Ziua Pamantului

Pe 22 aprilie, in fiecare an, se sarbatoreste ziua planetei Pamant. Sau Terra, dupa cum o mai stim.
Sincer, habar n-aveam ca asta este deja o sarbatoare “legala” si nu vreo gaselnita lasata la stadiul de chestie frumoasa, la care sa adere copii si tot felul de “tree huggers“.

Insa, dupa o scurta cautare, observ ca ziua Pamantului a fost inventata in 1970, iar din 2009 este recunoscuta ca fiind sarbatoare oficiala de ONU.

Pe plan mondial, ziua planetei Pamant este sarbatorita prin fel de fel de fapte bune, cum ar fi oprirea poluarii, ajutarea planetei pentru regenerare, oprirea taierii abuzive a padurilor, a desertarii deseurilor in oceane, cam tot ce tine de ecologie. Pacat ca majoritatea ecologistilor sunt priviti ca niste ciudati.

Imi aduc aminte cu nostalgie de copilarie, cand existau centre de reciclare la aproape fiecare colt de strada, unde puteam duce maculaturasau sticle si borcane sparte. Pe cele intregi le pastram si le vindeam. Moda “reinventata” acum de tarile civilizate, care platesc (o suma modica, ce-i drept), pentru fiecare PET adus la reciclare. Insa dintr-un bax de apa iei 50-60 centi, din doua baxuri, peste un dolar, si se poate continua cu aceste calcule.

Ce-am putea face fiecare dintre noi de ziua Pamantului? De exemplu sa renuntam la mersul cu masina pe combustibili fosili, folosirea bicicletei sau chiar a mersului “pe jos“, aruncarea LA COS a gunoiului (nu pe langa, cum e acum la moda), plantarea unui pom, si atfel de exemple pot continua.

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Lipsesc!

Lipsesc azi şi probabil mâine. Motivul este bine întemeiat. Upgrade! Revin cu detalii când pot. Nu plângeţi mă copii, că...

Să râdem și de Francisc Vasile!

Dacă tot am râs de alții, hai să râdem puțin și de Francisc Vasile, adică subsemnatul! 1) Mama s-a chinuit...

Hotelul preferat

De câte ori ați fost plecați în altă localitate și a trebuit să vă cazați la un hotel? Punem aici...

Close