Am casă și mașină…. sunt ale tale? Ești sigur?

Vorbind de lucrurile mari, cum ar fi casă, mașină, teren. Zicem că sunt ale noastre, însă nu e așa. Plătim dări la stat, impozite pentru ele. De ce? De ce trebuie să plătim impozite pentru ceva care NE APARȚINE?

Nu se aplică la alte chestii pe care le deții, telefoane, laptop, ce alte electronice mai ai. Dar există impozitul pe profit. Altă chestie la care eu nu îi văd rostul. Adică banii tăi pe care îi cîștigi, sunt furați, în mod legal (prin taxe și impozite inventate) și mai rămâi cu jumătate din ei.

Zic de furt, deoarece asta este. Furt. Taxele și impozite sunt furt, cel puțin la noi în țară. Asta deoarece nu văd nicio îmbunătățire a vieții și a condițiilor de trai. Se măresc pensiile speciale ale unor “demnitari” – pușcăriabili cu dosare pe rol care dețin funții importante în stat. Iar când, în sfârșit, se strânge lațul în jurul gâtului, pot pleca liniștiți prin Madagascar, Costa Rica și alte țări cu care (ce convenabil), nu avem tratate de extrădare.

Plătim impozite pentru mașina proprieetate personală însă nu vedem autostrăzile anunțate cu surle și trâmbițe în campaniile electorale. Combustibilul se scumpește pe zi ce trece, străzile se deterioarează pe zi ce trece. Și nu se bagă niciun ban în infrastructură.

Plătim impozite pe casă și teren, ca după câțiva ani să vină niște băiețași de la primărie (trimiși pe linie de partid, desigur), să pună pe clădiri bulină roșie cu risc seismic.
– De ce, domne?
– S-au făcut studii și terenul aici nu e tocmai bun, la un cutremur mare e nasol etc.
– Ce studii, că n-am văzut pe nimeni să facă ceva cewrcetări și măsurători la teren și sol.
– N-ai dumneata treabă domne, noi știm mai bine.

Mulți vor vinde casa, apatrtamentul ieftin, că doar are bulină roșie pe clădire. Vor lua o brumă de bani și vor pleca. Apartamentele și casele se vor vinde la prețuri mai mici (câștigate de speculanți sau alți ciumegi care fac afaceri cu statul), iar după un an, bulina de pe clădire dispare ca prin minune. Că în urma noilor studii (pe care nimeni, niciodată nu le face!), terenmul e numa’ bun de construit pe el și clădirile deja ridicate sunt 100% saigure și-n cazul unui tsunami.

Dar nu văd să vină primăria să reconsolideze clădirile cu bulină pe ele. Ba, mint, vin, după vreo 10 ani de cereri și nervi și știți cum se consolidează? Se anvelopează. Atât! Pun termopane (unde e cazul), și un strat subțire de polistiren pe pereți, pe care-l vopsesc apoi într-o culoare fistichie. Că vezi, Dragă Doamne, ne-am săturat de blocuri gri și cenușii, adevărate clădiri tovărășești.

Și mă mai întreb iar, ce proprietăți avem noi, personal, când, de fapt, PLĂTIM CHIRIE LA STAT?

Comments

comments

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.