ZIMBRU’ LA …SCALDAT!

Despre Parcul Natural Vânatori -Neamt am mai scris si nu odata.S-a scris si se scrie atat in presa locala cat si in alte publicatii fie central-cotidiane,de divertisment sau,mai ales,de specialitate,simultan cu numeroasele imaginile oferite de diverse televiziuni. Din cate am mai aflat,nu prea de mult inca cinci zimbri au fost eliberati în padurile de lânga acest renumit si mereu atragator Parc Natural care cuprinde o arie protejată deinteres național ( categoriei a V-a IUCN ), situată în nord-estul Românie .Doua femele, doi masculi si un pui au parasit tarcul de aclimatizare din rezervatie. În ultimele perioade, zimbrii au fost pregatiti pentru viata în salbaticie.Silvicultorii si ceilalti specialisti din domeniu cred ca,,evadatii” vor reusi sa gaseasca hrana suficienta. Una dintre femele poarta si…o ,,podoaba”,de fapt un GPS, pentru o necesara monitorizare.Mai trebuie stiut si faptul ca pâna acum turma care traieste în salbaticie numara peste 50 de exemplare. Se crede ca dupa aceste eforturi, nu va mai exista pericolul ca specia legendarului mamifer sa dispara.Chiar daca de zile bune a venit toamna si caldurile verii s-au cam mai dus, masculul cu pricina, ajuns prin zona, nu pierde ocazia de a se…racori totusi cu o scurta baie…in praf!Dar sa stiti ,scaldatorile pe care acesti zimbrii le frecventeaza, sunt doar pentru a se mai proteja de insecte. Suprafata fara vegetatie lesne poate fi vazute chiar si din imaginile alaturate….

Zimbrii în libertate din Parcul Natural Vânatori -Neamt si-au extins treptat arealul la peste 30.000 de hectare,în padurile din zona Târgu Neamt.Microregiunea suprapusa peste acest Parc aflat in discutie, este denumita,,Tinutul Zimbrului”- destinatie ecoturistica ce a fost inclusa în prestigiosul ”Top 100 de destinatii sustenabile”– clasament international realizat de experti în turism sustenabil.
Acum ,mie nu-mi ramane decat sa va propun sa-l vizitati,fie si in acest la final de saptamana,in concedii catsi in orice sezon,fie atunci cand drumurile dv. includ in itinerar si atragatoarele meleaguri moldave din zona judetului Neamt …

https://www.youtube.com/watch?v=TYxb9T6fJ8o

 

Marc Ciubotaru

 

 

 

 

 

 

imag

 

 

 

 

 

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.