ZIUA INTERNATIONALA A…. IMBRATISARILOR!…

Stiati?!Eu,sincer,nu! Insa am aflat si…m-am conformat.Dupa atatea alte ZILE era firesc sa vina si una ca aceasta,nu? De cca 30 de ani, după „Blue Monday”, cea mai tristă zi din an, lumea e invitată să celebreze Ziua Internațională a Îmbrățișărilor.An de an, în data de 21 ianuarie,se celebreaza. Ideea a fost lansată, în anii ’980, de un pastor american. Mai exact, în anul 1986. Psiholog de profesie, Kevin Zaborney își încuraja enoriaşii să-şi arate sentimentele în public. Foarte repede ideea unei zile a îmbrățișărilor a trecut granițele Statelor Unite ale Americii. Sărbătoarea a fost adoptată de multe ţări din Occident. Ba mai mult, în urmă cu un deceniu, un australian a lansat o campanie de ”îmbrăţişări gratuite”, după moartea mamei sale. Un gest minimalist, dar care – spun experţii – ne ajută să fim mai sănătoşi la trup şi minte.In fond,de ce avem nevoie să ne strângă cineva în brațe?!

Imbrățișările oferă un sentiment de siguranță, calmează și dau energie. Cel îmbrățișat poate să se simtă iubit sau important pentru cel care îmbrățișează. În urma unei îmbrățișări, nivelul unor hormoni umani se modifică. Concret, nivelul Oxytocinei crește, iar Cortizonul scade,spun specialistii. Această modificare hormonală este un real beneficiu pentru organism. Oxytocina este hormonul care dă starea de bine, iar Cortizonul este hormonul stresului. Pe scurt, îmbrățișările reduc stresul și ne fac să ne simțim în al nouălea cer. Pe cale de consecință, cu stresul redus și fericirea expandată, întreg organismul reacționează la starea de bine. Cei care au studiat fenomenul au putut demonstra astfel că îmbrățișările întăresc sistemul imunitar, ameliorează depresia și scad tensiunea arterială.
Potrivit concepţiei occidentale, îmbrăţişarea este un gest banal. Totuși există cutume diferite în țările lumii. Americanii se îmbrăţişează şi dacă nu se cunosc. Pentru francezi îmbrățișarea aproape că face parte din salut. .În alte țări, contactul fizic nu e agreat. Trei saudiți au fost arestați de poliția religioasă după ce au îmbrățișat necunoscuți pe stradă, pentru că deciseseră să aducă un strop de bucurie şi oamenilor din această țară. Ei au fost şi obligaţi să semneze un angajament prin care promiteau să renunţe la aceste ”practici exotice”.În România lucrurile sunt cam amestecate.Desi noi d’abia acum ne aliniem unui trend,imbratisarile par sa fie la ordinea zilei chiar daca in unele cazuri(mai cu seama in cele protocolare)mai mult se mimeaza decat se imbratiseaza!Si totusi,barbati cu femei,barbatii-ntre ei,femeile la fel,asa ca haideti fratilor,sa trecem peste ,,exotism”si sa ne vedem de imbratisarile noastre romanesti!Nu numai in aceasta zi de 21 ianuarie, ce i se spune,internationala,ci oricand este cazul si-o simtim.Excesul,nu dauneaza sanatatii.Dimpotriva!….

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.