A treia modificare pe Logan – Proiect

Cea de-a treia modificare Logan este (deocamdata) in stadiul de proiect. Va fi o admisie sport, de inox/ aluminiu. Evident, nu fa oferi un spor de performanta extrem, ci se va castiga un calut in plus. Daca se va adauga si o evacuare sport (mai lata), atunci se vor mai aduna maxim 2 cai. Si cam asta e tot ce se poate face la un motor aspirat natural de 1.4 de Renault, cu niste costuri reduse. 
Pretul operatiunii ajunge undeva in jurul a 200 lei pentru admisie, iar daca e sa luati kitul si filtrul din comert, pe la 270-300 (cu tot cu transport).

Partea interesanta este legata de aeul care intra in admisie. O chestie pe care am aflat-o si eu de curand. Aerul care intra in admisie, deci care formeaza amestecul cu carburantul, trebuie sa fie cat mai rece si cat mai bogat in oxigen. Insa aerul pe care-l respiram noi este format de 21% oxigen, restul fiind azot si alte gaze, in cantitati mici.
modificare logan
Ma gandeam (nu am fost singurul), la o fortare a oxigenului pur in admisie. Nu vorbeam de costuri, ci doar de rezultat. Teoretic, inseamna o putere de 5 ori mai mare. Adica de la 100 cai ajungi la 500. Repet, teoretic. Practic insa, iti crapa motorul, nefiind conceput pentru asemenea forte. Alt neajuns este tubul mare de oxigen, la un plin de combustibil fiind necesar un tub de oxigen de vreo 2 tone. Tocmai de aceea se foloseste oxidul de azot (NOS). Ceea ce efectiv nu merita la un motor slab de Logan (sau Renault).

Insa, aerul care intra in amestec, este incalzit de motor, fiind pus peste motor (care se incalzeste rapid). De aceea, filtrul de aer trebuie montat cat mai in fata masinii, ca aerul sa poata patrunde direct din exterior, nefiind incalzit de motor.

Ramane de vazut cand voi face aceasta modificare si care va fi rezultatul final. Revin cu fotografii si filmari pe acesta tema.

Comments

comments

13 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Fă Doino, ți-ai făcut provizii? Vine rusul și te violează!

ANUNȚ DE INTERES NAȚIONAL! Dați iama în magazine de pe acum și faceți-vă provizii. Războiul dintre Ucraina și Rusia se...

2000 de posturi!

Mai am 11 articole de scris și voi ajunge la 2000. O cifră rotundă, indiferent dacă e bună sau nu....

Fii eficient și închiriază o mașină. Nu de oriunde, ci de la FMN Rent

În zilele noastre este destul de complicat și deranjant să mai depinzi de mijloacele de transport în comun. Avem atât...

Close