Micșorare fișiere PDF
|Am avut nevoie să trimit pe mail câteva copii ale unor acte. Și în format jpg, fisierele aveau 20 mega. Cu tot cu optimizarea lor prin JPEGMini, care le-a redus de la 60 mega la 20 mega.
Și deoarece adresele de mail încă nu sunt configurate pentru a primi fișiere mai mari, a trebuit să pun toate pozele într-un PDF. Zis și făcut, însă și fișierul PDF avea 20 mega.
Era doar avantajul de-a fi toate pozele într-un fișier și atât, dimensiunea fiind aceeași. Aveam nevoie de un program care micșora dimeniunea PDF-ului. Așa că am descoperit I Love PDF, cu ajutorul căruia din 20 mega am ajuns la 1 mega. Calitate slăbuță însă. Așa că am dat pe calitate ridicată. Puțin sub calitatea pozelor, dar fișierul final avea sub 4 mega.
Așadar, dacă aveți nevoie să micșorați niște fișiere PDF, aceum puteți cu ajutorul acestui site.
Succes!
Sursă foto: Pixabay
Am luat Lupa și m-am pus pe treabă.
Din start vă spun: compresia este bestial de bună !
Am ales pentru testare un pachet de 8 fișiere PDF, cu dimensiune de la 60 kilo la 10 mega, cu conținut divers: un desen grafic simplist ca și număr de culori (de genul cartoons), un mic catalog cu text și ceva fotografii mici de produse, un document cu text pur (deci text text, nu pagini scanate), un memoriu cu texte, tabele, formule chimice, diagrame, fotografii (nu varianta scanată), un manual de utilizare cu texte și multe diagrame/fotografii și în final, un memoriu tehnic (un proiect tehnic de construcții) obținut prin scanarea originalelor A4, modul gray-scale. Am comprimat fișierele pentru toate cele 3 moduri de compresie și dimensiunea inițială 22.9 MB a devenit 8.42 MB sau 36,65% (Extreme), respectiv 10.4 MB sau 45,41% (Normal) și 13.1 MB sau 57,41% (Low).
La o analiză foarte atentă a fișierelor, incluzînd zoom de 3.200% și chiar 6.400%, am constatat că cea mai mare pierdere de calitate este la conținutul paginilor scanate, nu la întreg documentul, ci numai la acele pagini care sînt scanate. La conținutul paginilor cu text normal (adică text text), la grafice, la diagrame, tabele și chiar la imagini relativ mici, pierderea de calitate este insesizabilă chiar și la modul de compresie “Extreme”. Pentru documentele scanate recomand din start compresia “Less”, care asigură o calitate identică cu a originalului și cu o reducere la ceva mai puțin de jumătate a dimensiunii fișierului (~45%). Repet, calitatea este păstrată în cele mai mici detalii. La compresia “Extreme” am observat o foarte fină alterare a unor zone cu degrade-uri de culoare (tipic pentru un algoritm de reducere a numărului de culori) dar care alterare este vizibilă numai la zoom extrem.
Am testat strict varianta gratuită (fără înregistrare) care permite compresia fișier cu fișier, respectiv cu posibilitate de compresie simultană a 3 fișiere în cazul înregistrării gratuite pe site. Marele atuu este descărcarea în mod automat a fișierului comprimat, sau a arhivei cu cele maxim 3 fișiere. Mai o să testez și celelalte opțiuni de pe acest minunat site – pare să fie ceva promițător. Apropos pentru cei cu fișiere (ceva) mai multe de comprimat, vă dau un pont (foarte) util: browserele sînt mulți-tab !
Pe final, dacă aș fi cârcotaș, aș zice că singura chestie “cam-cam” a fost viteza de upload de 98-99-100 kB/s (pe calculatorul meu). Totuși serviciul este Gratuit, complet Gratuit(!) și funcționalitatea este exemplară.
Mare mulțămire pentru acest sit !
Mă bucur să aud că te-a ajutat.
Încerc acum să găsesc și un program care face chestia asta ca și la poze, să nu fiu nevoit să urc sus fișier cu fișier, apoi să-l downloadez. Să trec folderul cu PDF-uri în program și să mi le micșoreze. Eu am avut documente scanate, tocmai de aceea am ales varianta mai bună, că pe mediu erau mai urâțele. Și ce să mai înțelegi din pagini scrise acum 40 de ani și scanate la un xerox acum 10?