paște este bine ca toată familia să mănânce din primul ou ciocnit, pentru a fi mereu împreună. Oul trebuie spart, curățat şi împărţit de către capul familiei. Potrivit tradiţiei, ouăle se ciocnesc în prima zi numai „cap cu cap”, în a doua zi, „cap cu dos”, iar în a treia zi „dos cu dos”.
– Cine moare în ziua de Paşte (sau în Săptămâna Mare), se spune că merge direct în Rai, fiindcă în această zi uşile Raiului sunt deschise, iar ale iadului închise. Cel ce se naşte în această zi va avea noroc toată viaţa.
-Un alt obicei, în prima zi de Paşte,dar restrictionat acum, este ca, după ce crestinii se întorc de la Înviere şi iau anafura, toţi ai casei trebuie să mănânce un ou roşu şi pască: să fie curaţi ca pasca şi sănătoşi ca oul.
-În ziua de Paşte nu este bine să dormi, pentru că în restul anului vei fi somnoros, vei avea ghinion, viermii vor mânca semănăturile, recolta va fi distrusă şi te va prinde ploaia ori de cîte ori vei vrea să lucrezi cîmpul.
– În ziua de Paşte nu se mănâncă oul cu sare, întrucât se spune că vei transpira tot anul. În zona Maramureșului, încă se păstrează una dintre cele mai frumoase tradiții . -dimineața primei zile de Pași, copiii cu vârsta până în 9 ani, merg(ceea ce este interzis!) la casele vecinilor și rudelor pentru a-i anunța de Învierea Domnului. Fiecare copil primește de la gazdă câte un ou roșu. Dacă prima persoană care îţi intră în casă de Paşte este bărbat, vei avea noroc tot anul. În Banat, oamenii obișnuiesc ca în prima zi de Paște să ia o linguriță de Paști, vin cu pâine sfințite, dimineața, înainte de micul dejun.
– În unele părţi din Transilvania, în ziua de Paşte, fetele se spală cu apă de la moară, de pe roata morii, să fie frumoase. Tot prin aceste locuri feciorii ţin toaca pe un deal şi o păzesc zi şi noapte. Alţii se străduiesc să o fure. Dacă o fură, feciorii trebuie să dea bani grei pentru răscumpărare.
– Toaca se păzeşte de joi până luni, la ieşirea din biserică iar, în timpul acesta, flăcăii sunt cinstiţi cu mâncare şi băutură. Apoi se face joc şi toţi coboară în centrul satului. Înainte mâncau pe câmp, în zilele noastre se duc la casele rudelor. Petrecerea ţine până marţi, când toţi se întorc la casele lor. Ouă roșii de Paște Ouă roșii de Paște Flăcăii din sat se pot duce în ziua de Paști cu flori la casa unde locuiește fata cea dragă, iar dacă sentimentul este reciproc, atunci fata, pentru a-și arăta consimțământul, trebuie să îi ofere băiatului un ou roșu.Din nefericire,dar -cred eu- si din exagerarea multor restrictii,mai toate aceste frumoase traditii fuse si… se duse,vorba olteanului!
– Se spune deasemenea ca, in dimineața Paștelui, este bine să privești într-un vas cu apă neîncepută, dintr-o cană nouă, și așa vei avea vedere bună pentru tot restul anului. În ziua de Paști se așază o bucată mică de fier sub prag, drept protecție pentru casă.De aceasta data,iata ca….protectia(?!) ne este asigurata de autoritati!Mai cu seama de unii politisti cu practici exagerat de DURE, ce depasesc cu mult chiar si pe cele ale fostilor militieni!…

Ma voi opri aici,dar nu inainte de a va sugera sa surprinde-ți familia și prietenii ,pe toti cei dragi,cu cele mai frumoase sms-uri cu texte specifice, deosebite si placute pentru sărbătoarea de Paște(in…captivitate). HRISTOS A INVIAT!

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Despre mândria de-a fi român – Sabina Elena

Evident că Spanacul nu stătea pe bancă la "viralul" ăsta care circulă de câteva zile. Așa c-am să vă explic...

Mostra de romanism

Stii ca te afli in apropierea unui roman, care, indiferent de tara in care se afla, indiferent daca e in...

aparate de incalzit cu aer cald
Ce avantaje ofera aparatele de incalzit cu aer cald si care sunt criteriile de achizitionare a acestora

Datorita duratei indelungate a iernii in Romania, necesitatea incalzirii eficiente a caselor si a spatiilor comerciale si industriale este mare,...

Close