ZIUA MONDIALA A RADIOULUI!..

O ZI ce vine sa se aduge unui cuprinzator sirag de ZILE pe care,  mai ales noi, romanii, le tot celebram de- a lungul fiecarui an!  Asa ca, iata, de ieri, 13 Februarie se mai adauga o ZI: cea dedicata celei mai accesibile, dar si penentranta forme de media- RADIOUL! Sarbatoarea a fost instituita de UNESCO în 2012, ca semn de pretuire pentru una dintre cele mai mari realizari tehnologice ale umanitatii. De Ziua Mondiala a Radioului se atrage atentia asupra importantei acestui mijloc de propagare si comunicare, prilej cu care sunt încurajate ,  pe intregul Glob, actiuni de celebrare în parteneriat cu posturile de radio nationale,  regionale,locale dar si internationale.
UNESCO propune,  ca principala tema, pentru aceasta zi,  tema ,, Radioul si Sportul ” Protejarea si promovarea sporturilor si a jocurilor traditionale ca practici sportive si patrimoniul cultural intangibil reprezinta o provocare cheie pentru dezvoltarea viitoare a sportului si a societatilor in general. Este bine stiut faptul ca Radioul a avut si are un puternic impact în transmiterea evenimentelor sportive. Este, se poate spune , un mijloc de a transmite valorile jocului fair-play, al muncii în echipa si al egalitatii în sport.
Radioul poate si trebuie sa ajute la combaterea stereotipurilor rasiste si xenofobe care, din pacate, sunt exprimate atât pe teren cât si în afara lui. Ofera posibilitatea de a cultiva diversitatea, ca o forta a dialogului si tolerantei.Lupta pentru egalitatea de gen este eseniala pentru acest efort. Potrivit raportului Proiectului Global Media Monitoring, sustinut de UNESCO, 4% din continutul media sportiv este dedicat sportului feminin. 12% din stirile sportive sunt prezentate de femei. UNESCO se straduieste sa îmbunatateasca acoperirea acestui segment, sa combata discriminarea de gen pe canalele de radio si sa promoveze sanse egale în mass-media sportiva. Sarcina sa este imensa..
,, În Ziua Mondiala a Radio-ului, sa ne mobilizam pentru a face radioul o mass-media din ce în ce mai independenta si mai pluralista. Sa ne unim fortele pentru a sarbatori potenialul radioului sportiv în promovarea dezvoltarii si a pacii “, spunea in mesajul sau,dl. Audrey Azoulay, director general al UNESCO. Din cate se stie la noi, in România, primele emisiuni de radio au avut loc la 1 noiembrie 1928.Atunci(am mai spus-o si alta data) a luat nastere Societatea Româna de Radiodifuziune, prin contributia esentiala a lui Dragomir Hurmuzescu, una dintre marile personalitati ale stiintei si tehnicii românesti. Dealtfel, mai mult de jumatate dintre oamenii planetei spun ca asculta în fiecare zi radioul. În tarile sarace,bunaoara,acolo, unde doi din cinci oameni sunt analfabeti, radioul reprezinta cea mai importanta sursa de informatie.Acum,in lume, sunt mai mult de 51 de mii de posturi de radio si mai mult de jumatate dintre oameni spun ca asculta în fiecare zi radioul, cea mai acesibila si mai raspândita forma de media,care si-n tara noastra ocupa un loc insemnat(ca numar de posturi,dar si ca diversitate de programe). Mai trebuie stiut ca,dupa cum ne informeaza sursa:sitegerpres.ro si diamundialradio.org,  , Ziua Mondiala a Radioului de pretutindeni, marcheaza si prima emisiune a postului de radio al Natiunilor Unite , din 13 februarie 1946.

Surse https://www.youtube.com/watch?v=YdlMHYHMM8Y

Marc Ciubotaru

 

 

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.