ZIUA PACALELILOR!…

In fiecare an oameni din întreaga lume încercă să facă farse celor apropiați, sărbătorind astfel Ziua Păcălelior. Originea acestui obicei nu este cunoscută cu exactitate. Unii consideră că aceasta este legată de schimbarea anotimpului, în timp ce alții cred că provine de la adoptarea noului calendar.Ziua păcălelilor este cunoscută, însă, în multe ţări din Europa, încă din secolul al XVI-lea.
În vechiul calendar iulian, Anul Nou se sărbătorea la 1 aprilie, dar în 1582, papa Grigorie al XIII-lea a făcut trecerea de la vechiul calendar iulian la noul calendar, care avea să-i poarte numele — calendarul gregorian, sărbătoarea Anului Nou mutându-se de atunci pe 1 ianuarie. Oamenii au avut probleme în a se obișnui cu noua dată a acestei sărbători și au continuat să-și trimită felicitări și să-și facă urări tot pe 1 aprilie. Cei care continuau să sărbătorească Anul Nou la 1 aprilie au fost numiți ,,nebuni de aprilie”, de unde și denumirea de Ziua nebunilor (April Fools’ Day) sau Ziua păcălelilor. Cu timpul, felicitările trimise de 1 aprilie au început să fie considerate farse, fiind însoțite adeseori de cadouri hazlii.Asadar,in fiecare an, pe 1 aprilie, oamenii de pretutindeni marchează Ziua păcălelilor. Fiecare persoană încerca măcar o dată să-i faca o farsă unui prieten, vecinului sau unui membru de familie.Prin celebrarea acestei sărbători, ziua de 1 aprilie a devinit,in ani, un prilej de bucurie și de distracție pentru toți cei care au simțul umorului, sau, așa cum spunea scriitorul Mark Twain, „ziua de 1 aprilie este ziua în care ne amintim ce suntem în celelalte 364 de zile ale anului”.

Noi,românii ,am făcut si facem haz de necaz în mai toate momentele grele ale istoriei post-belice. Am râs,daca va reamintiti, de ocupația sovietică, de colectivizare, de inundațiile din ‘970, de cutremurul din 1977,de Epoca de Aur, de Ceaușești, apoi de inflație, de partidele post-decembriste,de Parlament…De-a lungul anilor,românii au facut haz de necaz pana si-n toate momentele grele, chiar şi în perioade de pandemie! Dar de ce n-a râs românul?!la aceasta intrebare incerc sa va raspund eu,propunandu-va totodata sa revenim in actualitate.Nu prea am ras si nu radem de starea jalnica in care am ajuns si vom ajunge daca vom mai trai!De perioada asta grea, de pandemie, sub spectrul ucigaș al coronavirusului Covid-19,perioada care-i de plans,ci nu de ras.Poate doar de ..rasul lumii !De ce?Pai cum sa nu plangi,la propriu si la figurat,cand,nevinovat fiind, te vezi ,,arestat in casa” pe o perioada nedeterminata,cand Presedintele tarii si guvernantii iti tot spun si promit pe la tv. ca sunt alaturi de noi,frustratii de la tot ce-ti poate oferi viata,in toate imprejurarile.Imprejurari care,in urma restrictiilor ,,DURE”,luate de autoritati,iti bareaza calea la asistenta medicala, pe motiv ca ,,spitalele din toata tara cat si cei care le deservesc,sunt in exclusivitate ocupate de coronavirus”!Asa ca,daca ai o suferinta cronica sau spontan aparuta,ala esti!Mori ,,arestat”in casa!!Masurile restrictive,pe alocuri aplaudate de unii concetateni dezorientati,creduli si…motivati,te forteaza-sub spectrul usturatoarei amenzi-sa flamanzesti,sa nu citesti presa,sa nu stai de vorba cu nimeni,sa te indepartezi de toti si de toate cica …,,pentru sanatate”!
Intr-un cuvant,sa te dezumanizezi!In atari imprejurari candva incredibile ,cand oamenii au atat de suferit, oare mai era nevoie de AMENZI SPORITE?!Ca sa ce?!Ca sa mai adauge o suferinta pacalitilor de soarta dar si de cei care-i conduc?!Iar ca noua confirmare a zicalei,,ca la noi,la nimenea”,s-a recurs si la discriminari mai mult decat suparatoare,ce vizeaza(deocamdata) varsta inca traitorului,ocupatia si valoarea(locul)acestuia in societatea…,,multilateral divizata”si parca blestemata!

Odată cu introducerea ordonanțelor militare, au ieșit pe străzi și militarii din România. Înarmați ca pe timp de razboi, aceștia patrulează alături de polițiști și jandarmi. Românii se întreabă acum, și pe bună dreptate, de ce nu a fost scoasă ARMATA să păzeasca pădurile care au fost defrișate de hoții de lemne.De altfel, multe filmulețe postate în aceste zile pe net ne arată că în timp ce noi stăm(fortat) în casă, multe camioane transportă zeci de tone de material lemnos.Oare nu ar fi fost mai utilă intervenția militarilor acolo decât acum, când situația actuala încă nu o cere si nu o va cere vreodata in timp de pace? Dar mai stii,poate ca toate aceste ,,minuni”,inclusiv paturile goale din spitale ce stau de zile intregi nefolosite in asteptarea celor contaminati cu acest virus buclucas(cine stie cand si cum?!)sunt simple pacaleli de 1 aprilie?!Pana cand ne vom dumeri,suntem nevoiti sa ascultam pe mai departe si non-stop noile,, masuri dure”luate de cei ce ne sunt(in vorbe) aproape,precum si inutilele contabilizari ale celor loviti de Covid 19.Cui folosesc?Nu se stie.E posibil insa ca aceasta zi a pacalelilor sa se prelungeasca inca mult si bine(cititi-rau)pentru noi,romanii…

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.