DELTA DUNARII : O ATRAGATOARE SI ATRACTIVA SUGESTIE PENTRU WEEKEND SAU VACANTA!…

 

Nu cu prea mult timp in urma, intr- un obisnuit comentariu pe marginea unui articol pe teme turistice, amicul Francisc, gazda si administratorul acestui blog, imi spunea ca- i mare amator de excursii si ca, mai ca tot omul, doreste mereu sa vada si sa cunoasca noi zone si obiective turistice de care Romania, slava Domnului, nu duce lipsa! Mi se confesa deasemenea, ca ar dori sa mearga in Delta Dunarii pe care , cica inca n- o vazuse si ca atare, n- o va exclde dintre proximile itinerarii. Venind in intampinarea preferintelor sale (si nu numai) iata ca acum incerc sa- i ofer, succint,(inclusiv si eventualilor cititori ai celor scrise) cateva modeste detalii( pur informative ) despre Delta, acest minunat taram al frumusetilor naturii,o veritabila imparatie a apelor, vegetatiei si pasarilor specifice micro climatului Dunarii- de Jos. Mai fac totodata si cuvenita precizare ca arealul Deltei cat si intreaga zona a Tulcei imi sunt f bine cunoscute, familiare chiar, intrucat in acele locuri mi- am desfasurat in tinerete , pe parcursul catorva ani,o buna parte din activitatea profesionala de jurnalist (presa scrisa si radio- tv). O tempora! In fine, asta a fost candva. Acum, sa pornim la drum spre mirifica Delta a Dunarii.. Ca sa intelegeti macar o particica din ceea ce inseamna complexitatea Deltei Dunarii, nu este de ajuns sa citesti aceste randuri, ci trebuie sa si vizitezi acest vast si complex mediu natural, sa te plimbi cu barca pe canale si lacuri, sa asculti freamatul stufului si zgomotele naturii si abia atunci iti vei da seama cat de bogati suntem cu un asemenea loc mirific supranumit ,, Raiul pasarilor si al pestilor”. Un loc pe care trebuie sa- l pastram si pentru generatiile urmatoare macar asa cum este el acum. Ca- n rest…

Asadar, la fata locului, veti cunoaste un tinut exotic, unde daca ai ocazia , poti vedea peste 1830 de specii de copaci si plante, peste 2440 de specii de insecte, 91 de specii de moluste,11 specii de reptile, 10 specii de amfibieni, 320 de specii de pasari si 44 de specii de mamifere, foarte multe dintre acestea fiind declarate specii unice si monumente ale naturii. Si sa nu uitam ca in apele sale(ale Deltei) traiesc 133 de specii de pesti, ce constituie o sursa importanta de hrana pentru pasari si mamifere acvatice precum si o importanta resursa stiintifica si economica.Tot aici veti avea si ocazia sa intalniti la un loc mai toate speciile vegetal- lacustre ale Europei, ce se reflecta in medii de viata multiple: vegetatia plutitoare submersa, vegetatia riverana ce se formeaza pe marginea inundabila a baltilor si lacurilor, vegetatia de pajisti a grindurilor marine, vegetatia zonelor de saraturi si a zonelor cu apa temporara. O sa admirati un tinut ce reprezinta cel mai important loc de popas pentru pasarile migratoare ce calatoresc intre regiunea tropicala si cea arctica, cinci din cele mai importante drumuri de pasaj trecand pe aici. Multe dintre aceste pasari cu siguranta va vor insoti de- a lungul plimbarilor cu barca. In afara de speciile migratoare, aici ,in Delta ,cuibaresc si un mare numar de specii rare, ca oaspeti de vara, dupa cum altele, oaspeti de iarna,clocesc in nordul Europei si  vin mai apoi sa- si petreaca iarna in Delta.

In aceste locuri ai ce vizita, Delta Dunarii fiind a doua in Europa ca intindere, dupa delta fluviului Volga, avand aproximativ 4180 Km2 , iar  daca luam in considerare si complexul lagunar Razim – Sinoie si limanul Dunarii, aceasta suprafata se extinde la aproximativ 5500 Km 2. Delta Dunarii apartine intr-un procent de 82% Romaniei, restul fiind localizata pe teritoriul Ucrainei. Trebuie sa mai stiti ca suprafata Deltei Dunarii se imparte in 3 tipuri de zone: 20 arii strict protejate, ce insumeaza o suprafata de 506 Km 2, zone tampon cu o suprafata de 2233 Km 2 si zonele economice cu o suprafata totala de 3060 Km 2. Adancimile apelor din Delta Dunarii : 39 m pe bratul Chilia,  34 m pe bratul Tulcea, 26 m pe bratul Sfantu Gheorghe si 18 m pe bratul Sulina. Cea mai mare adancime a apei , excluzand bratele Dunarii, se afla in lacul Belciug, de 7 m, in restul lacurilor adancimile nedepasind 3 m (lacul Razim). Din punct de vedere geografic, Delta Dunarii este cea mai umeda zona a Europei, cea mai joasa si mai noua regiune de campie, unde domina preponderent suprafetele cu inaltime mica in raport cu nivelul 0 al Marii Negre, cele mai mari inaltimi fiind pe grindurile marine in Letea de 13 m si in Caraorman de 8 m. Fata de nivelul0 la Marii Negre, un procent de sub 21% se afla la cota negativa, restul de 79% situandu- se peste nivelul marii. Sper ca toate aceste informatii va vor fi totusi de folos in drumurile dumnavaoastra, inclusiv ale tale, Francisc, spre meleagurile tulcene de acum sau de viitor! Ca sa ajungeti la Tulcea aveti de ales mai multe variante: fie de la Galati , cu vasul fluvial,, Pasagerul”sau altul; daca sunteti cu masina , puteti traversa fluviul cu bacul , pe la Macin si apoi, pe sosea ,spre Tulcea; iar de la sau din spre Bucuresti , fie cu trenul, via Ciulnita sau cu autoturismele , pe sosea ,via Babadag . Din portul Tulcea, zilnic, sunt vase- pasager spre Sulina, Sfantu- Gheorghe si Chilia Veche. Varianta soselei este valabila numai spre Sf. Gheoghe sau Murighiol. Deocamdata, zic tot eu, ati facut doar o prima cunostinta, pur teoretica, asezonata cu fotografii si videoclipuri la fel (si chiar mai mult) sugestive si bine documentate. Dar pentru completarea acestora, promit sa revin si cu alte sugestii menite sa va faca sejurul(vacanta,vizita)cat mai placut (a) si deconectant(a)…

https://www.youtube.com/watch?v=e-Yw5SpmJi0

Marc Ciubotaru

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.