UNIUNEA ZIARISTILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA, LA 100 DE ANI DE LA INFIINTARE!….

Iata , acesta se întâmpla acum sub imboldul entuziasmului conferit de Marea Unire . Asadar, un eveniment de mare însemnatate, prin care profesionistii condeiului(si nu numai)celebreaza împlinirea unui secol de neîntrerupta si rodnica activitate, un secol de serviciu credincios în slujba societatii românesti. Evenimentul a fost marcat ieri, 11 ianuarie a. c. , prin dezvelirea, in Capitala, pe str. Constantin Mille, nr.4 (fosta Sarindar), a unei placi omagiale acolo, pe cladirea fostei berarii Berlin (astazi localul Alt-Shift si clubul Control), care a gazduit, atunci, în urma cu 100 de ani, înfiintarea primei organizatii a ziaristilor profesionisti din România reîntregita. Au fost prezenti numerosi membri ai Uniunii (dar nu numai), precum si alti invitati care au sarbatorit impreuna momentul aniversar alaturi de actuala conducere a UZPR.

Dezvelirea placii omagiale a dat de fapt startul unei serii de manifestari prin care UZPR- ul doreste sa marcheze o perioada de sarbatoare pentru întregul jurnalism profesionist din România: întâlniri cu cititorii si cu personalitati din domeniu, Convorbiri Jurnalistice , simpozioane si dezbateri, vizând perspectivele presei prezente dar si viitoare etc. Toate vor avea loc în cele peste 35 de filiale ale UZPR din tara si din diaspora. Punctul culminant – Celebrarea Centenarului, este programat in a doua jumatate a lunii martie, printr- o ampla manifestare ce va fi gazduita de Ateneul Român.
Dupa ce a trecut prin timpuri grele, de toate felurile, supravietuind onorabil si reunind în rândurile sale unele dintre cele mai ilustre condeie ale limbii române, UZPR – ul se prezinta acum, in 2019, în acelasi etalon de frunte al marilor si altruistilor slujitori ai societatii civile.
În calitatea sa de organism de utilitate publica, fapt atestat prin însasi legea creatiei, UZPR activeaza, prin membrii ei, în cele mai importante canale de informare în masa, de la Televiziunea publica, Radio România si Agentia Nationala de Presa, pâna la Trusturile private de Radio si Televiziune, de la presa militara, pâna la cotidiane si reviste de prestigiu, atat din tara dar si din diaspora.

Asadar, jurnalismul romanesc a fost si ramâne o breasla de frunte care are ca etalon, la rându- i, efigia jurnalistului Mihai Eminescu si, ca reper actual, o renascuta Uniune profesionala. Fara a fi subiectiv sau  manat de cine stie ce alte nocive interese, trebuie sa va mai spun ca, la conducerea acesteia(adica a Uniunii) se afla de ani buni, marcati insa, cum spuneam si de multe si inerente ,, seisme”, dl. Doru Dinu – Glavan, presedinte, un fost si actual coleg si bun amic, ziarist bine cunoscut indeosebi prin transmisiile si reportajele sale din lumea sportului. Un jurnalist si cu multa experienta manageriala (fost, ani la rand, directorul  Studioului de radio- Resita) care a crezut si crede mereu, cu pasiune si pricepere , in tot ce a facut si face!Pas cu pas(expresie la…moda!), incet dar sigur, cu incapatinarea- i binecunoscuta, a ajuns < spre lauda lui> exact , unde si- a dorit!

Bravo , Dorule(nume predestinat!?), felicitari tie, felicitari intregii conduceri precum si tuturor fostilor si actualilor colegi de breasla, mai ales acum , la un secol de rodnica activitate jurnalistica din Romania centenara!…

Marcel Ciubotaru

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
“Sunt smardoaică” și “mă piș pe el de vot”!

Azi am de discutat despre două articole. Unul mai vechi, numit Am fost smardoaică, iar celălalt, un interviu cu fata...

Numai filme proaste

N-am mai făcut joia cu filme de-o bucată bună de vreme. Asta deoarece am dat numai de filme proaste. În...

VA INVIT SA VIZITATI STATIUNEA DURAU!…

Nu prea de mult, intr-un precedent articol pe teme turistice aminteam, intre altele, de Statiunea Durau din jud. Neamt. Acum insa...

Close