DESCOPERIRI STIINTIFICE RECENTE SI INTERESANTE!…

 

De la mult asteptatul alcool ce nu provoaca mahmureala, pâna la dispozitivele electronice create din piele de om, iata doar cateva dintre cele mai importante descoperiri stiintifice recente care, fie c-au facut valuri, fie c-au trecut aproape neobservate.Dupa descoperirile deja cunoscute acum,se pare ca 2019 ar fi un an captivant pentru stiinta si tehnologie!
Intre cele oarecum recente iata doar cateva,sugerate si de site-ul ,,Incredibilia.ro”….

 

Alcoolul care nu provoaca mahmureala:

Prima dintre aceste descoperiri stiintifice recente este, în acelasi timp, o veste buna. Cercetatorii au produs o bautura sintetica ale carei efecte le imita pe cele ale alcoolului, dar fara sa provoace mahmureli.
Coreea de Nord ,bunaoara,a cautat „Graal-ul betivilor”. În 2016, presa la de Phenian a anuntat ca savantii nord-coreeni au creat alcoolul care nu produce mahmureala. Bautura, numita Alcarelle, contine o molec -Bautura, numita Alcarelle, contine o molecula sintetica ce poate tinti zonele creierului care provoaca placere, evitând cu grija zonele care cauzeaza neplacere. Aceasta molecula, la fel ca alcoolul obitnuit, induce starea de euforie stimulând receptorii GABA din creier.Spre deosebire de alcoolul obitnuit, ocoleste receptorii responsabili de efecte secundare adverse, care provoaca greata. Profesorul David Nutt, care a creat molecula împreuna cu David Orren, si-a pierdut locul de munca dupa ce a facut declaratia controversata conform careia alcoolul este mai periculos decât Ecstasy si LSD.
În ciuda acestui fapt, Nutt a continuat sa încerce sa îmbunatateasca industria produselor alcoolice. În acest moment, Alcarelle este disponibil numai pentru teste de laborator.Bautura înca trebuie testata pentru siguranta si reglementata înainte sa fie declarata buna pentru consumul larg, însa Nutt spera ca va ajunge pe piata în cel mult cinci ani.

O nou specie de broaste:

Un grup de cercetatori a descoperit o specie de broaste cu totul noua în muntii din India. Amfibianul nou-descoperit are o lungime de 2-3 centimetri, pielea maroniu-portocalie, presarata cu niste pete care seamana cu stelele.Savantii au decis sa numeasca specia Astrobatrachus kurichiyana, ceea ce se traduce prin „broasca-pitic înstelata”. I s-a dat acest nume datorita semnelor distinctive stralucitoare.Echipa de cercetare, care provine din SUA si India, crede ca aceasta broasca este ultimul supravietuitor al unei descendente arhaice. Se estimeaza ca cel mai recent scomun a trait în urma cu 57-76 de milioane de ani.Echipa a descoperit broasca sub o gramada de frunze moarte, în masivul muntos Ghats de Vest, în 2010. Evaluarile ulterioare au confirmat ca este vorba de o specie noua, descinsa dintr-o subfamilie cu totul noua de amfibieni din India si Sri Lanka.

Simtul magnetic subconstient:

Iata acum si una chiar dintre cele mai interesante descoperiri stiintifice recente. Oare creierele noastre sunt capabile sa se alinieze cu câmpul magnetic al Pamântului? Potrivit lui Joseph Kirschvink, profesor de geobiologie la MIT, exista probe care sugereaza acest lucru.Pentru studiile lor, Kirschvink si echipa sa au asezat participantii într-o cusca de sârma cu sase laturi. Când un curent este transmis prin sârma, se produce un câmp magnetic similar cu cel al Pamântului (intensitatea si directia exacta depind de curent).
Pentru studiile lor, Kirschvink si echipa sa au atezat participantii într-o cusca de sârma cu sase laturi. Când un curent este transmis prin sârma, se produce un câmp magnetic similar cu cel al Pamântului (intensitatea si directia exacta depind de curent).Un oarecare simt magnetic similar – denumit tehnic „magnetoreceptie” – a fost observat la câini, vaci, broaste testoase si porumbei.

Electronice fabricate din piele de om:

Aceasta este una dintre cele mai promitatoare descoperiri stiintifice . S-ar putea ca într-o zi sa construim dispozitive electronice din propria noastra piele.Melanina, pigmentul responsabil cu coloratura pielii si a parului, ar putea fi un element constitutiv al implanturilor bionice si al tehnologiei de mâine. Folosind o tehnica nou descoperita, cercetatorii pot îmbunatati drastic abilitatea pigmentului de a conduce electricitatea.De fapt, savantul italian Paolo Tassini si colegii sai au reusit sa creasca conductivitatea melaninei de peste un miliard de ori! În mod tipic, eumelanina, cea mai comuna forma de melanina, este compusa din milioane de folii adunate haotic una deasupra celeilalte.Cercetatorii au descoperit o metoda de a încalzi materialul în vid pentru a-i îmbunatati radical conductivitatea. În timpul procesului, foliile sunt scoase din starea de dezordine si se dispun într-o configuratie paralela.Se crede ca, în viitor, eumelanina ar putea lua locul metalelor în dispozitivele bioelectronice, cum ar fi implanturile în creier. Pigmentul este produs în mod natural de corpurile noastre si, din acest motiv, este mult mai probabil ca sistemul nostru imunitar sa-l accepte decât sa accepte o substanta cum este cuprul.

Descoperiri stiintifice recente si in genetica: Reactia rapida de crestere

Iata acum si ultima dintre aceste descoperiri-stiintifice-recente-viermii_

Cum îsi poate spune orice copil putin sadic, râma are abilitatea uimitoare de a-si regenera corpul dupa ce a fost taiata în jumatate.La Harvard, un grup de cercetatori exploreaza originea acestor puteri incredibile de regenerare, facând, în acelasi timp, câteva descoperiri legate de genom. Condusa de profesorul Mansi Srivastava, echipa a identificat gena care controleaza regenerarea viermilor.Aceasta gena, cunoscuta ca „reactie rapida de crestere” (RRC), conduce procesul de regenerare activând si dezactivând anumite sectiuni din ADN. Acest lucru este facut posibil de natura dinamica a ADN-ului, o zona a biologiei pe care savantii înca o cerceteaza.
În lucrarea sa, Srivastava exploreaza si motivul pentru care alte specii care folosesc gena RRC, inclusiv oamenii, nu sunt capabili de regenerare. Se spera ca cercetarile ulterioare ne vor ajuta sa întelegem mai bine ADN-ul – matricea vietii umane – si ca ne vor îmbunatati abilitatile de regenerare si reparare.

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.