Goana după cadouri

Mai țineți minte vremurile de odinioară, când, în apropierea sărbătorilor precum Paștele și Crăciunul, intrai parcă în priză? Aceste sărbători erau adesea marcate de reuniuni cu familia și prietenii, de atmosfera caldă și plină de împlinire, de parcă apucai pe Dumnezeu de un picior.

Aveai masa plină de bucate tradiționale; sarmale, salată (de) beof, cârnați, caltaboși, friptură, cozonaci… și portocale. Țineți minte când casa mirosea a sărbătoare de Crăciun? Când plutea în casă mirosul de portocală? Cînd deschideai cu nerăbdare cadoul de sub brad? Mai țineți minte când ați primit cutii personalizate? În care îți ții acum ba fardurile “alea bune“, ba colecție de surprize (o mai aveți?) sau bijuteriile preferate.

În ultimii ani, însă, această bucurie a sărbătorilor pare să fie mai puțin prezentă sau să fi fost diminuată simțitor. Există mai mulți factori care au contribuit la această schimbare:

Stresul și agitația: Viața asta modernă este adesea agitată și plină de responsabilități, iar stresul afectează capacitatea noastră de a ne bucura de sărbători cum ne bucuram odinioară. Presiunea oarecum constantă de a organiza evenimente, a cumpăra cadouri frumoase, pline de semnificație, împachetate în pungi personalizate și de-a face față așteptărilor sociale ne aduce uneori mai multă anxietate decât bucurie.

Comercializarea excesivă: Ne place sau nu, am devenit o societate bazată pe consumerism. De aceea, sărbătorile au fost din ce în ce mai comercializate în ultimele decenii, iar această comercializare excesivă subminează autenticitatea și semnificația lor. Oamenii sunt bombardați cu reclame și promoții, iar accentul pus pe consum poate distruge bucuria simplă a sărbătorilor. Ne bucurăm mai mult de “un telefon de care nu avem nevoie, ca să impresionăm pe cineva care nu ne place“. A, da și mai dăm “un rinichi” pentru telefonul ăla fără nicio valoare reală.

Distanțarea socială: În timp ce sărbătorile sunt adesea asociate cu reuniuni de familie și petreceri, noi ne confruntăm cu distanțarea socială. Studiile au arătat că, timpul pretrecut în mediul on-line este proporțional cu sentimentele de singurătate și izolare. Cu cât petrecem mai mult timp în mediul online, cu atât devenim mai anxioși. Când ai ieșit ultima oară la o plimbare în parc? Să citești un ziar, o revistă, sau măcar o brosura? Mai ții minte mirosul ăla înțepător dar plăcut al unei cărți noi, al unui ziar abia ieșit de sub tipar?

Schimbările sociale și culturale: Schimbările sociale și culturale au un impact asupra modului în care noi privim și trăim sărbătorile. Tradițiile evoluează, se schimbă, după cum e moda. De exemplu, acum 20 de ani ați auzit să sărbătorim noi Valentine’s day, sau Helloween? Eu nu. Am luat așa zisele tradiții de la alții și ne-am americanizat.

Cu toate acestea, este important să subliniem că bucuria de sărbătoare nu a dispărut complet. În ciuda provocărilor moderne, mulți oameni încă găsesc moduri de a celebra și de a se bucura de sărbători într-un mod autentic. Alături de rude, de prieteni, în familie, nu prin nopțile pierdute în cluburi și baruri. Nu trebuie să uităm care sunt valorile esențiale ale sărbătorilor – dragostea, generozitatea, compasiunea și solidaritatea.

Rămâne de văzut cât timp vom mai privi și vom mai avea sărăbătorile ca odinioară. Cum ar trebui să fie.

Comments

comments

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.