Vom învinge moartea?

Acum 100 și ceva de ani, dacă cineva spunea că vor exista în viitor mașini subacvatice, viteze mai mari de 50 km/h, telefoane mobile sau rachete spațiale, era privit ca un nebun, ba chiar internat în ospiciu. Că astfel de specimene n-ar trebui să fie libere.

Chiar și așa, unii “nebuni” s-au dovedit a fi geniali, inovatori și pionieri ai unei noi inginerii. Frații Lumiere, frații Wright, Jules Verne, erau priviți ca niște ciudați când povesteau despre următoarele invenții, care le vor aduce faima.

Cel mai trist caz (dar și cel mai cutremurător) este al lui Nikola Tesla. Privit ca un ciudat de o mulțime de oameni, pe când alții i-au furat ideile (Edison și se pare mai nou și Marconi), s-a închis în el din ce în ce mai mult. A murit bătrân, bolnav, fără prieteni, în mizerie. Asta după ce povestise cum lumea va vorbi într-un viitor apropiat la un telefon portabil, povestea despre extratereștrii și de mașini zburătoare.

Așadar, nu oricine va povesti de chestii SF acum poate fi considerat nebun. Mă întreb ce va mai realiza omenirea în curând? Aștept cu nerăbdare mașina timpului, invizibilitatea și teleportarea (deși în unele cazuri cam toate 3 invenții au fost realizate). Combinația între om și mașină? Nu am gândit-o eu. Și-n plus, deja este posibil așa ceva.

Oare noi, omenirea, vom învinge moartea? Unele studii indică faptul că da. Se poate face ori transplant, ori crearea, de la zero a unor organe umane. Ba chiar se lucrează la regenerarea unor membre, după modelul șopârlelor și Axolotl-ui. Ceva mai greu este cu creierul. Deși o broască poate fi înghețată bocnă, apoi readusă la viață, cu un creier de mari dimensiuni treaba stă nu tocmai pe roze. Transplantul de cap s-a soldat cu câteva eșecuri, însă se lucrează la asta, iar pe viitor operațiunea va avea suuces într-o oarecare măsură. Adică mai greu cu coloana vertebrală. Degeaba transplantezi un cap unui corp dacă acela va fi paralizat.

Dar și așa, sau prin clonare, moartea poate păcălită și într-un viitor, chiar învinsă. Dacă îți poți regenera, la cerere oricare organ al corpului, de ce să mori? Decât de la un accident sau o boală gravă, răspândită în tot coprul, însă nu de la cauze naturale.

Nu, nu vreau să mă joc de-a Dumnezeu gândindu-mă la asta, însă, cred că toate acestea vor fi posibile.


Sursă foto: Sarahwestall.com

Comments

comments

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.