Amintiri din copilărie – Oltcitul cu 3 roți!

În vara lui 89 eram la țară, ca-n fiecare vacanță. Și m-am dus cu vară-mea la oraș pentru vreo 2 zile, făceam treaba asta destul de des. Ori la Severin, ori la țară, la 13 km de oraș. Și-ntr-o zi dimineață, după ce mi-am băut laptele în grabă, am ieșit afară să ne jucăm toți copiii de la G-uri. Evident, apăruseră fazele alea nasoale cu mingea plină de pietre, de m-am întins de vreo 2 ori pe caldarâm. Numai că acum voiam să ne jucăm “Rațele și vânătorii“.

După vreo 10 minute, coboară Carmen, să se ducă la Caransebeș la un interviu la nuș ce drac de combinat. Și cum avea carnet de vreo 3 ani (avea vreo 23 de ani atunci), dă să se suie în Oltcitul lui ta-su. Și începe să înjure ca la ușa cortului. Roata din dreapta față era pe jantă. Și nu doar că era pe jantă, dar era cauciucul tăiat pe vreo 10 cm. Pe acolo pe la blocuri, cine avea râcă pe careva nu se năpustea asupra mașinii, ci existau amenințări de genul:
– Al dracu care ți-o mai da ție must!

Deci totul până la must. Și cum stăteam toată gloata de copii să ne uităm ba la roată, ba la Carmen, că era gagica cu fustă mini, pantofi cu toc, mărgele, pudrată, aranjată, tot treabă rost, apare Bătrânul.
– Ce e mă?
– Păi na, uite că mi-a tăiat cauciucul.

– Lasă că-ți pun eu roata de rezervă.
– E și aia pe jantă, de acu 2 zile, că s-a spart pe drumul de la țară.
– Și nu poți să iei o roată de la Gigi?
– Uite că nu m-am gândit!

Numai că Oltcitul lui Gigi nu era acolo. Atunci Bătrânul are ideea salvatoare.
– Mă, poate să-ți repare Ci-co imediat cauciucul!
– Cum să-l repare mă? Și tocmai Ci-co?

Fac o paranteză. Ci-co era porecla dată lui Pavel, care avea un obicei de a cere un Ci-co pentru fiecare favoare. Îlk chemai să muți canapeaua, să mișcați de antena de pe bloc, să se prindă sârbii mai bine sau dai o mână de vopsea, Pavel răspundea:
– Vin, dar dai și tu un Ci-co?

Și de atunci Ci-co i-a rămas renumele.
– Da fată, Ci-co. cine crezi că i-a pus lui gigi Oltcitul la punct? El, acu 2 luni.
– Bine, numai să o facă mai repede că la 10 trebuie să fiu la Caransebeș.


Se strigă imediat “Ci-cooooo” în fața blocurilor și după câteva secunde apare ăla la geam:
– Ce e?
– Ai încoa să repari cauciucu’ lu’ Carmen.

– Dă un ci-co?
– Dă două, numai vino repede.

Coboară omul peste 2 minute și se apucă de roată. Adică de aia din portbagaj, care era spartă, nu tăiată. Aduce omul pârlitorul de porc (butelia), tare o bucată din camera de la roata tăiată (pe vremea aia erau roțile cu cameră, nu erau tubeless). Și-n 10 minute îi face lui Carmen o roată ca nouă. I-o pune pe mașină și cere cele 2 Ci-co promise. IA 3 lei întinși de Carmen și fuge la Alimentara.

– Cine vine la Caransebeș cu mine? întreabă ea. Eu deja mă instalasem pe scaunul din față, așa că era clar că eu mergeam.
Numai că atunci apare vară-mea, prietenă bună cu carmen, să meargă și ea. așa că m-am mutat pe bancheta din spate și-am plecat toți 2 către Caransebeș, având să ne întoarcem în câteva ore, după interviul lui Carmen.
Totul mergea bine și frumos până la un moment dat când oprim la un semafor în Orșova. Și vedem cum ne depășește ușor o roată de mașină.

Ne uităm unul la altul toți 3, ne uităm în spate, nu era nicio altă mașină. Se dă vară-mea jos și începe să râdă. Roata era de la Oltcitul lui Carmen.

Ci-co îi montase fetii roata, însă nu-i strânsese șuruburile cu cheia ci doar la mănă. Și de la atâta mers, de la curbe și frâne, șuruburile se desfăcuseră. Și uite așa, bine că ni s-a întâmplat la semafor, nu în vreun tunel…

Însă nu asta a fost singura întâmplare cu Oltcitul și Carmen la volan.

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.