LA VARATEC (JUD. NEAMT), ZIMBRUL SE PLIMBA-N VOIE PE ULITELE SATULUI!

Rezervaţia de zimbri şi faună carpatină „Dragoş Vodă” este situată pe o suprafaţă de circa 11. 500 ha şi se află pe raza comunei Vânători- Neamţ, în apropierea lui DN 15 şi a Mănăstirii Neamţ. Fiind una dintre cele mai mari şi mai reprezentative rezervaţii din Europa, nu e de mirare că ea se află şi în topul celor mai vizitate obiective turistice din judeţul Neamţ. 

Incadrata in arealul Parcului Natural Vanatori- Neamt,  Rezervatia adăpostește deopotrivă zimbri,  cerbi carpatini,  cerbi lopătari,  o pereche de mufloni, căpriori, vulpi, un lup și diferite specii de păsări. In perimetrul acesteia, acum cateva zile, s-a petrecut o intamplare mai putin obisnuita, mai ales pentru locuitorii unui sat apartinator Parcului. Un zimbru, probabil ratacit, se plimba nestingherit ziua in amiaza mare, pe ulitele din Varatec,  comunea Agapia!  Nu a creat panică. Dimpotrivă! Datorită celebrității, oamenii abia așteaptau chiar să îl si fotografieze! Unii dintre localnici spun că zimbrul ratacitor ar căuta adăpost pe timp de noapte în… grajdul unui gospodar! 

Desi, in Jud.  Neamt nu sunt informații cu privire la cazuri de oameni răniți de zimbri, este totusi bine ca oamenii să nu se apropie prea mult de aceste exemplare, lăsându-le spațiul necesar pentru a-și regăsi drumul spre turmă. Documentele de specialitate precizeaza că “zimbrul este un animal sociabil, părând a fi chiar pașnic în relația cu omul și tolerant cu alte animale.” Se cuvine sa mai adaug si informatia precum ca Parcul Natural Vânători – Neamț este singurul loc din Europa în care există zimbri în libertate, semilibertate și în captivitate, parcul fiind inclus recent în ”Top 100 Destinații Sustenabile din lume”, clasament internațional realizat de experți internaționali în turism sustenabil.

In România, zimbrul a fost reintrodus în 1958, la peste două secole de la dispariție, iar în urmă cu șase ani, specialiștii Romsilva de la Parcul Natural Vânători-Neamț au eliberat primele exemplare în natură. In prezent numărul zimbrilor aflati în libertate în această arie protejată fiind de 35, între care 12 născuți liberi, semn că proiectul de eliberare a zimbrilor în natură este unul de succes. În timp, treptat, treptat, zimbrii eliberați și-au extins arealul la câteva zeci de mii de hectare. În semilibertate se află acum, alte 13 exemplare de zimbru și 3 viței născuți în acest an, iar în captivitate alte 7 exemplare. Anual, specialiștii Romsilva eliberează noi exemplare în libertate, după un proces îndelungat de selecție și acomodare… Revenind acum, aproape de final, la informatia initiala, trebuie sa va mai spun ca, dacă în unele cazuri nu e tocmai ceva ieșit din comun să întâlnești in aceasta zona urși vulpi sau alte animale în apropiere de casele învecinate pădurilor (si chiar ceva mai indepartate), este insa lucru rar să dai chiar nas în nas cu… un zimbru pe ulița satului!..

Sursa: Ziar de Tg.Neamt

<iframe width=”622″ height=”350″ src=”https://www.youtube.com/embed/zE_iGskIzoA” frameborder=”0″ allow=”autoplay; encrypted-media” allowfullscreen></iframe>

<iframe width=”622″ height=”350″ src=”https://www.youtube.com/embed/ubiLDzcn9Sc” frameborder=”0″ allow=”autoplay; encrypted-media” allowfullscreen></iframe>

Marc Ciubotaru

 

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.