Moș Crăciun e rudă cu Moș Nicolae?

Nu știu dacă și unde s-a mai discutat asta pe net, însă mi-am reamintit de-o chestie stupidă de-mi trecuse în cap acum 30 de ani. O fi oare Moș Crăciun rudă cu Moș Nicolae? Mi-a amintit o colegă asta, deoarece i-o spusese cineva în glumă. Însă îmi pusesem și eu întrebarea asta pe vremuri.
În copilăria mea, Moș Crăciun era ceva rar. Asta deoarece Crăciun = Cristos, biserică, religie, anti-comunism.
Așadar, pentru copiii de atunci, Moș Crăciun era celebrul Moș Gerilă.

Chiar și așa, eu tot Moș Crăciun foloseam, deoarece pe taică-meu îl cheamă Cristi. Și-n mintea mea se făcuse o legătură între Cristos, Cristi, Crăciun. Ce drac de nume e ăla Moș Gerilă? De ce ger? Nu voiam să-mi fie frig!

Crăciun nu era voia, însă Nicolae da. Doar pe “tatăl nostru, tovarășul Nicolae Ceaușescu” îl chema Nicolae!

Conform istoriei, pe 6 decembrie a murit sfântul Nicolae. Deci de aceea se serbează acea zi, în care copiii (și nu numai) primesc ceva. Acest Nicolae era un episcop grec ce avea obiceiul de-a dărui celor din jurul său diverse: alimente, straie, jucării. Mă rog, nu știu ce jucării aveau copiii acum 1700 de ani, însă cred că un băț ascuțit putea fi catalogat drept o sabie în ochii unui copil ce se visa gladiator sau soldat.

Și uite așa, de la faptele bune ale unei fețe bisericești (căci pe vremea aceea un popă era un om care-și ajuta semenii), s-a ajuns și la acest Moș Crăciun. Acesta este derivat din viața și faptele lui Nicolae. Și s-a creat pentru a sărbători spiritul Crăciunului, care s-a transformat din Nașterea Domnului la luna dăruirii, a bucuriei și a iertării. Un gând bun, de altfel.

Așadar, Moș Crăciun nu există, este o născocire după Sfântul Nicolae.

Comments

comments

3 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Read more:
Concursul lui Porcu

Că azi duminică, hai să ne delectăm şi să câştigăm. La concursul lui Porcu, evident. Mă, aici treaba e foarte...

Să vină ăla peste Gigi! Îl pupă mă-sa rece!

Ceasul arăta orele 7 și 12 minute dimineața. Nici vrăbiuțele nu se apucaseră bine să ciripească. Pe frigul ăsta cui...

Dilema zilei – extreterestrul

M-am izbit azi de-o dilemă. Atenție că-i destul de grea. E formată din două întrebări și este despre... extratereștri. 1)...

Close