Cârciumile au licență pe melodiile redate?

Am fost zilele trecute cu niște treabă la o cârciumă. Cu specific italienesc, mai precis. Și cât am stat acolo, să fi fost vreo 10 -15 minute, s-a redat numai muzică italină. Dar nu Al Bano și Romina Power, nu Celentano, nu Toto Cutugno, nu ceva cunoscut. A fost numai muzică din aia pe care o auzi prin filme, gen stereotip. Adică muzică pe care ai auzi-o dacă ai merge la o pizzerie în inima Italiei, nu într-una plină de turiști.

Și mi-am adus aminte de pe vremurile când mergeam în discotecă, sau, mai nou, cluburi (că muzica disco a murit). Se punea muzică în draci “de pe net“. Știam că la radio trebuie să ai cumpărate melodiile pe care le emiți. Că drepturi de autor, antipiraterie, tot treabă rost.

Nu știu câte din melodiile care se pun (sau se puneau) în cluburi sunt cumpărate legal, cu drept de redare în spațiul larg. Dar la vremea aia nu stăteam să mă gândesc dacă au ăia licență pe melodii sau nu.

Dar cârciumile? Ăștia au licență pe melodii? Sau fac un playlist pe youtube, cu adblocker (să nu apară vreo reclamă la jocuri de noroc sau furazolidon)? Sau nu (mai) au nevoie de licență și muzica circulă la liber? Deși nu prea cred, că nu prea sunt artiști care să cânte așa, pe gratis. În afară de Nea Gheorghe, de la birt, care după a 5-a bere se apucă de cântat ceva din Frații Pește.

Comments

comments

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.