Când vine reabilitarea, don primar?

Știm cu toții de acțiunea primăriilor de-a reabilita blocurile vechi. Unele de prin anii 50 chiar. Însă de la o idee bună pe foaie până la reabilitare termică de calitate, e cale lungă, plină de hârțogărie inutilă. Întrebând administrația, am primit cel mai utilizat răspuns. Nu știm!

Deci, când vine reabilitarea, don primar?

Administrația nu știe nimic, primăria ne plimbă de la Anna la Caiafa. Și tu, client năpăstuit ce faci? Îți plouă în casă sau ai pereții plini de igrasie. Eu personal am zugrăvit de 4 ori apartamentul. De fiecare dată pereții s-au umplut de igrasie. Am încetat să mai arunc bani în materiale de construcții.
reabilitare
Totuși o treabă bună am făcut-o cu PlusConfort. Am schimbat vechile ferestre de lemn cu termopane, noi și bune. Evident, treaba asta făcută din buzunar, că până să vină reabilitatea lui pește mori în casă de frig cu 5 milioane lunar la întreținere. Bine că firma a avut profesioniști. Au făcut o lucrare excelentă și n-au rupt pielea de pe noi. Deci, numai cuvinte de laudă. Ba într-o zi chemasem altă firmă să-mi monteze niște jaluzele. Și le-au pus prost. Atât de prost încât la 2 zile după ce le-au montat, mi s-a crăpat geamul.

Am chemat iar băieții care mi-au pus termopanele. Au schimbat geamul a doua zi, fără niciun ban, cu toate că nu era paguba lor, ci a mea…

Cât despre primării… Ce să mai zicem. S-au apucat de au renovat blocurile făcute în 91-92, toate. Zici că-s noi. Dar pe-al meu, din 89 nu s-au atins. Până și-n spatele nostru, pe alee, un bloc uitat de lume, e acum cu schelele pe el. Și când vine reabilitarea asta totuși?

Să vedem cum evoluază lucrurile. Primăvara asta… N-am văzut încă nicio schelă pe bloc, nimic. Plus că trebuie să vedem cum se lucrează. Că primăria ia cea mai ieftină mână de lucru. Așa treabă bună făcuseră la un bloc încât de la etajul 6 până la 6 a căzut toată fațada aia nouă. Vreo 30 de kile de zugrăveală și polistiren. Bine că nu era vreun copil la joacă în parcul blocului. Îl luau d-acolo cu fărașul. Pe listă e și blocul nostu trecut, că până în vară să fie fata. Nu au pus schelele pe el. Cred că iar ne-o vor lua alții înainte…

Și reabilitarea asta termică nu-i așa treabă ușoară de făcut. Nu că te-ai pricepe tu, dar când îți vine echipa lui pește, iei din fondul de rulment și alte prostii plătite la administrație și tocmești un meseriaș. Care să-i supravegheze p-ăia de-au venit să facă praf lucrarea. Așa se face treabă. Cu ochii pe ei, să lucreze, nu să stea să mănânce toată ziua sau să bea.

Unii care-si puseseră termopane dinainte, de pe banii lor, acum le-au pus p-astea noi. Și se plâng că e frig în casă. Nu mai bagă nici spumă între toc și zid… Bagă acolo o spârcâială și pe deasupra pune polistiren și dă o mână de glet peste. Super treabă, n-am ce zice. În juma de oră s-a făcut un etaj.
tragic-1-city-skyscrapers
Și din câte am înțeles, garanția pe lucrare e de 6-12 luni. Ba, cică unii au și 24 de luni. N-ar trebui să fie pe 5 ani mă nene?
Dacă tot facem o treabă, să facem ceva calitativ, nu să ne pese doar de bani.
D-aia vă spun, avem nevoie de pofesioniști în termopane.

Articol participant la acest concurs.

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.