TURISMUL ROMANESC SE TOT DUCE LA VALE, DAR FRUMUSETILE NATURALE RAMAN!

Prin asezarea sa geografica dar, mai ales, datorita unui relief variat si deosebit de atragator, tara noastra se bucura de un frumos renume in ceea ce priveste frumusetile sale naturale (munte, mare, Dunare, Delta etc.), turismul in general. Pacat insa ca Romania are inca multe regiuni (zone) neexploatate turistic, iar nevalorificarea potenţialului, lipsa forţei de muncă şi indeosebi a investiţiilor, sunt principalele probleme care fac ca industria turistică să aibă totusi un ritm de creştere destul de lent, de circa 10% anual! “Turiştii străini care vin în România aleg în primul rând circuitele culturale care, în marea lor majoritate, includ Bucureşti, Valea Prahovei, Braşov, Sibiu, cetăţile săseşti, Maramureşul, Bucovina, Delta Dunării. Ei ocolesc, de cele mai multe ori, vestul şi sud- vestul României sau Dunărea în sine. Apoi, străinii preferă city break-urile, turismul rural şi balnear. Românii optează pentru litoral şi Valea Prahovei, destinate turismului de masă, precum şi pentru turismul rural şi staţiunile balneare. Numărul de turişti străini care vizitează România creşte de la an la an, însă puţin”, apreciază in cotianul “Ultima ora” dl. Traian Bădulescu, consultant turistic. “Pe lângă problemele de infrastructură rutieră, care contează, dar nu sunt cele mai importante, o mare problemă o constituie forţa de muncă. Industria turistică duce lipsă de personal calificat, deoarece mulţi români au plecat la muncă peste hotare sau au optat pentru alte domenii. Nu avem nici investiţii importante în hoteluri în multe zone cu potenţial turistic”, a mai precizat T. Badulescu.

Din aceeasi sursa aflam ca in prezent cea mai mare parte a capacităţii de cazare este concentrată în Bucureşti şi oraşele mari (Cluj, Braşov, Constanţa, Timişoara, Sibiu, Iaşi), pe litoral şi pe Valea Prahovei. De asemenea, investiţiile în structuri de cazare se îndreaptă înspre staţiuni balneare cum sunt Băile Felix, Băile Herculane, Călimăneşti-Căciulata, dar şi în turism rural, dezvoltat în special în zonele montane şi de deal, precum Maramureş, Bran-Moieciu, Bucovina, Oltenia de sub Munte, Neamţ etc.

O altă problemă constă şi în nevalorificarea tuturor zonelor cu potenţial turistic. Una dintre ele, şi principală, o reprezintă arealul Dunării, cu excepţia Deltei, care este inclusă în circuite şi programe. Avem Delta Dunării, un obiectiv turistic natural unic, cu care România iese în evidenţă în spaţiul Uniunii Europene. Dupa spusele specialistilor, Delta poate suporta o capacitate de cazare mai mare, la ora actuală având câteva hoteluri de calitate şi multe pensiuni, precum şi hoteluri plutitoare, toate insumand cca. 6000 de locuri. Nu trebuie omis faptul ca România este membru fondator al Asociaţiei de promovare a ţărilor dunărene, „Die Donau”.


Dintr-un total de 2860 de kilometri ai Dunării, 1.050 trec prin tara noastra!. Din pacate insa, “Puţini ştiu, probabil, că Dunărea este cel mai popular fluviu european, dar şi mondial, dedicat croazierelor. Ocupă 36% din segmentul de piaţă internaţional al croazierelor fluviale, fiind urmată de Nil, cu 31%“.- preciza, in aceeasi publicatie, dl. Badulescu. Din aceeasi sursa provine si informatia ca prin anii ‘990- ‘991, pe Dunăre operau 14 vase de croazieră, iar în 1992, deja 60. Cifra ajunsese la 109 în 2009 şi la 115 în 2010, an în care au fost transportaţi aici 230.000 de pasageri. În 2012, peste 120.000 de turişti străini au ajuns şi pe sectorul românesc al Dunării. Majoritatea (80%) sunt germani, iar in jur de 10-15%, din SUA. Pacat insa ca, exceptie facand Delta, noi, romanii nu valorificam aproape deloc restul fluviului! Fac totusi exceptie Cazanele (unul dintre cele mai spectaculoase peisaje riverane din Europa şi din lume) şi Orşova, Portul Cultural Cetate al poetului Mircea Dinescu şi oarecum oraşele Cernavodă, Brăila, Galaţi şi Tulcea, care încep să se dezvolte din punct de vedere turistic. “Am putea insa dezvolta in zona si turismul rural cat şi cel vitivinicol. De-a lungul Dunării se află multe crame, precum Ostrov, Rasova, Daria”.

Din cate se stie, tot pe acolo, adica in Lunca Dunarii, sunt mai multe oraşe –  Moldova Nouă, Orşova, Drobeta-Turnu Severin, Calafat, Corabia,  Zimnicea, Giurgiu, Turnu Măgurele, Olteniţa, Călăraşi, Feteşti, Cernavodă, Hârşova, Brăila, Galaţi, Isaccea, Tulcea şi Sulina –  care ar putea atrage, in timp, numerosi turişti, atat prin proiecte, dar in special prin investiţii. Insa, si asta se stie, noi romanii suntem mari specialisti in planuri si proiecte, in promisiuni si vorbe care treneaza, dar extrem de greu ne descurcam in realizari, in fapte!

Dupa ce am aflat, in mare, toate acestea, firesc se pune intrebarea: cu ce se ocupa oare Ministerul Turismului cat si alte ministere si departamente!?  Dumnelor, cei de pe acolo, de pe scaunele calde ale birourilor, stiu ca-n Romania mai sunt si alte numerose zone cu potential turistic?! Unele, cum sunt Baile Herculane, ca sa dam doar un singur exemplu, candva o mandrie a turismului (si nu numai) romanesc, zac de ani intr-o inimaginabila degradare si nepasare! De ce? Exact de ce va spuneam anterior: din incompetenta, coruptie si crasa nesimtire! Alta explicatie, nu e! Doar,  eventual, timpul care trece si… nu iarta!

Marc Ciubotaru

Comments

comments

3 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.