ADEVĂRATA SEMNIFICAȚIE A SĂRBĂTORILOR!..

  tot ce- a fost este în viață, iată a trecut și Paștele!..Reintrați, mai ușor sau mai greu, în fluxul normal (monoton) al evenimentelor cotidiene, acum ne- au rămas doar amintirile. Dar și speranțele (așteptările) într– un viitor, apropiat sau mai îndepărtat, marcat de alte asemenea  sărbători. Până atunci însă, haideți redepanam împreună, prin reprezentări și …amintiri, întregul evantai al celor  de curând trăite. Aceasta însă, nu înainte de a preciza , în general, omul modern (inclusiv, romanul) , nu mai știe cum umple timpul sărbătorii! Într– un fel sau altul, fiecare se află într– o… tradițională goana ce- l îndepărtează treptat (dar sigur) de sensurile profunde ale sărbătorii! Problema în esență ei, nu e nouă. A mai fost (și nu odată) discutată, chiar și comentată. Inclusiv pe acest blog. Se pune însă întrebarea: de când a început( goana)? Ea a început de mai mult timp decât suntem noi tentați credem, a început înca din zorii unei modernități târzii, cum o numim astăzi. O spune de fapt și Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Ortodoxe Române: ,, Îmi aduc aminte de unul dintre marii filozofi ai culturii române,  care într- un text numit „ Declinul Sărbătoriinota faptul , înca din anii ‘ 930- ‘ 940 ai secolului trecut puteam vorbi despre asta la români, atrăgea atenția asupra faptului omul modern, din ce în ce mai de- spiritualizat, nu mai știe cum umple timpul sărbătorii.” Dar practic, ce putem  face totuși …umplem niște forme?! Dl. Vasile Bănescu , ne îndeamnă la moderație și cumpătare,, fie e vorba de cumpărături, petreceri sau chiar de postat pe Facebook” ! Da, zic și eu, pentru trebuie recunoaștem apropierea unei sărbători religioase înseamna astăzi, în cele mai multe cazuri, doar cozi la supermarket, aglomerație la mall, consumerism. Dar ,așa cum s- a mai precizat , tendința aceasta, atât de evidență astăzi, a început însa în cu multe zeci de ani în urmă. Acum însă, s- a cronicizat și amplificat!
„ Pe de- o parte, notează purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, bucuria aceastacare ne cuprinde de sărbători, ne face fim mai expansivi.  Eu spune această expansivitate ar trebui aibă niște limite. Foarte mulți sunt cei care copleșiți de programul și de îndatoririle pe care le au nu își pot concentra atenția și eforturile în spre pregătirea spirituală. Toți suntem aproape în situația fiului risipitor, care se îndeparteaza de sensul important. Toți ne îndepartam, rătăcim, ajungem la niște limite. Important este știm și nu pierdem această speranța există cineva care ne așteaptă ne întoarcem oricând. Acesta e Dumnezeu și măcar această speranța o avem ne putem întoarce către el măcar de sărbători”.
Din nefericire (sau din păcate) , mulți, foarte mulți dintre noi, românii, deocamdată nu o avem! Continuăm, în schimb, cu sau fără bună știință, ne îndepărtăm de sensul important al fiecărei sărbători, amestecându-le!…

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.