Alo, tovarăși! Ce-ați fumat mă?

Băi nene, poporul ăsta ce-a pățit? Sau ce-am pățit eu? Nici nu a venit bine lumea de la Jocurile Foamei și deja s-au așternul pe bloguri cuvinte de laudă. Superb, cel mai bun film al anului, capodoperă etc. Fraților, reveniți-vă!
Hai să vă explic eu cum a fost filmul ăsta, fără să mă ascund după deget. O MARE DEZAMĂGIRE! Și-mi pare rău de cei pe care-i voi leza cu afirmația.
film

Primele două părți au fost foarte bune. Nu superbe, nu capodoperă, ci doar foarte bune. Însă ăsta a fost mult sub așteptări. Probabil și așteptările mele au fost prea mari, cine știe.
Filmul durează două ore, din care avem parte de acțiue maxim 10 minute. În rest vedem cum cu toții se ascund în bunker și hăcuiesc computerele Capitoliului. Atât.

Filmul începe cu o continuare a săgeții trase de Katniss în zidul de forță. Leșină gagica și se trezește ceva vreme mai târziu, după ce Capitoliul, condus de Președintele Snow (un Donald Sutherland plictisit și total dezinteresat de actorie) răspunde cu război actelor de răzvrătire.
Actre de răzvrătire pornite de toate sectoarele, după ce-au văzut în Katniss un model demn de urmat, o nouă Ioana D’Arc.
Și-n timp de Katniss era ascunsă într-un bunker subteran din sectorul 13 (parcă erau 12 toate, sau nu mai țin eu minte bine firul poveștii), foarte protejată de restul rebelilor, care doreau s-o facă un model mai bun, mai uman, mai epică, mai plină de dumnezeire.

Katniss tot filmul n-a făcut nimic. A stat ascunsă în bunkerul ăla, ținându-se de mână cu maică-sa și soră-sa, plângând după Peeta, acum spălat pe creier de Snow și gașca sa de pungași sângeroși, fără a avea posibilitatea de-a se răzbuna cu adevărat pentru atrocitățile făcute de capitoliu. Care-a bombardat toate sectoarele, ucigând milioane de oameni.
Când, în sfârșit, pe la jumătatea filmului, a pus mâna pe arc, a tras o săgeată cu explozibil, care-a distrus nu unul, ci două avioane ale Capitoliului. Două nene. Cu o săgeată. Croitorașul cel viteaz era copil de grădiniță. Hawkeye din Avengers e doar un wannabe archer față de Katniss.

Eu asta am văzut în film. Și vreo zece minute am avut-o pe gagica lui Giani Kiriță care butona telefonul pe facebook, cu luminuozitatea dată la maxim. Cum să fii mă atât de nesimțit?

Însă asta e doar părerea mea personală. Filmul prezintă o Katniss umană, care plânge, o umbră a războinicei de altădată. Mie nu mi-a plăcut Katniss asta. Voiam o războinică, nu o casnică plângăcioasă. Însă, partea bună e că finalul face toți banii. Final care te face să bălești după partea următoare. Final care a reușit să mai spele ceva din stagnanța peliculei.
Cel mai bine este să revedeți primele părți înainte s-o urmăriți pe-a treia. Așa veți înțelege mult mai bine trăirile femeii. Fetei adică, fapt ce ni se precizează în film.
Mulțumesc de invitație Forum Film! Abia aștept partea următoare. Unde o voi revedea pe războinica Evergreen, cea cu care eram obișnuit. Cară să rupă oase, răzvrătită împotriva unui sistem bolnav și corupt.

Comments

comments

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Melodic death metal mongolez

Alt titlu n-am putut găsi pentru chestia de mai jos. Gagiul ăsta e bun de luat să fie un suport...

Terminator vs. Robocop!

Gata fraților! După 20 de ani de așteptări, vedem, în sfârșit, lupta dintre Terminator și Robocop. Oare cine va câștiga?...

Bunicuţa – 2

- Hai mă, veneaţi azi? - Taci cioară din gură, că m-a zăpăcit tâmpitul ăsta de cap! - Ce aţi...

Close