VINE PAȘTELE 2018!

Paștele – simbolul credinței desăvârșite, al încrederii neprihănite, al înălțării omenești, al Învierii! Este cea mai veche şi importantă sărbătoare a creştinătăţîi, care a adus omenirii speranţa mântuirii şi a vieţii veşnice, prin sacrificiul lui Iisus Hristos, Învierea fiind, după cum spunea părintele Arsenie Boca, singură minune care se arată tuturor, credincioşi şi necredincioşi..Scopul acestei sărbători creştine, este amintirea vie a patimii, a morţii şi a Învierii lui Iisus Hristos.

 

În conştiinţa Bisericii, Învierea Domnului nu este doar cea mai veche sărbătoare creştină, ci şi începutul şi culmea tuturor sărbătorilor şi a praznicelor. Această aleasă şi sfântă zi, cea dintâi a săptămânii, praznic al praznicelor, este şi sărbătoare a sărbătorilor. Din câte se șție (dacă se știe?!) Paştile a fost sărbătorit încă de la început în toată lumea creştină, însă nu peste tot la fel. Izvoarele amintesc că în Biserica primară au existat mari diferenţe regionale în ceea ce priveşte dată şi modul sărbătoririi Paştelui. Învierea din morţi a lui Iisus Hristos este semnul biruinţei sale, iar comemorarea acestei Învieri rămâne de milenii, așa cum spuneam, una dintre cele mai importante sărbători ale creştinătăţîi.cât însă unii dintre noi, creștinii,  nu prea cunosc sau nu simt cu adevărat semnificația Paștelui! Mulți români confundă sărbătorile, nașterea cu Învierea Domnului, rezumând totul doar la mâncare și băutură din belșug șidistracție la club!  Acestora și nu numai, le mai spun de- a lungul anilor, iepurașul ce însoțește acum mai toate reclamele și eventualele felicitări, a fost preluat din lumea germanică a festivalurilor păgâne, el ( adică, iepurașul) simbolizează fertilitatea, primăvară și bucuria de a trăi. Deopotrivă , el este și prietenul îndrăgit al tuturor copiilor, cel care an de an , în preajma Paștelui, aduce mult așteptatele  daruri!..

După mult așteptată slujba de Înviere, vor urmă (tot prin tradiție) 3 zile de sărbătoare crestinesca pe care fiecare în felul sau le va petrece așa cum ii dictează sufletul…
Profit de acest prilej pentru a transmite tuturor cititorilor și colaboratorilor acestui blog, bineînțeles  și ție, dragă Francisc, zile frumoase, cu mult soare și speranțe de mai bine, liniște și credință– n Dumnezeu! Un Paște cât mai plăcut!..

Marc Ciubotaru

.

Comments

comments

3 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Drinking gasoline

Azi (adică de vreo lună și ceva) sunt pe ascultatul melodiilor noi dar care sună a vechi, a anii 50-60....

În direct

Dragii spanacului, deseară voi avea emisiune la RadioLynx. Voi fi invitatul Claudiei Pătrașcu și vom vorbi despre... pisici. Glumesc, vom...

“Sunt smardoaică” și “mă piș pe el de vot”!

Azi am de discutat despre două articole. Unul mai vechi, numit Am fost smardoaică, iar celălalt, un interviu cu fata...

Close