Amintiri din comunism – furtul de butelii

Tehnic, amintirea nu este din comunism, ci la vreo 2-3 ani dupa revolutia/ lovitura de stat din 1989.
Eram in Turnu Severin, in vacanta. Pe vremea aceea, drumul cu CFR-ul era frumos, trenurile veneau si ajungeau la timp, iar biletele ieftine, si le putea permite orice mucos. Acum biletele sunt scumpe, trenurile intarzie cu orele, iar conditiile sunt mai nasoale ca pe vremuri.

Dar sa revenim la buteliile noastre.
Atunci lumea nu avea gaze trase la bloc in Severin (nu stiu daca acum s-au racordat blocurile). Si fiecare, cu mic, cu mare se ducea sa ia butelii. Cum cu pana 3 ani in urma se trezeau la 1 noaptea sa stea la coada, poate-poate apuca o butelie, acum se deschisesera vreo 3-4 centre particulare de butelii. Si tot romanul se putea duce sa cumpere/ incarce butelia cand i se termina sau cand voia.

Si pentru ca e mai bine sa IEI butelia decat sa o CUMPERI, se mai si ciordeau. Nu existau camere de luat vederi, nu existau paznici inarmati, deci trebuia sa ai picioare bune sa fugi cu o butelie in brate.

De la blocurile noastre, se formase o gasca de vreo 5-6 nebuni care mai ciordeau cate o butelie asa, de distractie. Misu era cel mai “mare” ciorditor de butelii. Ochise el doi particulari care aveau magazinele unul vis a vis de celalalt, intre Severin si Orsova, pe drumul national.

Ca partener il avea ba pe Gigi Palmalata, care putea lua Oltcitul lui ta-su, ori pe Batranul, care avea carnet de vreo 6-7 ani. Se deschideau Daciile pe vremeai aia cu orice surubelnita si se pleca cu masina “imprumutata” la ciordit de butelii. Dupa 2 ore o aduceau inapoi si nimeni nu stia ca masina i-a fost plimbata. Decat daca tineau minte kilometrajul, insa era vorba de 20 de kilometri in plus, deci aproape insesizabil.

Procedeul era simplu:
Se trecea cu masina pe langa magazinul de butelii, se incetinea, iar pasagerul deschidea usa, punea mana pe o butelie si se accelera. Magazinele insemnau o cosmelie la vreo 10-20 de metri de marginea drumului, iar fix langa drum erau buteliile insirate una langa alta, vreo 10-15. Erau insirate asa, sa se vada ca acolo-s butelii si sa atraga clientii.

Intr-o zi m-am dus si eu cu vara-mea si inca 3 tampiti. Prima data cand am mers eu si s-a ales praful. Stati sa vedeti de ce.

Batranul venise cu o masina luata din parcarea de la Piata sarbilor, stia ca ala e in piata cu marfa si vine inapoi la masina abia pe la 4 dupa amiaza, deci aveam mijlocul de transport asigurat. Cheama-l prin strigat pe Misu:
– Misuleeee, coboara baaa!

Iese ala la balcon.
– Ce e ba?
– Hai ca avem treaba!
– Ce treaba ma?
– La Orsova incolo!
– Nu ba, ca e 8 dimineata. Ia-l Pe Gigi
– E la țară cu ta-su.
– Nu merg bă!
– Vino ma, ca-i zic lu tac-tu ca fumezi!

In 5 minute vine Misu imbracat, apt de “munca“. Ne suim in Dacie si hai catre Orsova. Trecem pe langa magazinul de pe dreapta, insa era inchis. Cel de pe stanga insa, abia deschisese, buteliile asteptau cuminti una langa alta, parca gata sa-ti sara-n masina.

Intoarce Batranul masina dupa vreun kilometru si trecem pe langa magazin. Vanzatorul era in dugheana, ca nu se vedea p-afara.
Perfect! zise Misu si deschise usa.

Ocheste asta o butelie, pune mana pe ea, Batranul accelereaza si… dispare Misu din masina!

Mergem cativa metri si ne oprim:
– Ba, unde dracu e Misu?
– Fugi baaa!

Ne uitam in spate, Misu fugea sontac catre masina, iar in urma lui vanzatorul cu o par in mana, voia sa-l ciomageasca nitel. Se urca Misu in Dacie si da-i blana.

Ce se intamplase?

Vanzatorii aia, fiind patiti de mai multe ori, gasisera o metoda ca sa nu mai poata fi furate asa usor buteliile. Asadar, cand Misu pusese mana pe o butelie, n-a observat ca, TOATE BUTELIILE ERAU PRINSE UNA DE ALTA CU LANT!

Vanzatorul pusese lant petrecut prin gaurile de la fundul buteliilor, asadar nu puteai sa pui mana pe una si sa pleci cu ea, nici sa fi fost Greuceanu!

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.