“Vai, ce criminali, dau jos bulina roșie de pe clădire!”

De vreo două zile a apărut o poză pe interneți, în care sunt ilustrați un Dorel și un Gigel, care, cocoțați pe-o scară, dau jos de pe o clădire bulina roșie cu risc seismic. Toată lumea revoltată peste măsură:
– Criminalii, pușcăria să-i mănânce!

La prima vedere aș zice și eu la fel. Însă, având în vedere că știu mai multe despre asta, hai să vă explic și vouă.
Că trăim într-o țară coruptă nu-i nevoie să vă mai spun, deoarece deja o știți.

Despre asta cu bulina roșie, vă spun ce-am văzut cu ochii mei și ceea ce mi-a fost confirmat și de un prieten, la altă clădire. Pprin 2008, pe Calea Griviței, la vreo 200 de metri de gura de metrou Grivița, a apărut o bulină cu “Risc seismic clasa II” pe un bloc. Asta așa, relativ peste noapte. Oamenii au început să se intereseze, primăria a declarat că, din păcate, asta e situația, ăsta le e blocul, vechi, trece metroul pe sub el etc. Mulți și-au vândut acolo apartamentele. Și cred că orice om normal ar face asta, mai ales că vine altă criză, zice-se.
După vreo doi ani, bulina a dispărut de pe bloc. Tot așa, după cum apăruse, aproape peste noapte. Zice-se că s-au făcut alte verificări, aparate mai performante, oameni mai specialiști… LABĂ!

Asta am zis, la stația de metrou Griviței.

În Piața C.A. Rosetti, o situație asemănătoare. Un prieten și-a luat acolo (lume, cafenele, high-life, centrul orașului) în chirie o garsonieră. Clădirea nu avea bulină pe ea. După un an în care-a stat acolo, într-o viluță dărăpănată, făcută prin 1936, a apărut și bulina pe bloc. Risc seismic clasa III. Proprietarul s-a panicat și-a vândt acolo, zicându-i și ăstuia să-și găsească în altă parte.

Zis și făcut. După vreun an jumate, bulina adispărut de pe bloc. Aceeași situație, fără nicio lucrare de ranforsare, de reabilitare, de nimic. Acum pe clădire nu e bulina. Iar jumătate din vila aceea sunt proprietari noi, de vreo 4-5 ani. Unii mai vechi au zis că s-a mai făcut așa prin anii 80.

Care e treaba? De ce apar și dispar bulinele astea? Pentru bani! Și pentru un apartament acolo în zonă. Vorba vine un apartament, am înțeles că în unele blocuri, s-au cumpărat la prețuri derizorii câteva apartamente de către aceeași persoană. Și cum costa apartamentul să zis 50.000 de euro, se cumpăra cu maxim 30.000. Adică cu banii pe 2 apartamente în bloc normal, îți luai 3, în bloc cu bulină. După care scoți bulina, deoarece blocul CHIAR NU ARE RISC SEISMIC, și vinzi acele apartamente. Îți ieșe o “șpagă” de 50.000 la afacerea asta.

Nu

Evident, treaba asta implică niște relații serioase cu primarul Oprescu, în prezent cercetat penal pentru primire de mită. Oare ce “afaceri” mai facilita el?

Iar despre cei din poză, nu voi zice că-s neapărat criminali, dar nici nevinovați. De multe ori, povestea e mai nasoală decât ce se vede în poze. Poate ei s-au trezit dintr-o dată, fără să le cerceteze careva temeinic blocul, cu bulina roșie la parter. Întrebarea mea pentru cel care a făcut poza este cum arăta locul în spatele bulinei care a fost dată jos. Dacă era ca și restul blocului, înseamnă că a fost de curând pusă, probabil pentru a facilita unor băieți cu bani achiziționarea a unuia sau a mai multor apartamente. Dacă era mai întunecată cu mult, înseamnă că bulina aia e pusă de mult timp acolo, deci cei doi ar trebui băgați la pușcărie. Oricum ar fi, cred că intră la fals și uz de fals în acte. Pușcărie de vreo 10 ani. Să vedem cât primește Oprescu.

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.