Un cazan pe lemne asigura caldura ecologica de care avem nevoie

Pot sa spun ca am experimentat toate tipurile de caldura din copilarie pana la maturitate si sunt indreptatita sa vorbesc despre ele. Am crescut cu clasica incalzire cu lemne, apoi la scoala primara se facea focul cu carbuni, iar la liceu si gimnaziu clasele erau incalzite cu centrala pe lemne. La liceu, ca sa pot invata pentru facultate, m-am mutat de la internat la gazda.

Nu mi-a placut viata de camin, fiindca: fetele mergeau dintr-o camera in alta si nu puteai invata sau sa ai o clipa de liniste, baia era la comun si nu ti se respecta intimitatea, in plus, stateai la coada sa faci un dus. De fapt ni se dadea apa calda de doua ori pe saptmana, in rest, daca doreai o baie, cerseai apa calda de la cantina.

Ce pot sa spun despre tipurile de incalzire pe care le-am experimentat? Voi incepe cu cele care nu mi-au placut si despre care sunt convinsa ca produc imbolnaviri.
1. Incalzirea cu carbuni. Sunt sigura ca dauneaza si mediului dupa fumul gros si negru care se degaja in atmosfera, dar si sitemului respirator al omului. Probabil ca si plamanii se innegresc ca fumul acela. Cu siguranta ca nu ai rezista sa faci toata viata focul cu carbuni. In plus, la manipularea acestora iti umpleai mainile de praf negru care iesea cu greutate din piele. Mirosul carbunelui ars nu este deloc placut.
2. Incalzirea cu resoul electric. In afara faptului ca se consuma multa electricitate si caldura nu se mentine sub nicio forma, usuca si caile respiratorii. Ne trezeam in mijlocul noptii cu gatul complet uscat.
3. Cazan pe lemne reprezinta sistemul ideal de incalzire, fiindca este si economic si ecologic in acelasi timp. Stiu ca mi se va reprosa ca se taie padurea sa avem noi caldura in case, cand am putea forte bine sa punem la munca electricitatea, dar nu este asa! Lemnele de foc nu provin din copacii aceia perfecti care cresc greu si care lasa locul gol in padure, ci sunt:
-copaci bolnavi care ameninta intreaga padure. Bolile vegetale se iau la fel cum ne transmitem noi unii altora boli contagioase. Eliminarea copacului cu probleme inseamna salvarea padurii. In apropierea casei mele se afla o padure de brazi tineri. La un moment dat au inceput sa apara pete negre in coroanele a doi-trei pomi. Din pacate, nu s-a intervenit la timp, iar acum s-a innegrit intreaga padure. Un copac inalt care este gaunos se poate rupe si poate sa cada peste vecinii sai care sunt sanatosi.

-copaci retezati pe jumatate de fulgere sau distrusi de furtuna.

In ultima vreme, tornadele aparute si la noi in tara au distrus paduri intregi, iar copacii nu pot fi lasati sa putrezeasca. Locul respectiv trebuie curatat, iar in locul pomilor falnici plantati puieti. De asemenea si livezile au nevoie sa fie curatate. Anual se usuca pruni, meri, peri, caisi si piersici, iar lemnul unora este foarte gros. Lemnul de prun si de par degaja multa caldura, concurand de la egal la egal cu lemnele de esenta tare: fagul si carpenul.

Este pacat sa se arunce craci de grosimea mainii sau a piciorului, fiindca si ele au capcitatea de a degaja caldura!
Procurarea lemnelor de foc in acest mod este ecologica 100%, fiindca padurile afectate de dezastre naturale necesita curatare si regenerare prin plantarea de puieti.
Caldura lemnelor este sanatoasa si placut mirositoare. Reprezinta o adevarata terapie sa privesti focul in sobe sau in seminee. Flacara vie ne incarca energetic pozitiv si parca ne incalzeste si sufletul simultan cu trupul.

4. Sobele pe gaz. Caldura lor este costisitoare si periculoasa, fiindca in cazul in care in miezul noptii se opresc gazele, iar soba nu se opreste singura, cand se va da drumul gazelor este posibil sa aiba loc o degajare in incapere si omenii se intoxica si mor. Gazul miroase deranjant ca si carbunele, nimic nu se compara cu lemnul, in afara centralelor electrice, care nu degaja caldura aceea uscata ca a resoului, sunt curate si nu scot miros.
Dar este important de unde cumperi aceste centrale si tot ce este necesar pentru punerea lor in functiune si gasirea meseriasului priceput care sa se ocupe de montaj. Pe site-ul magazinului Incalzire-sanitare.ro gasesti pachete pentru instalatia de incalzire dorita. De aici mi-am comandat cazanul pe lemne din otel si sunt extrem de multumita de calitatea lui, dar si pachetul de incalzire prin pardoseala.

Produsele au fost livrate la domiciliu si specialistii de la firma prezentata mai sus au sosit sa le si monteze. In prezent, asteptam fara tema iernile geroase, fiindca nimeni nu are caldura asa de placuta, cum avem noi in casa. Este putin ciudat ca geamurile sunt pline de gheata in exterior, oamenii merg pe strada cu gulerele cojoacelor ridicate, iar noi stam in casa in tricou si mergem cu talpile goale pe pardoseala calda.
Ne simtim de parca am conservat caldura verii in casa, iar incalzirea nu costa mult deloc. E minunat sa ne trezim in diminetile de sambata si duminica in valul acela placut de caldura si sa petrecem clipe de vis in casa. Si la baie avem incalzire prin pardoseala si nu ne temem de gresie ca este respingator de rece nici in bucatarie. Traim o senzatie similara cu cea a unei zile de vara calduroase in care te imbraci sumar, esti usor ca un fulg si iti vine sa zboooori…

Comanda acum sistemul de incalzire care se potriveste perfect casei tale si solicita si montajul realizat de specialistii firmei prezentate mai sus si nu vei regreta!

Comments

comments

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.