VIOLENTA, MAI FRECVENTA CA ORICAND!
|“Multe lucruri sunt violente dar nimic mai violent ca omul” – Sofocle
Violenta! O intalnim astazi mai peste tot, pe strada, la televizor, in ziare, la scoala, in magazine, pe terenurile de sport si de multe ori chiar acasa ceea ce ne determina sa credem ca face parte din existenta noastra, deci trebuie sa o toleram. FALS! Pentru ca in spatele oricarei actiuni exista intotdeauna o motivatie, astfel ca in ceea ce priveste violenta gasim motivatii si cauze din cele mai diverse: la nivel individual – lipsa educatiei, carente in comunicare, o imagine de sine slaba, agresivitate si violenta in familie etc.; la nivel global – cauze religioase, economice si teritoriale. Oricum am privi tipurile de manifestari ale violentei este nevoie de mai multi indivizi pentru a sustine o cauza, fie ea chiar si prin violenta, ceea ce reduce totul din nou la nivel individual. Daca individul care adera la o astfel de cauza nu ar tolera exprimarea violenta a credintelor si nevoilor sale, atunci nucleul respectiv s-ar disipa. Probabil ca nu ar mai fi razboaie.
Din punct de vedere psihologic, atunci cand vorbim de agresivitate/ violenta, ne referim si la nevoia de putere si control, nevoie care, dintr-un motiv sau altul, nu pot fi indeplinite prin cai sanatoase, normale. Atunci cand nu ne putem exercita puterea si controlul asupra noastra, tindem sa extindem aceasta nevoie si sa o satisfacem, in exterior, prin incercarea de a-i controla pe ceilalti. Violenta poate fi exprimata atat verbal cat si fizic si vinovatia crearii situatiei agresive este impartita: un procent mare ii revine celui ce nu-si poate exprima in mod adecvat nevoile si cerintele si recurge la violenta si un alt procent ii revine celui ce tolereaza un astfel de comportament si nu ia nicio masura in a se proteja pe sine, pe ceilalti si chiar pe agresor. Este vorba de responsabilitate.Violența nu ii afectează doar pe copiii bătuți, loviți sau agresați, ci pe întreaga societate.
Consecințele violenței sunt transmise mai departe de la o generația la alta, iar multe din acestea pot să scadă dramatic calitatea vieții și să țină în loc o întreagă națiune și nivelul ei de trai. Dar pe măsură ce violența e tolerată sau chiar privită ca fiind ceva normal, nepedepsirea ei – prin observații publice sau chiar măsuri luate împotriva celor care fac asta – va legitima vătămătorii, în timp ce victimele se vor înmulți și vor trăi într-o constată stare de frică. Din nefericire la noi, in Romania, actele de violenta-s la ordinea zilei! Indiferent de modul sau felul lor, multe violente fie ca-s tratate cu indiferenta, fie ca raman necunoscute ori taxate cu eternul tipar “politia a deschis un dosar penal!” Nu in putine cazuri, dosarul se inchide, asa cum s-a deschis! Ca sa nu ne mai complicam, caci si asa puscariile sunt pline! Mai grav este si faptul ca vis a vis de actul de violenta, opinia publica, cetateanu de rand, omul de pe strada sau din anumite alte locuri, de regula raman pasivi, inchid ochii si raman nepasatori! Nu vor sa se complice! De la un timp, ca sa ne referim doar la un aspect, actele de violenta au atins cote alarmante atat in tribune cat si pe terenurile sau salile de sport. Nu mai departe si aseara, pe stadionul din Giulesti, la finalul jocului dintre “CSA- Steaua” si “Dinamo” Bucuresti, din liga 4, un jucator stelist, nemultumit probabil de rezultat (1- 1) sau, mai sigur, de “valoarea” sa, dar si mare nevricos, a catadicsit sa sparga gemurile si usa de la intrarea-n vestiar, chiar sub ochii coechiperilor!
Scena, mai mult decat penibila si huliganica, s-a vazut si pe micile ecrane. Mai putin insa, cred eu, si-n ochii celor din stafful Stelei, care au datoria sa-i aplice jucatorului – huligan sanctiunea cuvenita! Cazul, cum spuneam, nu e unul izolat ci, aproape frecvent, mai ales daca bine ne aducem aminte si de cele intamplate si generate de catre simpatizantii sus amintite-i echipe, in tribunele Arenei Nationale, cu prilejul unui alt joc (cel cu Rapidul).
Atunci, dupa acel adevarat “razbel” inter-galerii, s-a dat vina pe jandarmi si pe angajatii unei firme de paza. Acum, in afara “fotbalistului” mult prea nervos, cine-i oare vinovatul?! Vinovati, zic tot eu, suntem noi toti, cei care acceptam sa privim pasivi si indiferenti la asemenea scene si la multe, multe altele ce se petrec de ani buni in mai toata tara romaneasca! Din cate bine se stie, majoritatea conationalilor provin dintr-un popor pasnic si tolerant. Acum vrem oare sa-i copiem pe altii, pe cei ce nesocotesc legile si bunul trai civilizat? Numai asa se explica actuala vrajba dintre oameni, dezbinarea familiilor, intoleranta intre participantii la trafic, talhariile si crimele, violenta aspra copiilor (dar si invers!), abaterile grave si tot mai numeroase de nerespectare a normelor de convetuire in societate si multe, multe alte asemenea fara de legi.
Violența distruge vieți – în fiecare țară și la orice moment al societății, indiferent de nivelul de trai sau educație! Haideti s-o curmam, oricand si oriunde s-ar manifesta! “Violenţa este arma celor slabi.”, spunea Mahatma Gandhi, iar La Fontaine – “Mai mult câştigi prin iertare decât prin violenţă…”
Marc Ciubotaru
Se aplică foarte bine proverbul:
Cine seamănă Vînt, culege Furtună !
Trăim vremuri violente ? Da, domnule…
Vremuri violente, violante, violate, vio-ce-mai-vreți-voi…
O societate (și nu mă refer numai la țărișoara noastră mult prea iubită), o societate care prin diversele metode (a se citi “bunele intenții”) nu face altceva decît să încurajeze Violența, va ajunge să culeagă ce-o semănat: probleme sociale din ce în ce mai mari, frecuşuri şi alte mişcări telurice, violența fiind la nivelurile cele mai mici.
Pentru că aceste “răbufniri”, aceste acte de violență, mai mult sau mai puțin… violente(!) nu sînt altceva decît răbufniri la suprafață ale unor tensiuni interioare, acumulate atît la nivelul fiecărui individ, cît și la nivelul unei societăți întregi.
Adică știi cum vine faza asta ? e ca și cum ai face cafea la presou: hierbe apa ce hierbe, pînă după aia ce dă prin găurică… În acest caz, presiunea interioară datorată de vaporii de apă, este un lucru benefic, prin forța lor motrice (întocmai ca și motorul lui James Watt) reușește să producă această minunată licoare, numită caffei.
Dar tensiunile interioare se acumulează pe zi ce trece, se acumulează cu fiecare știre de cacao de la tembeliziuni, cu reclame idiot de cretine (sau cretin de idioate?!), cu vecinul care își bate cățelul din cauza că l-o lătrat dimineața cînd o ajuns acasă că o fi fost pe la ceva fofolonci (amante, n.r.), tensiuni se simt chiar și la cîinii comunitari care nu se mai pot regula cu căţelele devenite insensibile la avansurile lor, păsărelele idem (în acest caz din cauza împuţinării copacilor), tensiunile sînt create de claxonatul total inexplicabil al vreunui dement care nu înțelege că cucoanele nu știu să parcheze mașina altundeva decît în mijlocul străzii, mai vine cîte un virusel prin compitueraş și-ți papă o zi întreagă să-l dibuieşti, dar ce vorbesc eu, astea sînt chestii simple, pe care le știți şi voi prea bine.
Încercați să vedeți un pic mai sus, da da, acolo sus, la minunata conducere a societății, a oricărei societăți(!), care se “preocupă” constant de binele și fericirea lumii, și chiar și de a Universului, așa am cetit pe undeva, prin tot felul de măsuri care încurajează practic non-implicarea și nepăsarea, încurajează individualismul și priorităție individuale mai presus de orice, tocmai ca să rupă acel element primordial, relațiile inter-umane, relații care creează puterea unei societăți, relațiile sociale, în cadrul cărora intră și regulile de politețe, bunul-simţ și mai ales Respectul.
Toate acestea sînt intr-un mod foarte elevat ignorate, prin crearea unor alte priorități, artificiale și fără valoare.
Este încurajată non-valoarea și “libertatea” de exprimare, mulți înţelegînd metoda “bîta și ciomagul”.
Mi-aduc aminte de o frumoasă vorbă, de pe vremea odiosului:
Aici e șantierul lui cucu,
Nu-ți dă bani, da’ți dă de lucru,
Multă minte nu se cere,
Să fii prost, să ai putere !
Închei cu o vorbă care exprimă realitatea de azi, clar şi bolovănos:
ȚARA TE VREA PROST !
Bine spus,d-le Sorin! Comentariul?EXCELENT! Mai asteptam si altele…