De ce Vama “nu mai e ce-a fost”?

De vreo 5 ani aud chestia cu “Vama nu mai e ce-a fost” de vreo 3-4 ori. Pe zi. N-am fost eu vamaiot de mic, însă vreo 6 ani am fost anual în acea stațiune. Și pot spune că era frumos. Mi-a plăcut. Tineri în trup, bătrâni cu chelie și burtă dar tineri în spirit, punkiști, skinheads, rockeri, folkiști, de toate. Toți erau prieteni. Până și manelistul care nimerea p-acolo se simțea bine.
Însă “nu mai e ce-a fost“. Și-am să vă explic mai jos de ce. Eu am început să mă duc din 2002 până în 2008. Dormeam în cort, mâncam conserve cu scoica în loc de lingură și beam apă plată de la magazin. Asta pe lângă gurile de apă sărată din mare. Când îmi făceam bagajul, îmi puneam în el 2 perechi de slipi, papuci de plajă, 2 tricouri, pantaloni scurți, cutit și băutură. Sticlă de Tanita, fiind mai ieftină la chioșc în București. Atât. Fără să mă gândesc la faptul că mă voi arde de soare, fără tacâmuri, fără alte prostii. Cortul îl aveam deja acolo, îl lăsase Costin la Laur în magazin, deci totul era OK. Mă duceam acolo și-n 10 minute întindeam cortul.
DSC01863

Vorbeam cu un tip de lucra în depozit la Humanitas. Hipiot cu acte în regulă, mergea anual în Vamă din anii 60. Și mi-a zis că lumea s-a prostit de atunci.
– Ne îmbătam noi, însă nu trăgeam pe nas, nu ne băgam în venă.
– Ce, își bagă în venă?
întrebam uimit.
– Am văzut anul trecut, da. (în 2005)

Eu nu i-am văzut cu seringa în mână. Însă am văzut puștani rupți de realitate. Dormeau 2 zile nemișcați, în același loc pe plajă, cântăriți pe ei. Hal de drogați. Că știu cum e să fii beat, am tras și eu niște beții pe plajă.

Mai căpătam și bere și chipsuri dacă stăteam în locul lui Laur, să vând produse de la bar, cât el stătea la plajă sau în apă. Bine, mai mult Costin făcea pe barmanul, eu rar ieșeam din apă. De atunci am și porecla estivală de “Omul focă“.

Și hai să vedem cum am văzut eu schimbările în rău. Pe vremuri te duceai pe plajă și-ți întindeai cortul unde voiai. Unde aveai loc, puneai cortul. Acum nu se mai poate. Îți vine un individ cu ceafă lată și lanț de câine la gât:
– E plaja privată.
– Așa…
– 10 lei. Pă zi!
– De când?
– Dă când vrea p**a mea. 10 lei pă zi sau marj în plm d-aicișa.

Și asta am pățit-o în 2 ani la rând, în 2006 și 2007. Asta fiind pe plaja din dreptul aleii principale. În dreptul barului “La Pirați“. Nu-i bai, mă duceam mai încolo, pe plaja de nudiști, ultima plajă din stațiune. Acolo avea Laur magazinul. Puneam acolo cortul fără probleme, nu urla nimei că “e plajă privată“.

Seara ne strângeam acolo mulți. Într-un an am tras o beție cruntă cu Safta și cu Banderas. Vamaioții știu despre cine vorbesc. Țin minte de Bogdan, care tot timpul purta o vestă de piele cu mii de buzunare, pline cu te miri ce. Brichetă, telefon, briceag, chei, chibrituri, țigări, bani. Avea fiecare buzunar bine stabilit. An de an l-am urmărit să văd dacă le-a schimbat ordinea. Nu s-a întâmplat. Venea vara cu un deltaplan cu motor cu care plimba turiștii peste apă.
Râdeam de un tip de venea cu rulota și stătea la mare 2-3 luni. avea un câine negru, o ditamai namila. Și-i striga:
– Puiu! Hai la băiță. Puiu la băiță! Puiu!

Clătite bune, gogoși la fel. Berea bună, rece sloi. Însă magazinele cam scumpuțe. La același nivel cu Mamaia aș spune. asta în timp ce-n alte stațiuni aveam prețuri normale, ca-n București. Însă aia fiind ultima stațiune, hai să băgăm prețuri mari.

Lumea, pestriță. Mi-a plăcut. Nu am văzut cocalari cu figuri, pryntzeshe de mall sau scandalagii. În schimb am văzut o rusoaică ruptă de beată, de se ducea în b52, se lipea de careva, ăla îi dădea o bere, o bea, apoi se ducea pe plajă să și-o tragă. Venea aia înapoi, vomita, se lipea de altul și tot așa. În 2 ore cât am stat în bar aia a regulat vreo 6-7 indivizi diverși. Eu mă dusesem c-aveau WiFi. Și m-apucasem să mă joc NFS Carbon. nu știu cum de se făcuse roată în jurul meu. Ba unul mi-a dat o bere (nedesfăcută) să îl las și pe el 20j de minute. Dacă mă prindeam din timp că-i rost de făcut bani, stăteam toată noaptea acolo.

În 2007 începuseră să apară fițoșii. Mai întâi ăia cu plajele private, care erau (după spusele unor vamaioți bătrâni) mafioți mână-n mână cu Mazăre. Nu știu cât de adevărat e, însă în Mamaia nu faci scandal că vrei să-ți pui cearșaful pe jos, că te iau ăia la șuturi. apoi vine Poliția ți-ți dă ȚIE amendă pentru turburarea lșiniștii publice.
Apoi cocalarii, nu știu cum a fost, însă parcă venise un vagon plin de cocalari și piztipoance în anul ăla. Credeam că numai acolo nu vor veni. Ghinion. D-aia s-a dus vama Veche. D-aia “nu mai e ce-a fost“.
În 2008 când am ajuns la Laur la magazin, l-am găsit abătut:
– Ce-i mă cu tine?
– E nașpa mă. Nașpa rău aici, s-a prostit lumea asta!
– De ce?
– Eh, ai să vezi. Numai idioți.
– Lasă că deseară bem. Safta când vine? Că am să-l cinstesc cu 2 sticle de vin.
– A plecat acu 2 zile. A stat o zi și-a zis că-și bagă p**a-n ea de vamă.
– De ce mă?
– Ce la ce-a ajuns. Numai curve și drogați. Fițe de Mamaia și multă prostie.

Însă au fost 3 chestii care mi-au pus capac și m-au făcut să nu mai vin vreodată acolo.

1) Pe plajă, în 2 zile diferite era să calc în siringi. În acele lor, ca să fiu mai precis. Mergeam cu sandale (cam singurul loc în care am purtat sandale, și atunci de necesitate).
2) Apa împuțită. În 2008 apăruseră niște muscușițe, țânțari, dracu știe, care stgăteau pe apă. Și pișcau alea de urlai. În apa aia am văzut un cuplu care făcea sex. Ceea me s-a scârbit pentru plăceri carnale timp de 2 zile. un francez și- ormâncă. apa plină de alge și drăciile alea pișcătoare. Apoi el a ieșit din apă cu președintele plin de muci.
3) Nesimțirea oemenilor. Am văzut în apă 2 tampoane folosite. Nu existau coșuri de gunoi pe plajă. apoi, a venit unul cu calul de pe câmp. a intrat cu calul direct în apă. Și-a început calul să se cântărească. Vreun minut, cam așa, n0am mai văzut cal care să aibă atâta scaun… am pierdut filmarea, apucasem vreo 20j de secunde să filmez scena.

Aia a fost ultima dată în care eu am călcat în Vama Veche. Da, nu mai e cea-a fost. Plin se siringi, de nesimțiți (ca-n alte stațiuni). Iar oamenii pe care-i știam n-au mai venit. Laur a schimbat barul, a aruncat cortul meu și ceaunul lui Costin (în care făceam seara mămăligă). Așa a primit ordin de la patron. Acum cică e altfel amenajat acolo, cu umbreluțe de stuf, cu taxă de plajă, dar tot cu ace de seringă și apă murdară. Plaja cică o piaptănă o dată pe zi. Nu știu, nu m-a mai atras să merg.
Am să mă duc anul ăsta (sau cel mai sigur la anul), să văd ce-i pe acolo, să văd cum s-au schimbat locurile, oamenii. Numai că voi purta bocanci în picioare și nu voi intra în apa aia.
Picture 011

Picture 015

Picture 017

Picture 019

Picture 021

Picture 026

Picture 031

Picture 035

Picture 101

Comments

comments

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
America, așa nu!

Atacul armat dintr-un club gay din Orlando s-a soldat cu 50 de morți - cel mai sângeros din istoria SUA...

Cum sa porti fusta mini iarna

Chiar si in plin sezon de iarna nu trebuie sa renuntam la piesele vestimetare care ne fac sa ne simtim...

Cresterea masei musculare cu steroizi, o solutie excelenta daca este administrata corect

Orice om isi doreste o masa musculara bine definita, insa aceasta este foarte greu de obtinut. Sportivii care arata mereu...

Close