Vreau să-mi fac oraș

Spuneam eu în urmă cu ceva vreme că aș vrea să am insula mea. Idee, de altfel, deja pusă-n practică de niște români care și-au vândut aici apartamente și și-au cumpărat o insulă în Canare. Cu hotel și bungalowuri. Și-acu stau toată ziua la plajă și câștigă lunar din turism cât câștigăm noi într-un an sau doi.
Nu renunț la ideea aia deloc. Deja dacă pot să-mi iau o vilă-n Grecia, la plajă, cu 30-40.000 euro…
Însă acum mi-a venit altă idee. Una din ideile alea “geniale“, de sâmbăta dimineața.
Ce mi-ar trebui să-mi fac oraș? Ce pași ar trebui să urmez? Ca persoană particulară (sau juridică, la nevoie poți să cumperi o firmă cu toate codurile CAEN cu 1000 lei), ce autorizații îmi trebuie ca să pun bazele unui oraș?

Să presupunem că am deja pământul. 5-10 kilometri pătrați. De jur împrejur nimic, la distanță de alți 10-20 kilometri. Ca orice așezare (încă din cele mai vechi timpuri), îmi imaginez orașul la marginea unei ape curgătoare. Unde-i apă e și viață.

Mi-ar trebui autorizații de construire a clădirilor. Altceva ce-mi mai trebuiește?
Îmi dă voie statul să m-apuc eu un neica nimeni (putreg de bogat să fiu), să-mi fac un oraș în România? Și vorbesc de oraș în toată regula, cu școală, spital, librărie, post de pompieri, de poliție, primărie, case, blocuri, străzi asfaltate, parcuri, canalizare, apă curentă, electricitate.
Să zicem că m-ar lăsa statul să fac toate astea. M-aș apuca să fac niște case. Uite din materiale reciclabile, de exemplu. Se pot face case de-ți stă mintea-n loc la sub 10.000 de dolari. Unde pot trăi bine-merci 5-6 inși.
Aș face tot orașul eco. Aș scoate o casă la 20.000 de euro. Credeți că n-ar veni oameni? E natură, e frumos.
– Nu vor fi locuri de muncă!

Fac și locuri de muncă. Dacă e apă curgătoare, am nevoie de oameni să fac o hidrocentrală acolo. Uite locuri de muncă. apoi alți oameni care să vândă la magazine, să predea copiilor la școală, să patruleze străzile, să stingă incendiile.
Hai să zic câte 3-4 oameni pentru fiecare meserie absolut necesară în parte.
picture7
Ideea mi-a venit simplu. În America sunt zeci de orășele d-astea de sub 1000-500 de locuitori. Și au denumirea de oraș. Evident, au ajuns la 500 de locuitori în câțiva zeci de ani, nu imediat. Dar dacă aș pune bazele unui oraș la anul (să câștige nevasta la Loto premiul cel mare), credeți că-n 50 de ani voi avea un orășel al meu?
Nu al meu personal, vorbesc de ceva la care am pus bazele, am gândit infrastructura.
E posibil așa ceva? Aș avea succes dacă aș avea bani de pornire a acestui proiect?

Și apropos de vila în Grecia. Nu mi se mai pare o idee bună deloc. Țara e-n colaps economic. Deja jumătate a fost cumpărată de China… (jumătate din porturile importante sunt sub patronaj chinez).
Ar fi mișto în Turcia, așa de vacanță. Aici vedem care-i treaba cu noile vize.
Cel mai simplu e să mergem doar în vacanță. Detalii mai multe la Amarillys Tour. Prețuri începând cu 20 euro pe noapte? Mult mai ieftin ca la noi!

Comments

comments

13 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.