Cum am devenit infractor… fara sa stiu!

Cand zici “infractor“, te gandesti la ce-i mai rau. Un talhar, violator, sau, Doamne fereste, un criminal. Ei bine, fara sa vreau, am comis o infractiune, si-am devenit… infractor.

In 2008 mi-am luat arma de autoaparare. Nu imi trebuia permis, ci o foaie care stipula faptul ca am toate tiglele pe casa si detin o arma de foc neletala, cu seria cutare.

Apoi s-a schimbat legea, si-n 2012 acea adeverinta s-a transformat in permis de port arma categoria B. Cu poza titularului, semnaturi si stampile de la politie cu seria armei (sau a armelor) detinute. Nu aveam voie mai mult de 2 arme, indiferent de calibrul si tipul acestora (aer coprimat, gaze, bila de cauciuc).

Imi luasem o arma cu gaze (pe care o am si acum – sau o aveam), pe care am folosit-o o singura data pentru autoaparare. Iesisem de la metrou pe la 12 fara un sfert seara si m-au inconjurat vreo 3-4 pustani. Daca am o tigara, “sau ceva“…

Am desfacut geanta si-am scos doar patul pistolului. S-a eliberat terenul instantaneu, disparand printre blocuri indivizii dornici de tigari “sau ceva“.

In rest am tras cu arma de vreo cateva ori. La tara, in gradina, pe camp, in padure la munte. Si uite-asa, timpul a trecut. Si mi-a trecut mie prin minte asa sa ma duc sa schimb permisul, deoarece ii facusem baie si-l facusem ca vai de el, se dezlipise poza si i se luasera culorile. Insa scriusl era la locul lui.
Am amanat vreo 2 saptamani sa ma duc, pana intr-o zi cand am cautat pe internet si-am vazut ca am devenit infractor, fara sa vreau. Nu pentru faptul ca am deteriorat permisul, ci pentru ca acesta… a expirat!

Trecusera 5 ani si eu habar n-aveam ca permisul de port arma este valabil doar 5 ani. Cand cel de conducere si buletinul sunt valabile 10 ani. In 2-3 luni inainte sa expire, trebuia sa ma duc la politie sa-i fac prelungire. Insa daca nu aveam idee ca expira, nu m-am dus.

M-am dus acum. Speriat, citind pe internet “dosar penal“, “inchisoare de la 1 la 5 ani“. Mi-au ridicat arma si mi s-a spus ca mi se va intocmi dosar penal. Si ca va fi “fara urmarire penala“. Asta deoarece nu am antecedente si-n cazul meu sunt vreo 6000 de bucuresteni. Deci 6000 de bucuresteni au arma si-au uitat sa-si prelungeasca permisul port arma la timp. Va dati seama ca minim alti 6000 au arme cu permise valabile?

Si tot la politie am aflat ca infractiunea nu e ca nu mi-am prelungit la timp permisul, ci pentru ca-n 10 zile de la expirarea acestuia, eu nu am predat arma la un amurier autorizat. Deci am tinut arma de foc in casa, fara drept.

Nu mai am dreptul sa imi fac permis pentru 2 ani de acum inainte. Iar arma mi se restituie cand mi se da “neurmarirea penala“. Si va trebui s-o predau unui armurier, nu s-o tin in casa, deoarece nu am dreptul.

Si peste 2 ani, ca sa-mi fa permis imi trrbuie sa fac un curs de initiere in tainele armelor, cu trageri in poligon, cu tot tacamul. Care costa vreo 1000 lei. Plus vreo 600 analizele medicale si psihologice. Ca asa stipuleaza legea, din 2016. Ceea ce, sincer, e foarte bine. Ca se dadeau armele astea oricarui cretin care stia sa minta frumos la examenul psihologic. Asa, cu intruirea necesara, si cu niste bani dati, se vor mai rari din “Rambo de cartier“.

Comments

comments

4 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Ați dat buzna la Domo, flăcăi?

Conform Ziarului Financiar, Domo își închide TOATE magazinele fizice, urmând a rămâne doar cu cel on-line. Chiar pe magazinul on-line...

ASTAZI IN CAPITALA, UN NOU PROTEST !…

Un nou protest anti-guvernamental a început astazi după-amiază, la ora 16.00, în Piața Victoriei din Capitală, în paralel cu ședința...

BANCURI CU ….MOLDOVENI!

Asa cum ne-am obisnuit, iata, se apropie weekendul si odata cu acesta, vine si relaxarea! Firesc, nu pot lipsi asadar,...

Close