Cum alegem lampa de fotopolimerizare
|Lampa de fotopolimerizare este un produs care se află pe lista dotărilor minime oricărui cabinet dentar, datorită rolului esențial pe care îl îndeplinește în anumite tratamente stomatologice.
În anii 1970 a apărut primul model de lampă de fotopolimerizare, denumit Nuva Light, care utiliza lumină cu ultraviolete pentru a trata compozitele pe bază de rășină.
Cercetările au continuat, iar medicina stomatologică a cunoscut o evoluție extraordinară, fapt care a favorizat din plin dezvoltarea acestor echipamente. Așadar, datorită progresului tehnologic, dispozitivele au devenit din ce în ce mai performante și mai fiabile.
De altfel, calitatea procesului de fotopolimerizare este legat, în primul rând, de alegerea unor lămpi care să faciliteze munca specialistului și care să-și demonstreze eficiența pe termen lung. De aceea, ar trebui să acordăm o atenție sporită acestui lucru, în cadrul procesului de selecție, și să ținem cont de anumite criterii precum:
- Prețul
În zilele noastre, pe piața stomatologică există o gamă variată de produse pe care le poți achiziționa inclusiv din mediul online. Dar, înainte de a alege articolele, ar fi indicat să studiezi îndeaproape ofertele magazinelor de specialitate pentru a te asigura că beneficiezi de cel mai bun raport calitate-preț. De exemplu, pe site-ul magazinului Dentex poți găsi lămpi de fotopolimerizare care asigură eficiența procedurii dacă sunt respectate cu strictețe indicațiile utilizării, la cele mai bune prețuri.
- Specificațiile tehnice
Acest aspect este esențial pentru a face alegerea corectă, astfel că este indicat să te orientezi către un produs care are specificațiile tehnice care te interesează, în funcție de preferințele tale și de necesitățile cabinetului.
Unul dintre cele mai bune produse din oferta Dentex este RADII EXPERT SDI datorită avantajelor multiple pe care le prezintă:
- Geometrie optimizată a ghidului de lumină
Permite accesul la suprafața tuturor dinților fără o deschidere extremă a gurii datorită geometriei sale.
- Fotopolimerizare eficientă
Chiar și în situațiile în care poziționarea este dificilă, se va asigura o procedură optimă.
- Design ergonomic
Una dintre caracteristicile importante pe care ar trebui să le aibă un produs este designul care ar trebui să asigure un grad sporit de confort.
- Funcționalitate optimă
Procesul de fotopolimerizare este uniform și se realizează în profunzime datorită fasciculelor luminoase care direcționează mai multă energie.
Factori esențiali pentru procesul de fotopolimerizare
Bineînțeles că nu doar utilizarea unei lămpi eficiente asigură succesul fotopolimerizării, ci și modul în care specialistul folosește produsul. Iată care sunt factorii care te pot ajuta să obții rezultate favorabile în urma procesului:
- Durata de expunere
Specialistul ar trebui să țină cont de indicațiile date de producători în ceea ce privește durata de expunere. De regulă, un timp mediu de 20 de secunde este suficient pentru polimerizarea unui strat de 2 mm de compozit cu o lampă care are o putere de 800-1000 mw/ cm².
- Temperatura
Un alt aspect de care depinde reușita procedurii este temperatura din timpul polimerizării. În timpul procedurii, compozitul are o contracție minimă datorită lămpilor cu led care asigură o temperatură adecvată. De regulă, atunci când adezivii sunt fotopolimerizați, se înregistrează o creștere mai mare a temperaturii.
- Grosimea
Acest aspect se referă la grosimea stratului de compozit care se fotopolimerizează, astfel că, pentru a obține un rezultat excelent, se recomandă aplicarea compozitului în straturi de aproximativ 2 mm, iar după aplicarea fiecărui strat este necesară polimerizarea.
- Fotoinițiatorul
De obicei, majoritatea compoziților utilizați în stomatologie sunt polimerizabili cu toate lămpile de tip LED deoarece conțin fotoinițiatori pe bază de camforochinonă. Pentru polimerizarea agenţilor adezivi, se recomandă utilizarea aparatelor de fotopolimerizare cu intensitate scăzută.
- Poziționarea
Specialistul ar trebui să acorde o atenție sporită modului în care poziționează vârful lămpii față de suprafața de polimerizat. Așadar, vârful trebuie plasat cât mai aproape de suprafața de polimerizat într-un unghi de 90° la o distanță de 2-3 mm de compozit. În plus, lumina ar trebui să aibă același nivel de intensitate în orice punct.
Diametrul vârfului lămpii
Ghidul optic ar trebui să asigure un fascicul de lumină care să acopere întreaga restaurare. În momentul de față, există lămpi destinate fotopolimerizării care au diametru de 2-3 mm, lămpi ce pot avea diametrul de 8-11 mm, sau aparate de fotopolimerizare ce pot avea peste 13 mm. Acestea din urmă se utilizează în general pentru tratamentele care includ fațete și coroane dentare.