TRANSILVANIA VA FI LEGATA, PRIN AUTOSTRADA, NU DE BUCURESTI CI DE BUDAPESTA!? – partea 4

Cum am promis, vom relua astazi (cu un nou episod) serialul ,,Despre istoria Transilvaniei”. De aceasta data, doresc sa va ofer cate ceva din informatiile aflate de (din) presa cat si de (la) Extra News, referioare la o viitoare autostrada ce va lega acest tinut istoric nu, nu de Bucuresti, cum probabil ati sperat, ci de Budapesta! Se stia pana nu de mult ca Autostrada Transilvania (548km), inceputa prin…2007 (!) avea , firesc, destinatia initiala Bucuresti (via-Turda, Cluj, Ploiesti…).

Din pacate, sau obisnuinta (ca sa nu mai zic….traditie!) lucrarile au fost intrerupte in 2013, atunci cand a fost reziliat contractual cu firma Bechtel si când stadiul lucrărilor era, din cate se spunea, de aproximativ 70 %. In prezent totu-i doar… pe hartie (ca si multe, multe altele)! Dar cu ceva timp in urma, Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) au anunțat că va incepe (din 9 septembrie) o serie de proteste (nu stiu daca au fost sau nu!) ca urmare a amânării construcției Autostrăzii Transilvania. Membrii formațiunii afirmă că este o rușine că această autostradă rămâne de 13 ani doar la stadiul de promisiune, în timp ce autoritățile maghiare sunt aproape de finalizarea autostrăzii M4 care leagă Budapesta de granița cu România. Intradevar, zic si eu, este o mare rusine că de Centenar (n.n. – împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire) România se prezinta si cu o asemenea ,,realizare”! Proiectul initial al autostrazii s-a împotmolit iarăşi pe motiv că tronsonul ar traversa un sit Natura 2000 pe raza localităţii Fegernic. Şi tema are actualitate pentru că, la un moment dat, partea ungară a anunţat că a demarat ,,lucrările la ultimul tronson al unei autostrăzi, dintre Berettyóújfalu şi graniţă şi că, practic, aceasta autostrada va ajunge până în 2020, cel mai târziu, chiar în pragul Oradiei”, preciza Csomortányi István, preşedintele PPMT Bihor, conform ,,Adevărul.”,,Nu suntem de acord cu modul în care guvernele (n. n. – da, guvernele, ca….tot au fost!) din Bucureşti au tratat şi tratează investiţiile din Ardeal.”, mai spunea atunci preşedintele PPMT Bihor.
Completandu-l as mai spune la randu-i ca, nu numai investitiile din Ardeal au fost si sunt tratate astfel (cu indiferenta si lipsa de cuvant, mereu in cautare de ,,motivatii”) ci mai toate, din intreaga tara!

Cum poti oare sa realizezi ceva trainic si necesar intregii natii, cand il loc de activitate practica, eficienta, guvernantii nostri o tot tin de ani buni, in schimbari, inlocuiri si nesfarite sedinte plenare sau extraordinare , dictate de ,, sefu’cel mare” !? Nimic nu s- a facut si nici nu se va face cu o astfel de ,,strategie” falimentara, buna doar de modificat legi si de eliberat talhari si criminali! Asa ca nu trebiue sa ne miram prea mult de ce , poate nu peste multa vreme, eventuala si mult trambitata ,,Autostrada Transilvania”nu va lega Ardealul de CapitalaRomaniei,ci de Budapesta! Departe de mine gandul sau intentia de dusmanie interetnica, trebuie insa s- o spun si pe aceasta, ca astfel Premierul maghiar, Viktor Orban, nu odata cu unele reactii acide la adresa natiunii romane,va avea cale si mai libera spre acel mereu disputat „Tinut Secuiesc”, care dupa parerile domniei sale ,,a existat când încă nu exista România modernă şi va exista…” Mai stii !? Spuneti-va si dvs. parerile!

Marcel Ciubotaru

Comments

comments

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.