A MAI TRECUT UN AN!..

.

Iata-ne in Noul An,2020!Un an pe care,ca de fiecare data,il dorim mai bun,mai prosper.Sunt aspiratii sau visuri firesti pe care noi,mai toti romanii,ne-am obisnuit sa le tot spunem.Precum si-n uraturile din noaptra ce-a trecut,cat si-n sorcovitul de astazi dimineata.

Sosirea noul an este încărcată si de o mulţime de superstiţii, după care oamenii s-au ghidat in timp.
-Drept urmare, primul lucru de care trebuie să ţinem cont este obiectul pe care îl avem în mână la trecerea dintre ani. Cu alte cuvinte, lucrul pe care punem mâna imediat după 12 noaptea reprezenta cel mai important plan al vieţii în noul an. Aceasta supersiţie cica nu trebuie rostită cu voce tare, întrucât nu se va mai îndeplini niciodată, ci rostită în gând şi neîmpărtăşită cu nimeni.

-Un alt lucru pe care oamenii nu au voie să îl facă în Anul Nou este să agaţe calendarul noului an înainte de miezul noptii şi nici să întoarcă fila de calendar înainte de trecerea în anul următor, ambele atrăgând ghinionul asupra locuinţei.

-Tot de ghinion vom avea parte în perioada următoare şi dacă intrăm în 2020 cu datorii sau fără bani în buzunar şi se spune că cel mai bine atragem norocul de partea noastră dacă avem bani noi, nefolosiţi, precum şi câte o bancnotă în fiecare portofel. În unele părţi ale ţării conationali nostri înceară pe cât posibil să nu strănute întrucât, spun aceştia, strănutul reprezintă un semn rău.

-În acelaşi timp, se crede că este de prost augur să nu primeşti în casă prima persoană care îţi bate la uşă, în timp ce în unele zone se spune că dacă o femeie va intra prima în locuinţa ta vei avea parte de un an nu tocmai bun.În prima zi din an nu trebuie aruncat nimic din casă, nici măcar gunoiul, pentru a nu arunca odată cu el şi norocul.

-Totodată, ar trebui să avem mare grijă cu obiectele din locuinţă şi să nu spargem nimic în prima zi a noului an. Începutul este întotdeauna o perioadă de bucurie, astfel că nu ar trebui să plângeţi taman pe 1 ianuarie, spune tradiţia.

-Deasemenea,in aceasta prima zi(de preferat si-n celelalte),nu se înjură şi nu se folosesc cuvinte urâte , pentru a nu avea parte de scandaluri şi certuri în perioada următoare, întrucât se spune că ceea ce facem de Anul Nou (1 ianuarie) vom face tot restul anului.

Tot acum,in prima zi din ianuarie,creştinii îl sărbătoresc si pe Sfântul Vasile cel Mare, episcop de Cezareea. Sfântul Vasile a fost unul dintre cei mai importanţi sfinţi ai Bisericii Ortodoxe.Numele Vasile este foarte răspândit în toată lumea creştină. Acesta provine din grecescul „basileios”, care la rândul lui înseamnă „rege”, „împărat”, „bazileu”. Latinii l-au redat prin Basilius. A fost numit ocrotitorul săracilor, iar acum pe 1 ianuarie se repectă unele tradiții și obiceiuri. Care sunt acestea?Iata cateva:
1 ianuarie este ziua în care fetele pun punți pentru a visa bărbatul cu care se vor căsători. Punțile sunt făcute din rămurele de măr dulce, construite din două crenguțe, care sunt, mai apoi, plasate în locuri ascunse. De ele se leagă un mănunchi de busuioc, o pară de argint legată cu un fir de ață roșu, un inel, o batistă și un șir de mărgele.
In folclorul romanesc, exista credinta ca este bine sa cosi de Sfantul Vasile, intrucat vei avea mare noroc in noul an, iar persoanelor carora le-a venit vremea de insuratoare vor gasi persoana potrivita cu care sa-si petreaca viata si vor fi foarte fericiti.
Traditia populara mai spune ca de Anul Nou si de Sf,Vasile se innoiesc toate si de aceea oamenii trebuie ca in prima zi din an sa-si puna un gand bun, ca sa le mearga bine tot anul: „Atunci sa te pazesti sa nu te superi, sa nu te sfadesti, sa fii vesel si tot anul asa vei fi”.Iar daca musafirii care vin in vizita de Sfantul Vasile sunt saraci(ceea ce nu prea mai sunt acum), sarac iti va fi anul, daca sunt bogati atunci anul va fi un an imbelsugat.Ca o parere a mea,e ca n-ar trebui sa ne facem probleme la acest capitol intrucat numarul imbogatitilor sporeste pe zi ce trece!Cum?Intrebati-i!!

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
,,PACE SI…PRIETENIE”!

Jandarmeria nu s-a schimbat la față, nu a învățat din greșeli, nu a trecut de partea poporului. Aseară doar a...

EFECTELE NEGATIVE ALE TELEFONULUI MOBIL ASUPRA SANATATII (SI NU NUMAI)!..

Traim intr-o lume in care tehnologia este la putere, asa ca telefonul mobil face parte, vrem nu vrem, din viata...

Mașini de lux abandonate

Am văzut cu toții vreo mașină frumoasă sau pe care ne-am dorit-o aflată într-o stare deplorabilă. Eu personal aproape plângeam...

Close