Cum scăpăm de tonele de plastic?

O problemă reală a omenirii este plasticul. Mai precis, ce se întâmplă cu plasticul după ce aruncăm punga/ PET-ul? Nici 10% din acel plastic este reciclat. Jumătate se aruncă (definitiv) și nici jumătate se arde.
Pe noi ne interesează ce se întâmplă cu plasticul care ajunge în oceane și mări.

S-a determinat că în oceanele lumii sunt peste 5.25 trilioane de bucăți de plastic. În galaxia noastră avem mai puține stele. Bine. că nu le (mai) vedem este din pricina poluării excesive.

În fiecare an, peste 14 milioane de tone de plastic ajung în oceane. Echivalentul a 2 milioane de elefanți. Circa 40% din această “mare” de plastic este formată din plastic de unică folosință, adică ajunge în ocean în același an în care a fost produs. S-a descoperit că o mare parte dein plasticul din Oceanul Atlantic este vărsat direct de cargoboturile chinezești, care aruncă în ocean tot deșeul pe care-l are.

Și ce este de făcut? Mai nimeni nu știe. Cererea de plastic este din ce în ce mai mare. Se preconizează că-n 2050 cererea pentru plastic va fi de 4 ori mai mare. Deoarece avem nevoie de punguțe, de sticle pentru suc, de cești și capace (evident, de plastic) pentru cafeaua comandată etc.

Ar trebui mai multe centre de reciclare. Iar gunoiul să nu mai ajungă “la grămadă” în groapa comună, ci plasticul să fie dus la centrele de reciclare, unde-i este locul, unde se pot crea carcase de laptoplaptop. Și la noi, chiar dacă există tomberoane speciale pentru hârtie, sticlă și plastic, acestea vor ajunge la grămadă, în groapa de gunoi. După cum scriam mai sus, se reciclează sub 10% din plasticul adunat.

Îmi aduc aminte cum, cu peste 30 de ani în urmă, în perioada comunistă aveam niște tomberoane imense, rotunde, pntru colectat sticlă. Și acolo aruncam sticla pe care nu o primea direct la centru de colectare, că era zgâriată, spartă sau ciobită. Și la final de lună, se aduna toată sticla aia din tomberoane și se trimitea la fabrica de sticle și borcane.

Nu prea aveam plastic pe vremea aia, doar e produs din petrol, iar noi aveam mai mulți iepuri în biserici (și alea decimate) decât petrol. Voiam să zic faptul că, dacă se voia, se putea recicla.

Văzusem mai demult, chiar în parcare la LIDL, un centru de reciclare plastic. Se primeau 10 bani parcă pe fiecare PET adus. La 10 PET-uri, făceai un leu. Între timp, a dispărut, a mai rămas ăla de la Cora Pantelimon. A, dacă s-ar da vreo 50 de bani per PET, ar fi mult mai mulți la coadă la reciclare.

Însă noi n-ar trebui să reciclăm pentru o recompensă în bani, ci pentru că așa e bine. Explică-i asta unui oarecare de pe stradă și-ți va spune “eu arunc gunoiul la coș, ce treabă am eu că nu se recicleează cum ar trebui?

Pe de-o parte are dreptate, pe de altă parte, ce ne costă să adunăm într-un sac toate PET-urile pe care vrem să le aruncăm și să le ducem direct la centru de reciclare?

Comments

comments

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.